2023. december 10., vasárnap - Judit napja

mt

Sütőtök befőzve

2023-10-22 23:01:08

Asszonyok! Feleségek! Csajok! Lányok! - akiknek fél éves körüli babája van.

Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy hamarosan megkezdhetitek a kicsi manótok elválasztásának folyamatát. A hatodik hónap végétől már egy csomó mindent lehet már kóstoltatni a kicsikével. Eleinte kínálgathatod alma levével, majd almapéppel, aztán jön a krumpli, a répa, közben az őszibarack, meg itt van közben a sütőtök is.
Gondolkodjunk picit előre. Ha mostanság lesz fél éves a kicsi, akkor mire eljutottok addig, hogy tököt adjak neki - ha kivárod az 5 napot minden új bevezetett alapanyag között - már majdnem 7 hónapos lesz, de a piacokon már most nem, vagy csak elvétve lehet kapni sütőtököt, és mire odajutsz, hogy adnád neki, már teljesen el fog tűnni.
sütőtökpüré


Ezért én már most vettem egy csomó sütőtököt, és nekiugrottam a befőzésnek.

Bébiétel készítés sütőtökből

A bébiétel készítés nagyon egyszerű feladat, ezért bátran javaslom mindenkinek. Leírom, hogy én hogyan csináltam. A vásárolt tököt alaposan megmostam, megszabadítottam a magjaitól. (Azokat is alaposan megmostam, megszárítottam és kicsi papírtasakban hazaviszem a szüleimnek, hogy ültessék el, mert ősszel sok-sok éhes száj fogja várni a sütőtök utánpótlást.) Az alaposan megmosott tököt kb. 2 cm-es csíkokra szeleteltem, tűzálló edénybe tettem és 180 fokos sütőben puhára sütöttem. A sült tököket megszabadítottam a héjuktól, majd egy nagy lábosba tettem az egészet, kevés vízzel összeturmixoltam, és folyamatos kevergetés mellett felforraltam az egészet. Ezek után pici befőttes üvegekbe töltöttem forrón, színültig, hogy semmi levegő ne érje a tetejét, majd a lapkát szorosan rácsavartam. Törlőkendőkbe csavartam, és így hagytam kihűlni kb. egy nap alatt.

befőtt bebugyolálva


Szépen elraktam mindet a kamrába, gondosan ráírogattam, hogy mit tartalmaz az üveg és mikor készült. Alkalom adtán majd csak elő kell venni őket.

Bio piacról származik a tök, így remélhetőleg a legjobb a kicsinek. Saját magam mostam, főztem, így tudom, hogy mi van az üvegben. Csak hőkezeléssel tartósítottam, így biztos lehetek benne, hogy nincs benne sem tartósítószer, és a színezékeket, cukrot még nem is említettem.

Azért sütöttem meg főzés előtt, mert a tökből kicsit kisült, kifolyt cukros töklé picit megkaramellizálódott, és így és teljesen más íze lett, mintha csak simán főztem és turmixoltam volna.

sütőtök


És számoljatok utána: Ha a tököt drágán veszem, akkor is olcsóbban jövök ki, mintha a bolti, üveges bébiételt venném meg. Még azt sem mondhatom, hogy olyan nagyon sokat fáradoztam vele, mert pillanatok alatt elkészül... Na jó, a sütés nincs meg annyira hamar, de megéri kivárni, mert legalább a frissen kisült tökből jó nagyot lakmározhatunk.

Találtunk egy nagyon finom tökfajtát: Hasonlít az amerikai tökhöz, olyan körte alakú, de ducibb és a színe is rózsaszínes-sárgásabb, az íze viszont, mint a mézé!!! Meleg szívvel ajánlom mindenkinek!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media