2023. december 04., hétfő - Barbara, Borbála napja

mt

A csecsemők gondozása

2023-08-25 23:10:22

Csecsemőnek tekintünk minden olyan embert, aki elmúlt 8 napos, de nem töltötte be 2. életévét.

Anatómia

A csecsemők koponyájának elülső része már megkeményedett, ezért ott már nem annyira érzékeny.
Fürdetéskor fejét tartva, a vízbe nem engedve kell mosdatni.

Evés, ivás

Ezen korban a csecsemő az anyatejből mindent megkap, szakemberek javasolják 6 hónapos korig a kizárólagos szoptatást.

baba

Anyatej

A csecsemők ideális tápláléka. Kezdetben teljes mértékben kielégíti a csecsemő igényeit, majd fokozatosan kell kiegészíteni más táplálékkal. Az anyatejes táplálást, ha az közvetlenül az anya melléből történik, szoptatásnak nevezzük, de az anyatej adható lefejve, üvegből vagy kanállal is. Több féle szoptatási módszer létezik, vannak, akik az igény szerinti szoptatást preferálják, mások többé-kevésbé egy meghatározott rendszer szerint szoptatnak.

Tápszer

Anyatej hiányában a csecsemőket tápszerrel táplálják. Számtalan márka és a márkán belül is sok típus létezik. Fél éves kor alatt csak olyan tápszert szabad adni, amit a gyermekorvos felír receptre. A legtöbb tápszer 1-es, 2-es, 3-as jelzéssel készít tápszereket, ez azt a sorrendet jelzi, ahogy a babának adható. Az 1-es tápszereket felírhatja a háziorvos receptre, így az áruk támogatott, a 2-es és 3-as tápszereket viszont teljes áron lehet megvásárolni, ezeket már nagyobb áruházak, drogériák is árusítják. Ezen belül is több kategória létezik. Vannak orvosok, akik minden csecsemőnek HA jelzésű tápszert írnak fel, ezek hipoallergének és nem tartalmaznak tehéntejet. Létezik még AR jelzésű tápszer is.

Bébiételek

A csecsemő érettsége szerint lehet elkezdeni a szilárd ételek adását. Mai álláspont szerint 4-6 hónapos kor között, ám erről a vélemények megoszlanak, egyes országokban már igen korán (2-2,5 hónaposan) kóstoltatnak más ízeket is a babákkal, máshol akár egy éves korig is várnak vele. A bébiételek bevezetését szokás hozzátáplálásnak nevezni, illetve anyatejes babák esetében az első szilárd étel adásával megkezdődik az elválasztás. A bébiétel lehet boltban vásárolt, vagy otthon készített. Az első bébiételek általában gyümölcsök, főként alma. A gyümölcsök után főzelékeket is kapnak a babák, ám ezek nem olyanok, mint a felnőttek főzelékei. Általában ezek mindössze vízben párolt zöldségek egy kevés főzőlével, majd később hússal. A bébiételek alapja általában a burgonya, mely besűríti az ételt. Ez azért fontos, mert a kisbabák főzelékét még nem lehet habarással vagy rántással sűríteni. A kiscsecsemők ételeit először teljesen pépesre készítik, majd ahogy egyre több foguk nő ki, úgy válik az étel is darabosabbá.

Forrás: Wikipédia

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media