2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Nyáron fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy kisbabánk eleget igyon

2023-05-26 23:10:28

A kisbaba testének víztartalma (70-78%) magasabb, mint a felnőtteké (60%), szervezete azonban nagyon érzékeny. Bár egy felnőttnél kevesebbet izzad, és a légzéssel távozó hő is csekélyebb, a szapora légzés és a testtömegéhez viszonyított nagyobb testfelület miatt könnyebben kiszárad. Ezért nyáron fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy megfelelő mennyiséget igyon - figyelmeztet a Magyar Gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és Tudomány Programjának körlevele.

Milyen folyadékkal kínáljuk?

6 hónapos kor alatt a baba fő étele és itala az anyatej, ezért napi 8 dl- 1 l anyatejet vagy annak hiányában tápszert adunk neki. Amennyiben megissza a megfelelő mennyiséget, akkor csak extrém melegben szükséges forralt és lehűtött vízzel vagy babavízzel kínálni. Figyeljünk arra, hogy az anyatej mennyiségének csökkenése esetén ne csak teával vagy vízzel pótoljuk a folyadékot, hanem tejalapú itallal, azaz tápszerrel. A kicsi csak így kapja meg a fejlődéshez szükséges mennyiségű fehérjét és energiát.

iszik


6 hónapos kor fölött a csecsemők fő étele és itala továbbra is az anyatej vagy annak hiányában a tápszer, melyből naponta 5-8 dl-t kell elfogyasztania. Hat hónapos korban a kizárólagos anyatejes táplálás már nem fedezi a fejlődésben lévő csecsemő tápanyagigényét, ezért elkezdjük bevezetni a pépes majd a szilárd táplálékokat a baba étrendjébe. Az újonnan kínált gyümölcsökből és zöldségekből folyadékhoz is jut a kicsi. Az anyatej mellett folyadékként felforralt és lehűtött vízzel, hígra főzött cukor nélküli 100%-os gyümölcsteákkal vagy higított gyümölcs-, zöldség levekkel kínálhatjuk a csecsemőt. Semmiképp ne itassuk tehéntejjel, kecsketejjel, zabtejjel, szójatejjel, rizstejjel, élénkítő hatású teával, cukros üdítőitalokkal, mert felesleges cukortartalmuk miatt az értékes tápanyagoktól veszik el a helyet, károsítják a baba fogait, és megterhelik a baba veséjét.

Mit egyen a baba?

6 hónapos kor alatt az anyatej vagy annak hiányában a tápszer biztosít minden fontos tápanyagot a babának. 6-7 hónapos kor körül kezdjük el megismertetni őt az első gyümölcsökkel, zöldségekkel, melyek ilyenkor nyáron széles választékban megtalálhatók. Elkészítésük igen könnyű, főzve, pürésítve kínáljuk őket a picinek. Először kanálnyi mennyiségben, majd fokozatosan haladva egészen a 150-200 ml-nyi mennyiségig.

Nyári étvágytalanság

A nagy melegben a kisbaba is ugyanúgy kevesebb ételt kíván, mint mi felnőttek. A csecsemők nyári étvágytalansága teljesen normális jelenség. Persze ilyenkor elkezdünk aggódni, hogy ha nem eszik a baba, talán hiánybetegségei lesznek. Semmi probléma nem lesz abból, ha nem eszik minden alkalommal a pici. Napközben kínáljuk tápláló folyadékokkal, anyatejjel vagy annak hiányában tápszerrel, gyümölcspürékkel, tejpéppel. A tápláló folyadékokból minden szükséges fehérjét, vitamint, ásványi anyagot megkap a baba szervezete. A főzelékeket inkább a délutáni, esti órákban adjuk, amikor már hűvösebb van, és talán szívesebben elfogadja a "nehezebb" ételeket is.

Szabályok nyaraláskor és a strandon:

• Nagyon gyakran kínáljuk a picit innivalóval!
• Legyen kéznél a pohár vagy a cumisüveg, hogy ha szomjas, elérje!
• Legyen nálunk előre elkészített, megmosott, feldarabolt gyümölcs.
• Tartózkodjunk a babával árnyékban, szellős helyen!
• Fejét óvjuk sapkával!
• Ha több időt tölt a napon a baba, adjunk rá pólót!
• Óvjuk bőrét magas fényvédő faktorszámú és víztaszító naptejjel!

Weborvos
Forrás: Polgár Info
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media