2022. október 06., csütörtök - Brúnó, Renáta napja

mt

Testsúly fejlődési görbe gyerekeknek

2021-10-18 23:13:14

Az édesanyáknak igazán nehéz dolguk van a baba súlyának reális megítélésével kapcsolatosan, hiszen mindenkinek a saját babája a legszebb, legtüneményesebb, még akkor is, ha az mások szemében iszonyú kövér, vagy éppen szörnyű sovány. Bár, soha nem értettem, hogy emberek hogy jönnek ahhoz, hogy véleményüket az anyuka vagy a baba súlyával kapcsolatosan szóvá is tegyék, anélkül, hogy azt bárki is kérdezné. Még ha kérdezi is az anyuka, illik olyan választ adni, ami utal a tényekre, de nem bántó (már amennyire tud nem bántó lenni egy ilyen érzékeny téma).

Szóval, ahelyett, hogy a szomszéd megvető pillantásaira, vagy a kedves "rokony" rosszalló szavaira hagyatkoznánk, vegyük elő a baba, avagy a mama súly-életkor összefüggéseit megrajzoló percentis grafikont. Ugyan tudjuk, hogy Magyarországon a jelentős túltápláltság az uralkodó, mégse legyintsünk, hanem határozzuk meg a táblázat, a görbe alapján, hogy mi a túlsúlyos átlaghoz tartozunk, vagy sem. Mérjük le a súlyunkat pontosan, és az életkorral mindezt összevetve kapunk a táblázatban egy-egy pontot. Attól függ, hogy ez a pont milyen színű sávba esik, le kell vonnunk a tanulságot, hogy kövérek, soványak, vagy teljesen normálisak vagyunk. Igaz ugyanez a babákra is.

Vegyünk egy példát: Kislányom, aki nemrég töltötte a 2. életévét, most 11,5 kg. Mi rendszeresen megkapjuk, hogy soványak vagyunk, pedig szerintem csak az irigység beszél az emberekből. Nézzük a görbét, ami nem hazudik, hogy egy 2 éves korú gyereknek milyen súlyúnak illik lenni.

testsúly görbe, lányok

Kislányok életkor-testsúly percentis görbéje

Ha jól böngészem, akkor a mi súlyunk a sötétrózsaszín sávba esik, ami annyit tesz, hogy az ilyen korú gyermekek 50%-a ehhez hasonló súlyarányokkal rendelkezik, azaz teljesen normálisnak tekinthető. (Ugye megmondtam!) Ha a fölső vagy alsó, halványrózsaszín sávba esne, az sem lenne gond, hiszen az annyit tesz, hogy a megmért, ugyanilyen korú gyermekek 20%-a alacsonyabb súlyú, vékonyabb testalkatú a normálisnak vélt gyerekektől, 20%-a zömökebb (tudatosan nem a kövérebb szót használtam) testalkatú az átlagnál, de még ez is elfogadhatónak minősül. Akinek a csemetéje viszont az alsó vagy fölső fehér részre esik a testsúlya alapján, az a megmért gyerekek 5-5 százalékához hasonlóan soványkás vagy kövérkés. Itt lehet az alul- vagy felültápláltságon elgondolkodni, de mielőtt végső következtetéseket vonnánk le, érdemes egy pillantást vetni a magasság-életkor táblára is, hiszen a nagyon alacsony kölök érthetően lesz alacsonyabb súlyú, mégsem gondolnánk soványnak. Illetve eltérés mutatkozik leány- és fiúgyermek között is. A fiúk általában vastagabbak, izmosabbak, de nagy szerepet játszik az öröklött hajlam is. Érdemes vizsfálgatni a nemek táblázatának minimális eltéréseit.

testsúly görbe, fiúk

Kisfiúk életkor-testsúly percentis görbéje

Jelentősen befolyásolják a testsúlyt az öröklött gének is. Ha mindkét szülő normálisan vékony, akkor ne várjuk, hogy a gyerek kövér legyen, mert igen kicsi az esélye, és ez fordítva is igaz. Kövér szülőknek általában kövérkés gyermekük van.

A baba súlyának mérésére célszerű kijelölni egy időpontot a nap valamelyik szakában, amikor ugyanis rendszeresen mérve összehasonlítható adatokat kapunk. Nem mindegy ugyanis, hogy étkezés előtt, vagy étkezés után mérünk. Nem szabad eltekinteni attól sem, hogy a szemünk fényét nagydolga végeztével, vagy még az előtt mértük meg. Szokás este a fürdés és étkezés előtt mérni a kicsit, természetesen meztelenül. Illetve annak fontosságát is hangsúlyoznám, hogy csak szúrópróba szerűen érdemes ellenőrizgetni a gyerek súlyát (kivéve kóros soványság vagy kóros kövérség esetén), hiszen minden egyes normálistól minimálisan eltérő adat stresszelheti az anyukát, ami kifejezetten rossz hatással van a csecsemőre, kisgyermekre.

Néhány pontban a görbék használatáról:

 1. Mérd meg a gyermek testsúlyát.
 2. Válaszd ki a megfelelő életkort (hónapban).
 3. Az életkor, testsúly koordinátapontot keresd meg a táblában.
 4. Állapítsd meg a saját gyermeked melyik csoportba tartozik.

Súlycsoportok:

 • Alsó fehér sáv: Nagyon soványka gyerek. – A megmért gyerekek 5%-a esik ebbe a sávba.
 • Alsó világosabb színű sáv: Az átlagtól alacsonyabb testsúlyú, de még normális súlyúnak tekinthető gyermek. – A megmért gyerekek 20%-a esik ebbe a sávba.
 • Középső sötétebb színű sáv: Teljesen normális testsúlyú gyermekek. – A megmért gyerekek 50%-a esik ebbe a sávba.
 • Fölső világosabb színű sáv: Az átlagosnál nehezebb gyerekek, de testsúlyuk még normálisnak tekinthető. – A megmért gyerekek 20%-a esik ebbe a sávba.
 • Fölső fehér sáv: Elhízott gyermekek. – A megmért gyerekek 5%-a esik ebbe a sávba.
Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media