2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Megoldás a koraszülöttek rettegett légzéskimaradásának megelőzésére

2023-08-21 23:11:04

Egy kolumbiai újszülött szakorvos dr. Freddy Rodriguez a Cartagena-i klinika koraszülött osztályán a koraszülöttek inkubátorába lengő bölcsőre (a lengő bölcső magyar szabadalom. Szerk.) emlékeztető kis függőágyacskákat helyezett el és azt tapasztalta, hogy a koraszülöttek lényegesen jobban fejlődnek benne, mintha stabil felületen lennének. A pici babák alvásminősége javult és a sokat rettegett légzéskimaradások jelentős mértékben csökkentek!

A pici babák alvásminősége javult, túl azon, hogy hosszabb időt töltöttek alvással, ami pozitívan hatott teljes fejlődésükre. Az apró ringatózó mozdulatok kimondottan nyugtatóan hatottak a csecsemőkre. A sokat rettegett légzéskimaradások is jelentős mértékben csökkentek e módszer alkalmazásával.

Van azonban hazai vonatkozása is a dolognak. Megkerestük a négy gyermekes feltaláló édesanyát, Nirschné Henn Edithet, aki már három éve küzd azért, hogy itthon az újszülöttek ne stabil, hanem ringatózó felültre kerüljenek születésüket követően.

hinta

Milyen szerepe van a ringatásnak a baba életében?

A ringatás nyugtatja a csecsemőt. Vajon milyen körülmények között fejlődik a gyermek magzatkorában az édesanyja méhén belül? Folyamatosan ring, ahogy az édesanyja mozog. Ebben a ringatózásban fejlődik ki, ez számára az alapérzés, a természetes állapot. Mi történik manapság ezzel szemben? Megszületik a gyermek, és rögtön kirakják egy "nyújtópadra", közismert nevén gyerekágyba. Nem csoda hát, ha a csecsemő nyugtalan, félénk, stresszes állapotba kerül. Mindez pedig negatívan hat a fejlődésére.

Hogyan viselkednek és fejlődnek azok a babák, akiket folyamatosan "ringatnak"?

Három éve kutatjuk a témát, nevezetesen azt, hogy miként hat az interaktív felület a csecsemő idegrendszeri és általános fejlődésére. Az a tapasztalatunk, mintegy negyven megfigyelés alatt álló kisded fejlődését követve, hogy az interaktív felületen, lengő bölcsőben nevelkedett gyermekek idegrendszeri fejlődése dinamikusabb és magasabb szintű, mint a stabil felületen nevelkedő társaiké. Sokkal kiegyensúlyozottabbak ezek a babák, mint azon társaik, akik kiságyban nevelkedtek.

Milyen előnyt nyújt a lengő bölcsős elhelyezési mód a csecsemő számára?

A lengő bölcső az anyaméhbeli állapotra emlékezteti a csecsemőt, ami kifejezetten kellemes a számára. A benne való enyhe ringás nyugtató hatású, tapasztalatok szerint kevesebbet sír a lengő bölcsős baba. Túl ezen fejleszti a vesztibuláris (egyensúly. Szerk.) rendszert, valamint a korai mozgásfejlődést segíti, ami a későbbiek során biztosabb járást eredményez.

Fejleszti a reflexeket. Fejleszti a térbeli tájékozódó képességet, a kommunikáció verbális és nonverbális formáját egyaránt. Megfigyelések szerint a lengő, ringó bölcsőben nevelkedő babák ügyesebbek, nyugodtabbak, mint a rögzített felületen, a talpas bölcsőben, vagy kiságyban nevelkedett társaik.

Déli Lap

Forrás: Polgár infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media