Sütőtök befőzve
2022-10-22 23:01:08
Asszonyok! Feleségek! Csajok! Lányok! - akiknek fél éves körüli babája van.
Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy hamarosan megkezdhetitek a kicsi manótok elválasztásának folyamatát. A hatodik hónap végétől már egy csomó mindent lehet már kóstoltatni a kicsikével. Eleinte kínálgathatod alma levével, majd almapéppel, aztán jön a krumpli, a répa, közben az őszibarack, meg itt van közben a sütőtök is.
Ezért én már most vettem egy csomó sütőtököt, és nekiugrottam a befőzésnek.
Bébiétel készítés sütőtökből
A bébiétel készítés nagyon egyszerű feladat, ezért bátran javaslom mindenkinek. Leírom, hogy én hogyan csináltam. A vásárolt tököt alaposan megmostam, megszabadítottam a magjaitól. (Azokat is alaposan megmostam, megszárítottam és kicsi papírtasakban hazaviszem a szüleimnek, hogy ültessék el, mert ősszel sok-sok éhes száj fogja várni a sütőtök utánpótlást.) Az alaposan megmosott tököt kb. 2 cm-es csíkokra szeleteltem, tűzálló edénybe tettem és 180 fokos sütőben puhára sütöttem. A sült tököket megszabadítottam a héjuktól, majd egy nagy lábosba tettem az egészet, kevés vízzel összeturmixoltam, és folyamatos kevergetés mellett felforraltam az egészet. Ezek után pici befőttes üvegekbe töltöttem forrón, színültig, hogy semmi levegő ne érje a tetejét, majd a lapkát szorosan rácsavartam. Törlőkendőkbe csavartam, és így hagytam kihűlni kb. egy nap alatt.

Szépen elraktam mindet a kamrába, gondosan ráírogattam, hogy mit tartalmaz az üveg és mikor készült. Alkalom adtán majd csak elő kell venni őket.
Bio piacról származik a tök, így remélhetőleg a legjobb a kicsinek. Saját magam mostam, főztem, így tudom, hogy mi van az üvegben. Csak hőkezeléssel tartósítottam, így biztos lehetek benne, hogy nincs benne sem tartósítószer, és a színezékeket, cukrot még nem is említettem.
Azért sütöttem meg főzés előtt, mert a tökből kicsit kisült, kifolyt cukros töklé picit megkaramellizálódott, és így és teljesen más íze lett, mintha csak simán főztem és turmixoltam volna.

És számoljatok utána: Ha a tököt drágán veszem, akkor is olcsóbban jövök ki, mintha a bolti, üveges bébiételt venném meg. Még azt sem mondhatom, hogy olyan nagyon sokat fáradoztam vele, mert pillanatok alatt elkészül... Na jó, a sütés nincs meg annyira hamar, de megéri kivárni, mert legalább a frissen kisült tökből jó nagyot lakmározhatunk.
Találtunk egy nagyon finom tökfajtát: Hasonlít az amerikai tökhöz, olyan körte alakú, de ducibb és a színe is rózsaszínes-sárgásabb, az íze viszont, mint a mézé!!! Meleg szívvel ajánlom mindenkinek!
- Tifo2011-01-26 18:21:54Sziasztok!
Aki így készítette el a sütőtököt, befőzve, annak bevált? Meddig tárolható így? Nem romlik meg a spajzba?
- Adrienn2011-01-27 09:37:09Én már többször készítettem így, változó eredménnyel. Van, amikor tutijól sikerül és eláll, de van, hogy nem sajnos, és mind megromlik. Nem tudom mi az oka, pedig nagyon alaposan próbálok eljárni mindig. Az utóbbi időben meguntam a próbálkozást és egy kis tartósítót teszek bele azért, hogy biztos legyen a siker.
- Tifo2011-01-27 11:56:30Köszönöm a segítséget! Mivel tartósítod? Szalicillel? A főzésnél rakod bele?
- Adrienn2011-01-27 14:01:09Még most tapasztalgatom. Nagymamám szerint elég csak egy kicsi a tetejére, aztán majd az első kanállal kidobom, a dédim szerint csak tegyek rá fóliát, és arra tegyem a késhegynyit, Apu szerint pedig keverjem bele. Ilyen kicsitől nem lesz baja senkinek.
Kaptam aszkorbin sav port, de attól olyan savanykás lett. Apu nálunk szalicil-érzékeny, úgyhogy nátrium-benzoáttal főztem fel. Így elállt, bár nem sokáig, mert olyan finom, hogy pikk-pakk leszedegettük a polcról. - Anyco2012-01-10 13:34:28Én mindent ugyanígy csináltam, de 1 nap múlva elkezdett bugyogni az üvegekből a sutőtök. Pedig nem volt benne levegő, teljesen tele töltöttem még forrón. Mi lehetett a gond? A tök nem volt jó vagy én rontottam el vmit? Nagyon elkeseredtem, pedig jó ötletnek tűnt a befőzés, de most már nem fogom újra megpróbálni. Járt vki hasonló képpen?
- Adrienn2012-01-10 13:44:24Nekem is hol így, hol úgy sikerül. nem tudom, hogy hol rontom el. Van, amikor nagyon jó, de olyan finom, hogy nagyon hamar elfogy, és van, hogy nekem is megbuggyan. Nem jöttem még rá, hogy hol rontom el.
- nit2222012-12-14 15:19:07Sziasztok!Én olajat öntenék a tetejére,az nem tartosító,és nem vegyül el,ezért használat előtt leönthető róla,levegőmentessé válik a befőtt.
- nit2222012-12-14 15:21:04Én a babámnak nem adnék szaliciles dolgot...5-7 hónaposnak????Ha 1 éves elmúlik talán,de akkor már inkább frisset...Az ő kicsi májuknak megterhelő szerintem...
- Adrienn2012-12-14 18:47:27Ki fogom próbálni olajjal is, mert idén egyetlen üveggel sem maradt meg, mint megpezsdült...
- Dorkateo2013-02-20 16:32:08Kedveseim!
Hosszú évek óta főzök be, tartósítószer nélkül. Egy ökofaluban lakom, Gyűrűfűn. A recept a következő: előkészítem a befőttes üvegeket, egy lábasban vizet forralok, abba sorban teszem bele az üvegeket és a kupakjaikat. Legalább 5 percet főjenek benne. Ha egyet kivettem teszek bele, másikat (2-3 db legyen benne egyszerre, hogy ne keverd össze melyik az első). Merőkanál is a forró vízbe 1 percre, aztán töltheted is az üvegeket. Teljsen tele, csordultig (minél kevesebb a levegő, annál kevesebb baci marad), azonnal , mehet rá a tető (lehetőleg cuppogós-pattanós tetőt vegyetek) erősen rácsavarni és mennyiségtől függően egy kosárba, vagy nagyobb dobozba tenni: DE! Száraz dunszt: tehát béleld ki takaróval, törölközővel. Másnapig álljon benne, akkor még kicsit langyos lesz. Nem szokott megromlani, esetleg néha egy-egy darab, de annyit megér, hogy ne kapjon tartósítószert a család. TEHÁT LÉNYEG: MINDENT FORRALNI NÉHÁNY PERCET.
(www.tunderkamra.blogspot.hu)
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.