2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Elválasztás és elválasztódás

2023-03-03 23:01:11

Amennyiben már nem szopizik a baba, fél éves kora után fokozatosan át lehet térni a vegyes táplálásra, de tápszert egészen 1 éves koráig kapjon, utána fokozatosan felválthatja azt a tej. Gyakran előfordul, hogy a baba fél éves kora utána valamikor már köszöni szépen nem kér a megszokott tápból, ilyenkor tejtermékekkel (ha nem tejallergiás), tejpéppel, tejjel pótolhatjuk a tápszert vagy megpróbálkozhatunk az ízesített 2-es, illetve 8 hónapos kor után a 3-as tápszerekkel. Létezik epres, banános, vaníliás. A kakaót lehetőleg próbáljuk kerülni, mert koffein van benne, ami egyrészt nem túl egészséges ilyen kicsi korban, másrészt számunkra is kellemetlen perceket szerezhet, mert túlpörgeti a babát, kevesebbet, nyugtalanabbul fog aludni tőle, valamint székrekedést is okozhat.

szoptatás

Ha még anyatejet is kap a baba, a hozzátáplálásnak három féle módját választhatjuk:

1. Szopizás után kap enni a baba. Idővel megtetszik neki az evés, és egyre nagyobb adagokat eszik meg szopi után, de a szopizási alkalmat magától hagyja el, akkor, amikor már nincs rá szüksége.

2. Két szopizás között kap enni a baba, így az étkezési időpontok idővel átalakulnak, a szopikat szépen elhagyja a pici, ha már nincs rá szüksége, de az is lehet, hogy még sokáig váltogatni fogja a kettőt.

3. Szopizás előtt kap enni a baba. Ez a módszer akkor jó, ha valami miatt szép lassan szeretnénk elhagyni az egyes szoptatási alkalmakat. Ilyenkor az evészet mindig szopi előtt van, és minél nagyobb adagokat kezd enni a picúr, annál csökken a következő szopizásnál a tejigénye, míg végül teljesen el is hagyja. Ezzel a módszerrel nagyjából 2-4 hetente lehet elhagyni 1-1 szoptatási alkalmat.

Mikor egyen?

1. Az első falatok idejét érdemes a délutáni órákra tenni, alvás utánra, amikor kipihent és jókedvű a baba. Ha szeretnénk az anyatejről vagy tápszerről fokozatosan áttérni a főzelékre, akkor először ezt az uzsonnaidőpontot hagyjuk el.

2. A délutáni időpont után az ebédet váltsuk ki főzelékkel.

3. Ezt követheti a délelőtti szopi/tápszer elhagyása.

4. Ezután a reggelit lehet kiváltani.

5. A legutolsó a vacsora kiváltása lehet, de sok baba ehhez nagyon ragaszkodik, ezért előfordulhat, hogy be kell vezetnünk a vacsorát a fürdés előttre, de lefekvés előtt még kér tápszert vagy anyatejet a baba (ennek általában lelki okai vannak és nem az éhség miatt kell, szerintem felesleges erőltetni, idővel maguktól is elhagyják a kicsik).

Reggeli, ebéd, vacsora: hányszor és mennyit egyen a baba?

Általában 5 étkezést szoktak ajánlani, de az sem ritka, hogy egy pici magától áttér a napi négyszeri evésre, nem igényel többet, vagy a napirendbe nem fér bele több evészet. Általánosságban elmondható, hogy 6-12 hónapos kor között napközben kb. 4 óránként esznek a gyerekek, de az se gond, ha ennél gyakrabban éhezik meg a pici.

kanállal etetés

Reggeli
Utolsó előtti étkezésként ezt váltjuk ki, ha 6 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást és nagyjából 2 hetente váltottunk ki 1-1 szopizást, akkor valamikor 8 hónapos kor után kerül sor a reggeli kiváltására. Ebben a korban már meglehetősen változatos reggeliket adhatunk, kaphat a pici gabonapelyhet, tejpépet, ha már tud rágni, vajas kenyeret, sajtot, joghurtot, tejfeles kenyeret, vagy tejfeles-túrót is ehet reggelire. 10-11 hónapos kor körül már tojásfélékkel, lekváros kenyérrel, tejbegrízzel gazdagíthatjuk a választékot.

Tízórai
Itt valamilyen gyümölcsöt érdemes adni életkornak megfelelően.

Ebéd
Kezdetben az életkornak megfelelő főzelékek, aztán fokozatosan azt is eheti a baba, amit mi eszünk.

Uzsonna
Ismét lehet gyümölcsöt enni.

Vacsora
Hasonló, mint a reggeli, de lehet főzelék vagy tejpép is, ízléstől függően.

Mennyit egyen egyszerre?

A bébiételek általában 150 grammosra vannak szabva, mert nagyjából ennyi az ideális mennyiség egy étkezésre, de vannak babák, akik ennél többet, vagy kevesebbet esznek. Az alap az, hogy 1 éves korig a tápszeres babáknak napi fél liter tápszer, az anyatejeseknek az igény szerinti anyatejmennyiség szükséges a fejlődéshez. Emellett a szilárd étel mennyiségének eldöntésében hagyatkozzunk a baba ösztöneire: ha csak 50 grammot eszik meg egy étkezésre az sem baj, ha meg 250 grammot igényel, akkor egye meg nyugodtan. Általában a lassan hízó - rossz evő babák anyukái szoktak aggódni az adagok miatt: ők megpróbálkozhatnak azzal, hogy az egyes főzelékek, pépek után a kedvenc gyümölcsök valamelyikével is megkínálják a picit.

Előétel, főétel, desszert

Általában egy adag főzelék ebédre elegendő szokott lenni, de a napi gyümölcsadag növelése érdekében ilyenkor megpróbálkozhatunk néhány szelet almát vagy más szezonális gyümölcsöt kínálni a kicsinek, esetleg gyümölcslevet adni inni. Az evés utáni ivásról sose feledkezzünk meg!


Forrás: Kismamablog.hu

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media