Mikor mit szabad adni
Főzelékek bevezetése 4-6 hónapos
kortól. Az első főzeléke a picinek mindig a burgonya (a burgonyát megfőzzük +
tápszerrel vagy anyatejjel összeturmixoljuk).
Fokozatosan vezetjük be a
különböző zöldségekből (a fenti módon készített) főzelékeket, ami lehet:
burgonya, sárgarépa, brokkoli, saláta, kelbimbó, spárga. Egy-két hét teljen el
egy-egy új főzelék megkóstolása, megszokása után, nem szabad nap, mint nap új
főzelékkel ismertetni a kicsit. A főzeléket nem szabad úgy hígítani, hogy cumisüvegből
fogyassza el a baba, hanem mindig tányérból, kiskanállal adjuk! Az Új táplálék
adása (gyümölcspép vagy főzelék) a délelőtti vagy déli szoptatás vagy tápszer
etetése előtt kis mennyiséggel (10-20 gramm, azaz 2-4 teáskanál) történjen.
Legutoljára a reggeli illetve az esti szoptatást vagy tápszerezést hagyjuk el.
A főzelékek rántással való
sűrítése nem szükséges, erre a célra elegendő a burgonya hozzáadása. Mirelit
főzelékfélék is felhasználhatók bébiétel készítéséhez, valamint a kész
bébiételek adása sem kifogásolható (kivéve a méz és a hal tartalmú). Nem
adhatók konzervek és kompótok. A vashiány megelőzése céljából a főzelékek
bevezetését követően komplettálásként (az étel kiegészítése teljes értékűvé) 6
hónapos kortól hús adása javasolt, amik a következők lehetnek: baromfihús,
baromfimáj, vörös hús (marha-, bárány-, sertéshús).

6-7 hónapos kortól a főzelékbe
növényi olaj (étolaj) adása ajánlott (kb. 1 dl főzelékbe 1 kávéskanál olaj).
Állati zsír használata nem megfelelő!
Cereáliák közül a gluténmentes
gabonafélék (kukorica-, rizsliszt) 4-6 hónapos életkor között adhatók. Ezekből
tejpépet is lehet kapni, amelyek vízzel vagy anyatejjel elkészíthetők. 8
hónapos kortól adható gluténtartalmú cereália: így a búzaliszt, rozsliszt.
Adhatóak a sima pelyhek tápszerbe vagy anyatejbe áztatva. Ebben a korban az
ételek már vékony rántással készíthetők, búzaliszt felhasználásával. Nagyon
fontos, hogy 8 hónapos kortól kapjon búzalisztet a gyermek, így ezzel a súlyos
lisztérzékenység megelőzhető!
8 hónapos kortól adhatóak a tejtermékek: sajt, túró,
joghurt. Nem adható egy év alatt: tejszín, tejföl. Adható a tojássárgája
főzelékek komplettálására, de a fehérje csak egy éves kor után adható! 10
hónapos kortól adható: kávé, karamellás tej (természetesen egy év alatt a
tápszerbe keverve) a változatosság miatt. A kakaót (maci, maláta) adhatjuk, de
csak óvatosan, mert székrekedést okozhat. Egy éves kor után adható a színtej,
tehéntej, de csak fokozatosan, először kis mennyiséget adva a babának, hogy a
szervezete megszokhassa.
Egy éves kor után adható: méz, dió, mák (amik süteményben
vannak), hal.
6-7 hónapos kortól az első főzelékek megismerése után
fokozatosan szokathatjuk a kicsit a sóskához, spenóthoz, sütőtökhöz,
paradicsomhoz, zöldborsóhoz, zöldbabhoz (a héjuk miatt jól átpasszírozva).
Egy éves kor alatt kerüljük a K-betűs zöldségekből készült
főzelékeket (szelesek, szélgörcsöt okozhatnak!)! Így: a káposzta, karalábé,
karfiol.
Nem feltétlenül szükséges tea, lehűtött forralt tiszta vizet is itathatunk pohárból, jó szomjoltó.
- 4 hónapos kortól gyümölcslét: alma, őszibarack, meggy, 7 hónapos kortól cseresznye és körtelé.
- 5 hónapos kortól adhatunk gyümölcspépet!
- 6 hónapos kortól adható: a paradicsomlé vagy főzelék (a főzelék: paradicsom + burgonya), a banán, a narancs, déligyümölcsök. Az aprómagvas gyümölcsök (eper, málna, szeder, szőlő, kiwi) csak 2 éves kor után adhatók.
Fűszerek: kevés só, kapor, őrölt kömény, 8 hónapos kor után
majorarma is. 10 hónapos kor után: piros paprika, póréhagyma, zöldhagyma,
petrezselyem. zeller. Erős fűszereket nem adhatunk: bors, mustár, torma,
kethcup!
Írta: Kaszás
Ági (csecsemőgondozónő)