2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

5. hónap - Testi fejlődés

Megpróbálkozik a mászással, de még gyengék a kezecskéi, és az összehangolt mozdulatsorra sem igazán képesek még. Legtöbb babának kúszás sikeredik, néhányan a kezecskéjük elemelésénél szinte ugranak egyet, mint a kisnyulak. Négykézláb állva hintáztatják magukat, s közben egyik kézzel próbálnak lépni, vagy játék után nyúlni.

A rácsos ágy már kicsinek tűnhet, mert szépen körbe mászkálja, körbe csúszkálja, és hol ide akad be egy lábacska, hol ott csusszan ki egy kezecske, és a hibák kiküszöbölése bizony még nem olyan egyszerű feladat. Legtöbbször feladja a próbálkozást, sírni kezd, segítségért kiált. Az esti lefekvés alkalmával készíts a kiságyába egy nem zörgős játékot, hogy reggel, amikor fölkel, akkor azzal biztosan hosszasan el fog játszadozni. Azért ne legyen zörgő a játék, hogy ha az éjszaka folyamán a mocorgások alkalmával beleütközne, akkor a csörgés ne ébressze föl álmából.

alvómacival

Már nappal is sokáig képes elfoglalni magát a játékaival. Teríts a földre egy használaton kívüli paplant, húzz rá tiszta huzatot, és fektesd rá. (ne sajnáld a huzatot, biztosan le fogja párszor büfizni, akkor majd kimosod!) Rakd körbe a játékaival, így igazi kis kalandpályát csinálhatsz neki. A játékok után nyúlással, kúszással erősödik, ügyesedik. Ne segíts fölöslegesen, mert megszokja, hogy csak kicsit hisztiznie kell, és anya/apa egyből odaadja a kiszemelt dolgot.

A megragadott tárgyat ügyesen veszi egyik kezéből a másikba, szépen játszik vele, ütögeti, rázogatja, tapasztalgatja, és természetesen azonnal a szájába veszi. Ügyelj arra, hogy minden játéka tiszta legyen, az újonnan kapott játékokat is mindig alaposan tisztítsd meg.

lábihami

A gyerekek ebben a korban igencsak hajlékonyak. Gyakran látni 5 hónapos kor körüli babát, aki a lábát a szájába veszi, és előszeretettel csócsálja a saját zokniját. A kezei továbbra is a kedvenc játékai közé tartoznak. Megtanul markolni, kaparászni, paskolni, kezdetlegesen simogatni. Az esti meztelenkedések alkalmával felfedezgeti saját testét, és természetesen a nemi szervek is érdeklik. Kisfiúknál arra kell különösen ügyelni, hogy ha a kukiját megragadja, még nem tudja automatikusan elengedni, bár érzi, hogy esetleg fájdalmat okoz saját magának, de nem tudja még az ok-okozati összefüggéseket. Figyeljünk rá, hogy a sérüléseket elkerüljük.

Megpróbál felülni. Szinte egész nap mereszti a nyakát, úgy fekszik, mintha egy görbebot lenne. Keservesen nyögdécsel is hozzá, hogy még szívszaggatóbb legyen a látvány. Ilyenkor próbáljunk nem segíteni neki. Éppen a hasizmát erősíti, készíti fel a valódi felülésre. Ha a hátát megtámasztjuk, kispárnát teszünk a feje alá, akkor a hasizom fejlődését késleltetjük. Amúgy is egészségtelen a kicsi feje alá párnát tenni. Ha a két kezét megfogod, könnyedén fel lehet ültetni, de pár másodperc után engedd vissza fekvő pozícióba, nehogy a kicsi háta megsérüljön.

rugó-rugó

Már próbálkozhat az átfordulással, talán sikerül is. Néhány baba ebben a korban már gond nélkül fordul a hasáról a hátára, és vissza is, de vannak olyanok is, akiket egyáltalán nem zavar, hogy csak fekszenek egy helyben. A testi fejlődés üteme minden csecsemőnél eltérő, de azért ebben a korban a csecsemők nagy része már legalább egyszer átfordultak valamelyik irányba.

Hason fekve „repülőset játszik", kinyújtja oldalra mindkét kezét, hátra a lábát, a fejét magasra emeli, csak a hasa ér le. A legviccesebb, ha hangot is ad hozzá. :) Ha éppen nem "repülőset játszik", akkor "vakondosat játszik". Olyankor az arcát az ágyba fúrja, a popóját magasra emeli, és a lábával tolja magát előre.

Mostantól az ágyon soha nem hagyhatod egy pillanatra sem felügyelet nélkül, és a földről is el kell pakolnod minden olyan tárgyat, ami veszélyt jelenthet a kúszás-mászás során. Már most elkezdheted a hosszabbítókat biztos helyre tenni, nehogy idő előtt megtalálja. Ha lépcsős házban laktok, vagy nem szeretnéd, hogy a kicsi pl. a konyhába kössön ki, akkor mielőbb gondoskodj rácsról, korlátról.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media