2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Kövér a gyerek - Nem vesz tudomást róla a szülő

Egy felmérés felfedte: az elhízott gyerekek szüleinek csaknem fele nincs tisztában azzal, hogy gyermeke kövér, vagy egyszerűen nem hajlandó tudomást venni róla.

Victoriában több mint 2 100 gyermeket és családját vizsgálták meg. A túlsúlyos gyerekek szüleinek 49 %-a úgy vélte, gyermekük egészséges, átlagos súlyú.

A másik véglet: a szülők 43 %-a nem vette észre, hogy gyermekük egészségtelenül alultáplált.

arc


A Melbourne Egyetem kutatói lejegyezték a testtömeg-indexet és a derékbőséget a 4-12 éves gyerekek körében. Pene Schmidt kutató elmondta, hogy az eredmények aggasztók, mivel a túlsúlyt normálisként érzékelő szülők nincsenek tisztában a kövérség egészségügyi kockázatával sem.

Szerinte több felvilágosításra lenne szükség, hogy a szülők megértsék, az egészséges testsúly az életkortól függ. A gyerekeknek is gondot jelent a saját testalkatuk megítélése.

A túl sovány lányok 40 %-a, a fiúknak 50 %-a tudta csak helyesen megbecsülni a testsúlyát. Kétszer annyi szülő aggódott a túlsúly, mint ahányan a túlzott soványság miatt. A fiúk szülei általában rosszabbul mérték fel a túlsúly jelenlétét.

Dr. Schmidt szerint van egyfajta társadalmi elvárás a soványsággal szemben. „Győződjünk meg arról, hogy a túlsúlyra koncentrálva nem esünk át a ló túlsó oldalára azzal, hogy több gyerek lesz kórosan sovány."

Eközben ausztrál tudósok vemhes rágcsálókkal kísérleteztek. Az elhízott patkányok kölykei nem voltak kövérebbek a többi kölyöknél a születés pillanatában, de a következő napokban extrém mértékben kezdtek hízni.

Margaret Morris, az NSW Egyetem gyógyszertani professzora elmondta, hogy ez a jelenség kapcsolatban áll az anya túlsúlyának és a magas zsírtartalmú táplálkozásnak a kombinációjával.

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media