2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

5. hónap - Táplálkozás

Sok olyan anyuka, aki tápszert ad a babájának, ekkor kezdi el az elválasztás hosszú folyamatát, bevezeti az első kanalas gyümölcspüréket. Az anyatejes babák anyukái általában várnak a 6. hónap végéig. A legtöbb baba fintorog, ha új ízt érez. Van, akinek nagyon tetszik, de van olyan, aki öklendezik a pépes ételtől, ami teljesen érthető. A nyelve még szopómozgásokat végez, még csak tanulja, hogyan is kell nyelni a más állagú táplálékot. Ha sikertelenség ér, ne add fel! Minden nap csak ici-picit próbálj előre haladni, ici-picit többet adni, biztos lehetsz benne, hogy hamarosan nagyon fogja élvezni, és már a kanál puszta látványától úgy fog tátogni, mint egy kis halacska.

Az első falatokat ebédre kapja a baba. Általában babahordozóban, félig fekvő helyzetben, hiszen az önálló ülés ideje még nem érkezett el. A babahordozó így biztosan tiszta maszat lesz, ha nem gondoskodsz arról, hogy valamivel megvédd a fröccsenő, prüsszenő, csöpögő, és az aprócska kezek által szétkenődő bébiételtől. Javaslom, hogy mielőtt a babát beleültetnéd, terítsd le egy külön erre a célra fenntartott törölközővel, vagy kis lepedővel. A baba ruháját is érdemes megvédeni a kicsit sem könnyen kimosható ételektől. Ha a manócska nagyon kapálózna étkezés alatt, akkor inkább válassz a partedlik közül olyat, aminek ujja is van, így a ruháját nem csak a mellkason, de a karján is védi.

eszik

Mivel az édesanya vasháztartása ezidőtájt már majdnem teljesen kimerült, ezért az alapanyagok közül úgy válogass, hogy mihamarabb bevezethesd a húsos ételeket a hiányzó vas pótlására (ha a tápszeretek vasat tartalmaz, akkor az is elég lehet). Minden új étel bevezetése után várj 3-4 napot, hogy biztosan ne legyen allergiás semmire a kicsi. Ha átmenetileg nem ízlene neki valamilyen étel, akkor még várj azzal egy kicsit, és egy pár hét múlva újra próbáld meg, mert valószínű, hogy arra az ízre akkor még nem érett meg a baba.

Az anyatejre (vagy tápszerre) még egy éves koráig igen nagy szüksége van a baba szervezetének. Fontos, hogy minden étkezés után kínáld meg valami folyadékkal, ami a hozzátáplálás első hónapjában még anyatej, vagy tápszer, de később jobb, ha vízzel próbálkoztok. (Ha nagyon nem akarja a vizet meginni, vagy nagyon megfogná a pépes étel, akkor próbálkozhatsz egy kis hígított gyümölcslével, de később a baba érdekei azt kívánják, hogy ragaszkodjunk a vízhez. A cukor tartalmú italok cumisüvegből adása ugyanis rövid úton fogszuvasodáshoz vezet.) Azt szokták mondani, hogy az elválasztás folyamatában átlagosan egy hónap alatt lehet egy étkezést kiváltani pépes étellel és mellé kínált folyadékkal, és ezt pedig a fogacskák megjelenésével fokozatosan lehet tört, majd szilárd ételekre cserélni. A sikeres táplálás eredményeképp a csecsemő az ötödik hónap végére megduplázhatja a születési súlyát.

alszik

Ha anyatejet kap a kicsi - mert azok közé a szerencsések közé tartozol, akiknek van -, akkor az étkezések után a mellre tétellel próbálkozz. Ez nem csak a szomjoltás miatt fontos, de a baba-mama közötti kötelék szorosabbá tétele miatt is, valamint az anyatejben a vitaminok és ásványi anyagok mellett olyan elemek találhatók meg az anyatejben, amelyeknek természetes fájdalomcsillapító, és nyugtató hatása is van (endorfin). Ezért ne csodálkozz, ha a babád az étkezések után elalszik a cicin. Ez egyáltalán nem gond, sőt... Szerintem a legédesebb érzés!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media