2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Az anya illata

2022-03-25 23:12:12 - Nojka

A kisbabák születésük után még igen nehezen tájékozódnak a világban. Látásuk nem tökéletes, végtagjaikat akaratukon kívül mozgatják, tapintással még nem tudnak információhoz jutni. Ezzel szemben a szaglásuk és ízlelésük igen élénk, érzékeny. Nem mindegy milyen illatok veszik őket körül.

Ingerek a terhesség alatt

A terhesség első időszakában észrevehetjük magunkon, hogy zavaróak az erős illatok. Nem csak a kellemetlen szagoktól jön ránk az émelygés, hanem a főzéskor piruló hagyma, a fövő kávé vagy fűszeres ételek illata is rosszullétet okoz. Aki különösen érzékeny a szagokra, az elképzelhető, hogy ebben az időszakban a legtermészetesebb dolgok ízétől, illatától is undorodni fog, úgymint a fogkrém, textilöblítő, tusfürdő. Az azelőtt kedvencként fürdőszobánkban előkelő helyet elfoglaló sampon, dezodor, parfüm gondolatától is öklendezünk, émelygünk. Bizony ez egy ilyen időszak, nem kell kétségbe esnünk. A boltok szerencsére tele van enyhe illatú öblítőkkel, illatmentes dezodorokkal és szappanokkal. Ezek használatával könnyen átvészelhetjük a várandósság okozta ízlésváltozásunkat.

illat

Születés utáni illathatások

Nem ritka, hogy szülés után mi sem kívánunk illatfelhőbe burkolózni. Bizony nagyon jól is tesszük. A kisbabánknak nagyon fontos, hogy az édesanyja saját illatát érezze, ne nyomja azt el egy erős parfüm vagy kölni aromája. Az illatanyagok ráadásul nagyrészt szintetikusan előállított, mesterséges vegyi anyagok, a babák bőrét, nyálkahártyáját irritálhatják. Sok védőnő javasolja, hogy az újszülött ruháit, ágyneműjét, pelenkáját mossuk a lehető legkevésbé irritáló mosószerrel, inkább folyékonnyal, mint mosóporral, mert annak szemcséi könnyen benne maradnak a textíliában. Ha a kisbaba bőre váratlanul kipirosodik, pöttyös lesz, allergiás reakciók jelentkeznek rajta, érdemes elgondolkoznunk, nem a mosószer volt-e a hibás. A drogériák választékában fellelhetőek kifejezetten babaruha mosására alkalmas szerek.

Az öblítőt ebben az időszakban el is hagyhatjuk, hiszen szinte mindent vasalni fogunk a sterilizálás érdekében, így az anyagok, ruhák puhák lesznek öblítő nélkül is. Hatásos lehet a mosógépbe ecetet önteni, az ecet eltávolítja az öblítés után a ruhában maradó mosószer maradványokat, puhít, oldja a gépből a vízkövet, de nem kell aggódnunk, nem lesz ecetszagú semmi. A száradás utánra teljesen elpárolog az ecet jellegzetes szaga.

Kipróbálhatjuk egy-egy alkalommal a hajmosás utáni ecetes öblítést is, ezzel is kevesebb kemikáliát használva a tisztálkodásunkhoz. Hajunk meglepően puha, könnyen fésülhető és fényes lesz. Egy-két liter vízhez adjunk néhány kanál ételecetet, és az utolsó öblítés után borítsuk a fejünkre.

A tusfürdők közül igyekezzünk olyat választani, ami a legkevésbé aromás, illatos, általában a „sensitive” feliratú, fehér csomagolásúak ilyenek. Ha megtaláltuk az ideálisat, legyünk hozzá hűségesek, a baba így hamar megtanulja, hogy ez a mi illatunk vagy legalábbis annak egy része. Bőrünknek valóságos kényeztetést jelent, ha kipróbáljuk a babák számára felírt mosakodókrémet, mint szappant, saját magunkon is. Nem fogja szárítani a bőrt, nem irritálja, és csak egy halvány, tiszta gyógyszertári krém illata van. Szintén gyógyszertárból beszerezhetünk testápolót is, amibe nem raknak külön semmiféle illatanyagot, így csak a kellemes kakaóvaj érezhető rajta.

Kellemetlen szagok

A dohányzástól, alkoholfogyasztástól mindenképp tartózkodjunk a szoptatás alatt! Édesanyák! Ha a gyermekvállalás előtt dohányoztatok is, de erre a néhány hónapra leszoktatok, próbáljátok megállni, hogy később se szívjatok cigarettát. Nyilvánvaló egészségvédelmi szempontok alapján sem érdemes növelni számos betegség kialakulásának kockázatát, emellett gondoljatok arra is, hogy ha a kisgyermeketek hozzátok bújik, és boldogan szívná be azt az igazi "anya-illatot" amire még talán felnőttként is emlékszünk. A dohányos anyuka-szag, cigaretta-szag nem kellemes számukra. Ha apa dohányzik őt is szigorúan száműzzétek az erkélyre, kertbe, utcára! Abban a házban ahol csecsemő, kisgyerek van nincs helye dohányfüstnek!

A szoptatás alatt kiemelten fontos, hogy a baba érezze rajtunk az anyatej illatát, ez hozza meg az étvágyát. Épp olyanok vagyunk a számára, mint a felnőtt embernek egy finom, jól fűszerezett sült vagy fahéjjal, citromhéjjal, vaníliával ízesített sütemény. Megfigyelhetjük emellett, hogy ha fűszeres ételt fogyasztunk, például hagymás, pirospaprikás, magyaros levest, pörköltet, akkor a tejecskén is átérződnek ezek az erős fűszerek. Mivel ezek hasfájást okozhatnak, és nehezebben emészthetőek az újszülött számára, érdemes lemondanunk róluk, és könnyebb, kevésbé aromás ételeket és italokat fogyasztanunk.

Legyünk a babánk számára diszkréten anya-illatúak, okozzunk neki ezzel is bensőséges, meghitt érzést, ráérünk később illatfelhőben úszni, ha már nagyobbacska lesz.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media