2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Mikor mit szabad adni

2023-06-11 23:08:47 - Kaszás Ági (csecsemőgondozónő)

Főzelékek bevezetése 4-6 hónapos kortól. Az első főzeléke a picinek mindig a burgonya (a burgonyát megfőzzük + tápszerrel vagy anyatejjel összeturmixoljuk).

Fokozatosan vezetjük be a különböző zöldségekből (a fenti módon készített) főzelékeket, ami lehet: burgonya, sárgarépa, brokkoli, saláta, kelbimbó, spárga. Egy-két hét teljen el egy-egy új főzelék megkóstolása, megszokása után, nem szabad nap, mint nap új főzelékkel ismertetni a kicsit. A főzeléket nem szabad úgy hígítani, hogy cumisüvegből fogyassza el a baba, hanem mindig tányérból, kiskanállal adjuk! Az Új táplálék adása (gyümölcspép vagy főzelék) a délelőtti vagy déli szoptatás vagy tápszer etetése előtt kis mennyiséggel (10-20 gramm, azaz 2-4 teáskanál) történjen. Legutoljára a reggeli illetve az esti szoptatást vagy tápszerezést hagyjuk el.

A főzelékek rántással való sűrítése nem szükséges, erre a célra elegendő a burgonya hozzáadása. Mirelit főzelékfélék is felhasználhatók bébiétel készítéséhez, valamint a kész bébiételek adása sem kifogásolható (kivéve a méz és a hal tartalmú). Nem adhatók konzervek és kompótok. A vashiány megelőzése céljából a főzelékek bevezetését követően komplettálásként (az étel kiegészítése teljes értékűvé) 6 hónapos kortól hús adása javasolt, amik a következők lehetnek: baromfihús, baromfimáj, vörös hús (marha-, bárány-, sertéshús).

eszik

6-7 hónapos kortól a főzelékbe növényi olaj (étolaj) adása ajánlott (kb. 1 dl főzelékbe 1 kávéskanál olaj). Állati zsír használata nem megfelelő!

Cereáliák közül a gluténmentes gabonafélék (kukorica-, rizsliszt) 4-6 hónapos életkor között adhatók. Ezekből tejpépet is lehet kapni, amelyek vízzel vagy anyatejjel elkészíthetők. 8 hónapos kortól adható gluténtartalmú cereália: így a búzaliszt, rozsliszt. Adhatóak a sima pelyhek tápszerbe vagy anyatejbe áztatva. Ebben a korban az ételek már vékony rántással készíthetők, búzaliszt felhasználásával. Nagyon fontos, hogy 8 hónapos kortól kapjon búzalisztet a gyermek, így ezzel a súlyos lisztérzékenység megelőzhető!

8 hónapos kortól adhatóak a tejtermékek: sajt, túró, joghurt. Nem adható egy év alatt: tejszín, tejföl. Adható a tojássárgája főzelékek komplettálására, de a fehérje csak egy éves kor után adható! 10 hónapos kortól adható: kávé, karamellás tej (természetesen egy év alatt a tápszerbe keverve) a változatosság miatt. A kakaót (maci, maláta) adhatjuk, de csak óvatosan, mert székrekedést okozhat. Egy éves kor után adható a színtej, tehéntej, de csak fokozatosan, először kis mennyiséget adva a babának, hogy a szervezete megszokhassa.

Egy éves kor után adható: méz, dió, mák (amik süteményben vannak), hal.

6-7 hónapos kortól az első főzelékek megismerése után fokozatosan szokathatjuk a kicsit a sóskához, spenóthoz, sütőtökhöz, paradicsomhoz, zöldborsóhoz, zöldbabhoz (a héjuk miatt jól átpasszírozva).

Egy éves kor alatt kerüljük a K-betűs zöldségekből készült főzelékeket (szelesek, szélgörcsöt okozhatnak!)! Így: a káposzta, karalábé, karfiol.

Nem feltétlenül szükséges tea, lehűtött forralt tiszta vizet is itathatunk pohárból, jó szomjoltó.

  • 4 hónapos kortól gyümölcslét: alma, őszibarack, meggy, 7 hónapos kortól cseresznye és körtelé.
  • 5 hónapos kortól adhatunk gyümölcspépet!
  • 6 hónapos kortól adható: a paradicsomlé vagy főzelék (a főzelék: paradicsom + burgonya), a banán, a narancs, déligyümölcsök. Az aprómagvas gyümölcsök (eper, málna, szeder, szőlő, kiwi) csak 2 éves kor után adhatók.

Fűszerek: kevés só, kapor, őrölt kömény, 8 hónapos kor után majorarma is. 10 hónapos kor után: piros paprika, póréhagyma, zöldhagyma, petrezselyem. zeller. Erős fűszereket nem adhatunk: bors, mustár, torma, kethcup!

Írta: Kaszás Ági (csecsemőgondozónő)

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media