2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Hogyan válasszunk pelenkát?

A csöppségünk születése után hosszú ideig pelenkát fog viselni. Lehet, hogy másfél évig, de az is lehet, hogy 3 évig, vagy akár még tovább. Ez az időszak próbára teszi a baba bőrét és az anya türelmét egyaránt. Ahhoz pedig, hogy a pelenka "felcsatolása" problémamentesen menjen, illetve a puha babapopsi minél kevesebbszer legyen piros, fontos alaposan átgondolni, hogy milyen pelenkát szeretnénk használni.

Amennyiben a mosható, többször használható, textilpelus mellett döntünk, úgy már az első bevásárlásnál figyelnünk kell arra, hogy:

 • 100% pamutból készüljön!

Ez első hallásra viccesen hangzik, merthogy azt gondolnánk, hogy minden textilpelus ilyen, de ki kell ábrándítanom azokat, akik ezt gondolják. Épp a minap vásároltam-volna egyet, ami csak 60%-ban volt nedvszívó anyagból készítve. (Persze igen: így könnyebben szárad, könnyebb vasalni, de egyébként a nedvesség szinte átfolyik rajta, ezért semmire sem jó. Maximum a kocsi ablakára napellenzőnek.)

pelus

Amennyiben az eldobható, egyszer használatos, papírpelenkára esik a választásunk, akkor is be kell szereznünk néhány textilpelenkát, csak nem a baba popsijának bebugyolálására fogjuk használni, hanem alá tenni, nyakába tenni, nyálfogónak használni, partedlinek használni, kezét törölni, vagy éppen a kocsi ablakába tenni napellenzőnek. Ami a babapopsi köré kerül ez esetben, az maga az eldobható pelenka, ami árát tekintve ugyan - hosszú távon - drágább, meg jóval környezetszennyezőbb, de sokkal higiénikusabb, az anyának sokkal kényelmesebb, gyorsabb. A jó pelenka kiválasztásánál azonban nagyon sok ismérvet kell figyelembe venni.

Milyen a jó pelenka?

 • Az a jó pelenka, amelyiknek anyaga belül puha, jó nedvszívó, kívülről jó szigetelő, mégsincs olyan érzésed, mintha a gyerek egy zacsiban szaladgálna. (Merthogy volt már olyan pelus a kezeim között, aminek reklámszatyor-zörgése van viselés közben.)
 • A jó nedvszívás mindenképp szempont kell, hogy legyen. Nem mérvadó, hogy vékony vagy vastag a pelenka nedvszívó magja. Manapság már a leheletvékonyak is igen tetemes mennyiségű folyadék elnyelésére képesek.
 • A belső felülete tartós legyen. Az azért fontos, mert ha sokat mocorog a babóca – olyan 2-3 éves kora körül -, akkor a fenekével közvetlenül érintkező vékonyka réteg hamar elkophat, és akkor a következő tisztába-tételnél szedhetjük le a baba popójáról a kihullott hydrogél golyócskákat.
 • A nedvszívó felület nagysága is fontos, pláne kisfiúknál. Ha véletlenül a kuki picit jobbra, vagy picit balra hord, akkor még azon a részen is jó, ha van valami nedvszívó felület, és nem egyenesen a combján csorog végig az egész. Az a jó, ha a lábrész között viszonylag széles a nedvszívó réteg, és elöl egészen a hasáig, hátul a derekáig ér. Így fekve sem csorog ki semmi sem hason, sem háton.
 • A gumírozott derékrész csak mellékes szempont. Azt szokták mondani, hogy ha nem gumírozott, akkor az vágja a gyerkőc hasát, vagy leesik róla. Én ezt annyival egészíteném csak ki, hogy akkor jó a pelenka, ha gumírozott a dereka, vagy a tépőzárja, vagy mindkettő. Csak annyi a fontos, hogy rugalmas legyen a baba derekán körbe, de lényegtelen, hogy hol enged a pelus dereka.
 • A pelus belsejében kétoldalt található egy védőháló-szerű, felhajtható réteg. Ennek a rétegnek viszont igenis fontos a gumírozottsága, mert amúgy a pelus tartalma kigurul, kifolyik, lassan a combokon lecsordogál.
 • A tépőzár hosszú, jól tapadó legyen. Ha rövid, akkor könnyen szétjön, nehéz összetépőzárazni, ha nem tapad eléggé, akkor a legváratlanabb pillanatokban oldódhat el, ami szintén kellemetlen lehet.
 • Azt is érdemes megfontolni, hogy nem biztos, hogy a jó drága pelus a legjobb, sőt. Mielőtt eldöntenéd, hogy melyiket veszed, mindenképp nézd meg, és hasonlítsd össze a darabárakat is. Hiszen tudjuk, hogy a legtöbb pelenkán csak a grafikát, vagy a csomagolást fizetjük meg. Egyébként meg azt a grafikát úgysem fogja senki sem látni. Még Ő sem!

Ha valamelyik barátnődnél látsz olyan pelust, amit még nem próbáltatok, ne szégyellj kérni 1-2-3 darabot kipróbálás céljára. Csak azért megvenni egy egész csomag pelust, mert próbálkozol a tökéletes megtalálásával, teljesen fölösleges. Mire kipróbálod mindet, már úgyis egy számmal nagyobb pelus kell, és akkor kezdheted elölről úgyis a tapasztalásokat.

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media