2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Milyen alapanyagokat válasszunk?

Bio vagy nem bio? Ez itt a kérdés!

Manapság már köztudott, hogy a "friss" zöldségek, gyümölcsök többségét vegyszerrel kezelik. Egyrészt a kertben a kártevők ellen permetezik, másrészt a külföldről hozott árut sok esetben éretlenül szedik le és mesterséges anyagokkal érlelik vagy ezekkel tartósítják, hogy kibírja az utat az üzletek polcaiig. Jó lenne magunkat és gyermekünket megóvni a feleslegesen káros anyagoktól, mérgektől, ezért manapság egyre nagyobb az igény a biotermékek iránt, amelyek hazai termelésűek és nem kezelték őket vegyszerekkel, egyáltalán nem permetezték, vagy természetes anyagokkal (pl. fahamu) védték meg a kártevők ellen.

zöldséges piac

A vegyszerezett zöldség-gyümölcs mellett a másik nagy csapda a génkezelt áruk, melyek ugyan jól néznek ki, de ízük korántsem olyan, mint a kertben nyáron, frissen szedett portékáé. Valamint senki sem tudja, hogy a génmódosítás, a mesterséges beavatkozás révén milyen problémákat okozhatnak később az ilyen termékek. Hazánkban egyelőre nem lehet génkezelt zöldféléket kapni, és még az Európai Unió területén sem jellemző, azonban például a szójakészítmények kb. 90%-át génkezelt szójából állítják elő. Például tejallergiás gyerekeknél a szójatej éppen ebbe a kategóriába tartozik.

Gyermekünk (és saját) egészségünk érdekében jó lenne, ha minél kevesebb mesterséges anyag jutna a szervezetünkbe a táplálékkal, hiszen éppen ezek az anyagok a későbbi allergiák, asztma, ekcéma és egyéb betegségek kiváltó okai!

Hol vásároljunk? Mit tegyünk, ha nincs a közelben biopiac?

Ha lehet, a zöldséget ne a hipermarketekben vásároljuk meg, hanem lehetőség szerint piacon, és itt se a nagykereskedőket válasszuk, hanem azokat a termelőket, akik kevés árut hoznak ki, saját kertben termeltet, náluk rá is kérdezhetünk az esetleges permetezésre. Biopiacból egyelőre még kevés van hazánkban, és az itt kapható termékek általában jóval drágábbak, itt azonban biztos, hogy természetes árut kapunk.

paradicsom

Persze a legjobb és legolcsóbb megoldás az, ha a saját kertünkben termelünk idényzöldséget. Erről akkor sem kell lemondanunk, ha nincs kertünk, hiszen akár egy panellakás erkélyén egy balkonládában lehet tartani friss fűszernövényeket, kevés répát, és néhány tő paradicsomot.

Mindig szezonálisat együnk. Mindenki tudja, mi a különbség a hipermarketben télen vásárolt eper íze és a kertben tavasszal leszedett között. Az őszi-téli időszaknak is megvannak a jellegzetes, finom zöldségei, ilyenkor ezeket fogyasszuk: burgonyát, káposztát, almát, körtét, szőlőt, sütőtököt, diót, mogyorót, gesztenyét, céklát, répát, szilvát, hüvelyeseket... és még sorolhatnám.

ládában a zöldségek

Ha van rá módunk, az ősz folyamán vásároljunk vidéki őstermelőktől zsákos burgonyát, hagymát és almát, melyeket a pincében tárolva hetekre-hónapokra jó alapanyagokra tehetünk szert.

Forrás: kismamablog.hu

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media