2022. szeptember 25., vasárnap - Eufrozina, Kende napja

mt

A csecsemő egészséges táplálása

2022-07-31 23:08:42 - Kaszás Ági (csecsemőgondozónő)

A csecsemő helyes táplálásával kapcsolatos alapvető követelmény, hogy a táplálék a csecsemő korának, fejlettségének és aktuális állapotának megfelelően:

  • mennyiségileg elegendő és minőségileg helyes összetételű,
  • biztonságos, a higiénés követelményeknek megfelelő,
  • könnyen emészthető és élvezhető legyen.
eszik

A csecsemő számára a legjobb élelem az anyatej, ami képes ideális táplálékot biztosítani a kicsi testi és szellemi  fejlődéséhez, növekedéséhez. A szoptatás páratlan biológiai és érzelmi hatást gyakorol a csecsemő és az édesanya egészségére, kapcsolatára! Az egészséges, megfelelően táplálkozó (a zsíros ételeket kerülő, sok gyümölcsöt, sok tejet, zöldségeket fogyasztó) anya teje optimálisan, megfelelő arányban tartalmazza mindazokat a táp- és védőanyagokat, melyek a fiatal (4-6 hónapos korú) csecsemő zavartalan fejlődéséhez szükségesek. Ebben az időszakban - ha elegendő az anyatej - nem szükséges pótlásként tápszer.

Az anyatejben levő enzimek segítik a kicsi emésztését és a későbbiekben - a szoptatott csecsemők körében - ritkábban fordul elő allergiás megbetegedés, cukorbetegség, székrekedés, magas vérnyomás, agyhártyagyulladás. A szoptatást akkor is fenn kell tartani ha a tej mennyisége nem elegendő, de ebben az esetben természetesen pótolni kell az anyatejet az orvos által előírt tápszerrel.

A tápszerek előnye: mikrobiológiai tisztaságuk, meghatározott vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag tartalmuk, mennyiségi és minőségi tartalmuk stabilitása.

Nagyon fontos, hogy inkább tápszert kapjon a baba és ne tehéntejet (még hígítva sem)! Súlyos allergiás megbetegedést okozhat egy éves kor alatt. Ha mégis tejhígításra szorulunk, mert a csecsemő nem bír egyetlen tápszert sem, akkor - az orvossal megbeszélve - 6 hónapos kor után a tehéntejet rizsnyákkal hígítva (az orvos által meghatározott arányban, ami 2/3-osnál hígabb nem lehet) adható.

Fontos, hogy az anyatejen és a tápszeren kívül ne vezessünk be korán más tápanyagokat, mert allergiás megbetegedéseket okozhat.

Írta: Kaszás Ági (csecsemőgondozónő)

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media