2024. július 12., péntek - Dalma, Izabella napja

mt

Cumisüveg és Tudomány

Felvilágosító kampány a csecsemők tejalapú táplálásáról

Cumisüveg és Tudomány néven átfogó csecsemőtáplálási felvilágosító programot indít a Magyar Gyermekorvosok Társasága. Meglátásuk szerint ugyanis számos korszerűtlen nézet él az édesanyák fejében arról, hogyan járulhatnak hozzá kisgyermekük megfelelő tejalapú táplálkozásához a fejlődés szempontjából kritikus első évben. Mint az a Társaság által kezdeményezett kutatásból kiderült, hazánkban a 6-12 hónapos csecsemők közel fele nem kapja meg az ajánlott mennyiségű tejalapú táplálékot. Az anyatej pótlását - az orvosok egyértelmű állásfoglalása ellenére - még ma is sokan tehéntejjel oldják meg. Nem köztudott az sem, hogy a megfelelő tejalapú táplálék biztosítására a követő tápszer ajánlott.

Fejlődő tudomány, elavult ismeretek


Felvilágosításra van szükség a csecsemőtáplálás területén azért, hogy a babákat nevelő édesanyák a legkorszerűbb elvek szerint tudják gyermekeiket táplálni. Bár az elmúlt tíz évben a szakmai ajánlás számos korszerűsítésen esett át, és folyamatosan figyelembe veszi a legújabb tudományos kutatások eredményeit, mindez idáig nem sikerült az új ismereteket megfelelően átadni a kisgyermekek gondozóinak.

Komoly áttörést jelent, hogy ma már széles körben elterjedt: az anyatej a legoptimálisabb táplálék a csecsemők féléves koráig. Kevesebb okot ad az örömre azonban, hogy az ezt követő, a csecsemő tizenkét hónapos koráig terjedő időszak tejalapú táplálási irányelvei fehér foltnak számítanak.

Ezért szükséges megszólítani ezzel a programmal is a szakmabelieket és az érintett laikus közönséget.

tej

5-8 deci tej, de az sem mindegy, hogy milyen

A Társaság felvilágosító programjának alapját egy Magyarországon hiánypótlónak számító reprezentatív kutatás adja, amelyet hat és tizenkét hónapos csecsemők édesanyja körében végeztettek (a kutatást a Millward Brown kutatócég készítette). Azt térképezték fel, hogy vajon az édesanyák tisztában vannak-e azzal, hogyan járulhatnak hozzá kisgyermekük helyes tejalapú táplálásához a fejlődés szempontjából kiemelkedő időszakban.

Kiderült, az édesanyák több mint fele szoptatja csecsemőjét hat hónapos korában, ám nagy részük ekkor már nem csak anyatejet ad gyermekének. A szoptatók száma a hónapok előre haladásával tovább csökken, 90%-ban a nem elégséges anyatejtermelés miatt.

A kutatás rávilágít a hozzátáplálás időszakának egyik legnagyobb hiányosságára. Ebben az időszakban sok édesanya nem ad megfelelő mennyiségű tejalapú táplálékot csecsemőjének. A gyerekorvosok álláspontja szerint 5-8 deciliterre van szükség a baba megfelelő növekedéséhez. "A kisded megháromszorozza testsúlyát, sejtjei rendkívüli mértékben nőnek. Ehhez a nem mindennapi növekedéshez pedig kiváló minőségű fehérjére van szüksége, amit az első 6 hónapban általában az anyatejből nyer. Az anyatej mennyiségének fogyásával és a szoptatás befejezésével azonban a fehérjebevitelt pótolni kell" - magyarázza az okokat Dr. Veres Gábor, gasztroenterológus. Hozzáteszi, hogy a nem megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel nem csak a növekedést akadályozhatja, de káros lehet a baba egészsége szempontjából is, sőt később jelentkező betegségek alapját képezheti. A szakemberek szerint ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen az édesanyák közel 45%-a a javasolt minimum 5 deciliternél is kevesebb tejalapú táplálékot ad kisgyermekének.

Tehéntej helyett tápszer

Az anyatej pótlására különböző kísérleteket tesznek az édesanyák ebben az időszakban. A kutatás egyik legmegdöbbentőbb tanulsága, hogy ide tartozik a tehéntej adása is. Átlagosan a csecsemők 14%-a kap tehéntejet 6-12 hónapos kora között, de az 1 éves születésnapjához közeledve már minden ötödik gyerek fogyaszt tehéntejet. Bár a gyermekorvosok évek óta hangoztatják, hogy a tehéntej magas fehérje és ásványi anyag tartalma megterhelő a csecsemők emésztőrendszerének és a veséjének, ezért fogyasztását egy éves kora alatt nem ajánlják, úgy látszik e téren további felvilágosításra van szükség.

A megkérdezett édesanyák 14%-a nyilatkozott úgy, hogy a tehéntej kimondottan jó ebben a korban, 25%-uk semlegesnek ítélte. A szakemberek szerint ezen a szemléleten úgy lehet változtatni, ha az édesanyáknak megtanítják, hogy a megfelelő mennyiségű anyatej hiányát követő tápszerrel pótolják tehéntej helyett. Bíztató, hogy a tápszeres táplálás egyre elfogadottabb az édesanyák körében, ám azt még kevesen tudják, hogy pontosan mekkora mennyiségre van szüksége a babának. A megkérdezettek 30%-a nem volt azzal tisztában, hogy hat és tizenkét hónap között jobb megoldás a megfelelő mennyiségű tejalapú táplálás biztosítására a tápszer, mint a tehéntej. A szakértők szerint ennek hátterében az állhat, hogy nem tudják: a tápszer a babák igényeinek megfelelően átalakított tehéntejből készül.

Elsődleges: a felvilágosítás

A kutatás eredményeként a Magyar Gyermekorvosok Társasága elindította Cumisüveg és Tudomány című felvilágosító kampányát, amelynek célja, hogy az édesanyákhoz és a szakmabeliekhez egyszerre jutassa el a csecsemőtáplálás korszerű ismereteit.

Az idei esztendőben a kutatás által feltárt hiányterületekre, a tejalapú táplálással kapcsolatos tudás hiteles formálása koncentrál majd a Társaság. Gyermekgyógyászoknak és védőnőknek tartanak előadásokat országszerte. Cselekvésre kívánják szólítani a szakmabelieket: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a modern csecsemőtáplálási ismeretek eljussanak az édesanyákhoz.

A program a laikusokat is meg kívánja szólítani. Első körben az édesanyák szemléletének formálásában kulcs szerepet játszó médiához fordulnak. Az év folyamán többlépcsős tréning tartását tervezik, ahol újságírók sajátíthatják el a legújabb ismereteket a helyes csecsemőtáplálás különböző aspektusairól. Terítékre kerülnek majd a téma pszichológiai, szociológiai vetületei, és a tápszereket érintő témákat is bővebben körbejárják.

Az édesanyák mind közvetlenebb tájékoztatása érdekében még az idén elindítanának egy információs honlapot, és tájékoztató kiadvány elkészítését is tervezik.

További információ:

www.gyermekorvostarsasag.hu
gyermekorvostarsasag@doki.net
Forrás: Avantgarde Polgár Info
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media