2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Halloweenről

2023-10-30 23:12:50 - Nojka

A halottak napja mellett egy kicsit vidámabb ünnepre is készülhetük ezen a héten, ez pedig a Halloween. Az ünnep eredete a kelta újévből származtatható, amit november 1-én ünnepeltek.

Tengerentúli hagyomány, hogy ilyenkor a gyerekek maskarába öltözve járják végig a házakat és süteményt, édességet kérnek az ajtót nyitóktól. Az eseményre jellemző jelképekkel, csontváz, boszorkány, macska, denevér, pók, pókháló, töklámpás gyakran találkozhatunk ilyenkor a dekorációkban.

A töklámpás (Jack O'Lantern) figurája egy ír kovács legendájának emlékét őrzi. A részeges, léha életet élő Jack hírhedt volt tréfálkozásairól, egy ízben még az ördögöt is megtréfálta, aki azt az ígéretet tette neki, hogy lelke nem fog pokolra jutni. Jack a halála után sem a mennyországba nem sem a pokolba nem juthatott be, így egy, az ördögtől kapott izzó széndarabbal világítva bolyong számkivetettként.

jelmez

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez készítsünk az említett jelképek felhasználásával dekorációt, ehhez nyújtunk néhány ötletet, javaslatot a Kézügyesség rovatunkban.

Az ilyenkor idényzöldségnek számító sütőtökből számtalan lehetőségünk van finomságok készítésére is.

A sütőtökről érdemes tudni, hogy amellett, hogy nagyon finom, egészséges táplálék is. Gazdag A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, karotinban, folsavban és pantoténsavban. Jelentős ásványi anyag forrás: kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Vérnyomáscsökkentő hatású kálium, és antioxidánsok is találhatóak benne, így erősíti az immunrendszert, megelőzi a daganatos megbetegedések kialakulását.

A tökmagolaj a sütőtök magjában található omega-3-zsírsavnak köszönhetően védi egészségünket. A sütőtök könnyen emészthető, nem allergizál, ezért az elválasztáskor az első pépes táplálékok között adható.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media