2023. december 04., hétfő - Barbara, Borbála napja

mt

Negyedik hónap - 3. rész (Érzékszervek)

2023-04-29 23:01:25

Érzékszervek fejlődése

Látás: Már képes fókuszálni közelre és távolra is egyaránt, de a közelebb lévő tárgyakat szívesebben nézegeti. Élesen látja már akár a 4 méter távolságban lévő tárgyat vagy személyt is. Mozgó alakzatot, családtagot képes követni a tekintetével, és mindvégig élesen látja azt. Szemével az arcunkat követi, sokkal érdekesebb számára az élő arc, mint a képen látható. Szopizás közben is az édesanyja arcár vizsgálgatja. A tekintete ekkor már nem rángatózó, hanem folyamatos.

A negyedik hónap végére már a színlátás is kialakul. Ha hirtelen zajt hall összerezzen, és odafordítja a fejét. Kíváncsi rá, hogy mi történt. A leesett tárgyak után tekint, az eltűnt tárgyat tudatosan keresi az eltűnés irányában. A tükörképét már hosszasan figyeli, néha-néha rá is mosolyog.

néz a baba

Hallás: A hallása is sokat fejlődött az elmúlt hónaphoz képest. Már majdnem olyan jól hall mindent, mint a felnőtt ember. Ha két irányból hall beszédet, képes különbséget tenni a hangok forrásai között. Akár egy párbeszédet is figyelemmel kísér, és mindig az éppen beszélő felé fordítja a fejét. Nyugtatólag hat rá a halk zene, a kedves dudorászás, és az édesanyja hangja. Ha hirtelen zajt hall, összerezzen, megijed, talán sírva is fakad.

Szaglás: A szagokat megkülönbözteti. Jó kis közös játék lehet a dolgok szagolgatása. Ő sokat fejlődik ezáltal, te pedig jót mulatsz a reakcióin.

Beszéd fejlődése

A gégefő, ahogy elválik a szájpadlástól, lassan lesüllyed a helyére, ezáltal már orron és szájon át is tud levegőt venni. A lélegzetvétele is akaratlagos már, ha úgy van kedve, néhány másodpercig nem vesz levegőt, vagy akár nagyot sóhajthat. Ezáltal a hangképzés megindul, elkezdi a magán és mássalhangzók társítását (baa, kaa, maa, de, hí, moo.). Mindezek mellett egyetlen hanggal próbál beszédet utánozni. Édesen hangsúlyos és néha megnyomja, hangosabban, más hangszínben mondja (Ööööö öööö öööö ö öööööööööööööö.). Így fedezi fel a saját kis hangocskáját. Ezzel a kis párbeszéddel kezdeményezi a játékot is.

Szociális fejlődés

 • Ha szülei nevetnek, akkor visszanevet. Kedves arcokra mosolyog, viszont akik számára nem kedvesek, azonnal sírva fakad. Az érzelmeit már egyértelműen fejezi ki. Talán már kialakult nála a megkülönböztető mosoly, ami kifejezetten a szüleinek szól.
 • Várja, hogy játsszanak vele, a játék kezdetének hangos nevetéssel, visítással örül, a játék végén hajlamos elsírni magát, ha még folytatni szeretné. Nagyon élvezi, ha a számára mulatságos dolgokat a végtelenségig ismételgeted neki. Ha egyedül van, és nem tudja elfoglalni magát - unatkozik - akkor is elpityeredhet.
 • Könnyes sírással fejezi ki félelmeit, fájdalmát is.
 • Megpróbálja megnyugtatni magát, az öklét a szájába veszi, az ujjait szopizni kezdi.
 • Örül azoknak a játékoknak, amikor simogatják, megérintik. Sokat jelent számára a testi kontaktus. Így alakulnak ki szépen lassan a kötődések az édesanya és a gyermek között. A masszázsok kifejezetten előnyösek mind a babának, mind a mamának. A csiklandozásra hangos nevetéssel válaszol.
 • A közös játékok időtartama is jelentősen megnő. Már akár egy órán keresztül is képes figyelni, koncentrálni, de a végére nagyon elfárad.
 • Emlékezete 5-10 másodperc.

  ujját szopizza a baba

Táplálkozás, alvás

Naponta már csak 5-ször szopizik (azaz, ha 5-ször szopizna, az is elég lenne neki). A többi alkalommal esetleg csak szomját csillapítja, vagy csak anyuci közelségére vágyik. Sok baba a 4. hónap végére már átalussza az éjszakát, vagy legalábbis 6 órát képes egyben pihenni. Más babáknál viszont megkezdődik a fogzás és a viszkető ínye akár minden órában is megzavarhatja az álmát, ilyenkor szopizni szeretne, de szintén nem az éhség miatt, hanem csak megnyugtatásképp. Néhány baba, aki eddig talán már átaludta az éjszakát, képes hozzászokni az éjszakai gyakori fölkeléshez.

A tápszeres babáknak 4, az anyatejes babáknak 6 hónapos kortól javasolják a szilárd ételek bevezetését. Kezdetnek reszelt almát, burgonya, répa, vagy tökpürét javaslok. Ezekből is első alkalommal csak 1-3 kanálkával, második nap 5-7 kanálkával, majd fokozatosan emelve az adagot az 5. napra akár már akár egy normál 150 g-os adagot is elfogyaszthat a kicsi. Fontos, hogy mindig ugyanabban az időben, 4-5 napig ugyanazzal az étellel kínáljuk a kisdedet, hogy az esetleges allergiás reakciókra időben felfigyelhessünk. A szilárd táplálék elfogyasztása után bizonyára meg is szomjazik, tehát kínáld meg anyatejjel, vagy vízzel.

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media