2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Gondolatok a tápszerről

2023-08-10 23:11:25

A csecsemő számára a legfontosabb és legalapvetőbb táplálék születésétől fogva az anyatej. A mai, modern felfogás szerint, az újszülöttet kizárólag anyatejjel szokás táplálni egészen fél éves koráig, illetve a szilárd táplálék mellett legalább egy éves korig rendszeresen tegyük mellre a kisdedet. Amennyiben bármilyen probléma adódik a szoptatás során, és a szoptató anya nem rendelkezik megfelelő mennyiségű anyatejjel, úgy azt mindenképp pótolni kell. Nem mindegy azonban, hogy mi kerül a cumisüvegbe.

Miért ne adjunk tehéntejet a csecsemőnek?

Sokan azt gondolják, hogy a tehéntej éppen annyira jó táplálék egy csecsemőnek, mint az anyatej, ez a felfogás azonban hibás. Az anyatej jóval kevesebb fehérjét, ásványi anyagot, de sokkal több szénhidrátot, és vitamint tartalmaz a tehéntejhez képest. Míg az anyatejet egy fiatal csecsemő gyomra könnyen fel tudja dolgozni, addig a tehéntejből hiányoznak olyan enzimek, amelyek által könnyen emészthetővé válna. Így az a gyomorban hosszabb ideig emésztődik, és allergiás reakciót válthat ki.

A tejallergia első tüneteire nem is biztosan figyel fel minden anyuka. Sokan csak átmeneti, könnyen megoldható problémának fogják föl a bőrkiütéseket, a véres székletet, a hányást vagy a hasmenést. A nyálkás, véres székletet a legtöbb anyuka észre sem veszi, hiszen alapból nem feltétlenül vizsgálgatja az ember a pelenka tartalmát. Általában csak akkor fordulnak a szülők szakemberhez, ha a viszkető bőrkiütés, vagy a pelus véressége nem akar elmúlni. Utalhat még tejallergiára a gyarapodás lelassulása, vagy teljes leállása, de ennek kapcsán sem feltétlenül az első gondolata az anyukának, sőt az orvosnak sem mindig a tejfehérje vagy tejcukor érzékenység. Pedig igen súlyos problémával állunk szemben.

tej

Nemzetközi felmérések szerint a csecsemők 25%-a hajlamos az ilyen típusú megbetegedésekre. Ezért a fiatal, egy éves kor alatti csecsemők táplálására anyatej hiányában ne használjunk se tehéntejet, se kecsketejet, és legkevésbé se hallgasson kedves anyuka a nagymamára, dédnagymamára, aki már a gyermek egy éves kora előtt feles-, vagy kétharmados tej adását sürgeti. 1 éves kor fölött lehet próbálkozni a forralt tej adásával, de akkor sem hígított formában. A hígított tej nagy hátránya, hogy a megfelelő tápanyag tartalom sincs meg benne, és még a tejallergia kialakulásának kockázata sem kiküszöbölt.

Mit adhatunk anyatej hiányában?

1 éves kor alatt a házi gyermekorvos az anyatej hiányában, vagy a szoptatás akadályoztatottsága esetén ajánlani fogja a csecsemő életkorának legmegfelelőbb anyatej helyettesítő, vagy kiegészítő tápszert, amelyet rendszeresen adnunk kell majd a gyermekünknek. Az orvos figyelembe fogja venni, hogy a családban előfordult-e már bármilyen allergia, így annak megfelelően fog választani a normál, vagy hypoallergén készítmények közül.

Fél éves kor fölött nyugodtan lehet próbálkozni a tápszer mellett rizstej vagy zabtej kínálásával. Mindkettő kellemes édes ízű, és fehérjében gazdag, illetve az étrendbe mielőbb vezessük be a húsféléket, hiszen tejallergia esetén szinte az egyetlen fehérjeforrás a hús.

1 éves kor felett, amennyiben a családban semmilyen allergiás betegség nem fordul elő, úgy lassan, fokozatosan meg lehet próbálni a kisgyermeket tehéntejjel kínálni. A tej bevezetése után viszont bátran készíthetünk neki mindenféle turmixokat, amelyek a tehéntej mellett gyümölcsöket is tartalmaznak, vagy készíthetünk neki kakaót, vagy koffeinmentes gyermekkávét.

Tápszer-adagolási gondok

Egy gyermeknek 1 és 3 éves kor között átlagosan napi fél liter tej alapú folyadékra van szüksége. 1 éves kor alatt anyatej hiányában, 1 éves kor fölött tejérzékenység miatt adhatunk gyermekünknek valamilyen tápszert. Néhány anyuka azonban a nem megfelelő adagolás miatt problémákba ütközik. Nézzük csak mi is az, amit a tápszer adása esetén mindenképp be kell tartanunk.

  • A mérőkanál arra szolgál, hogy mérjük ki vele a megfelelő adagot. Ha túl sok por kerül a cumisüvegbe, a tej sűrű lesz, a kisgyermeknek hasfájást okoz, illetve a székletét nagyban sűríti majd, ami székrekedéshez vezet. Ezért mindig figyeljünk arra, hogy a tápszeres mérőkanál tetejét minden alkalommal húzzuk le, ne púpozott mérőkanállal adagoljunk.
  • Minden készítményhez másféle mérőkanál tartozik. Nem szabad összekeverni, hiszen ez szintén adagolási gondokhoz vezet.
  • A tápszer mellett a gyermeknek mindenképp szüksége van folyadékra. Ezt egy éves kor alatt forralt-lehűtött vízzel, egy éves kor fölött ásványvízzel, teával, gyümölcslével pótoljunk.
  • Ha az adagolási útmutató betartása ellenére mégis székrekedést okozna a csecsemőnek a tápszer, úgy gondoskodjunk a széklet megfelelő lazításáról. Adható kamillatea, mecsektea, baracklé, szőlőlé víz helyett vagy mellett, de mindenképp vegyük figyelembe a gyümölcslevek megválasztásakor a gyermek életkorát.
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media