2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

6. hónap - Mozgásfejlődés

2023-06-15 23:10:54

Mozgásfejlődés

Ha a hasára fekteted, akkor már szépen kinyomja magát, és hosszú ideig képes ebben a pozícióban nézelődni. Ha a karja elfárad, akkor lekönyököl, és mindkét kezét használva játszadozik az elé tett színes holmikkal. Gyorsan nyúl a kiszemelt tárgyak után és mozdulatai pontosak. Az 5. hónaptól szorgalmasan gyakorolt "vakond játékból" oldalra fordul, majd átbillen a hátára. Az első sikereken még Ő maga is meglepődik. Az ügyesebbek már nyégykézlábra állhatnak, de ebben a pozícióban még nemigen tudnak mit kezdeni magukkal, többnyire gyakorolják, hogyan lehet ilyenkor megemelni a kezeiket, majd ismét hasra fekszenek. Körülbelül most kezdenek átfordulni a hasukról a hátukra.

A hátán fekve még mindig a lábát próbálja elkapni, és a szájához húzni, eléggé hajlékony ehhez a művelethez. Ha a kezébe könnyű tárgyakat adsz, akkor azokat minden oldalról meg fogja vizsgálni. Forgatja, nézegeti, átadja egyik kezéből a másikba.

baba

A fél éves babával már szabad napi rendszerességgel foglalkozni akár közösségben, akár otthon is. A zenés, tapsikolós foglalkozásokat szeretik többnyire, de fél óránál többet nem bírnak egyszerre, csak ritka esetben. Ilyenkor nyűgössé válhatnak. Próbáljuk meg otthon is a foglalkozásokon ellesett mozdulatokat. Rajzoljunk az ujjunkkal a tenyerükbe, közben verseljünk, mondókázzunk ritmusosan. (Áspis kerekes…; Borsót főztem…; Kerekeset, böködőset…)

Ismertessük meg az anyagokkal. Adjunk a kezébe selyemkendőt, simítsuk vele végig a tenyerét, a combját, a pofiját. Ismételjük meg mindezt egy plüss állatkával, a csörgőjével, egy tollpihével. Beszéljünk közben hozzá! Fontos, hogy észrevedd, amikor kezd fáradni, nem szabad túlterhelni. Napi 1-2-szer fél óra elég még neki a foglalkozásból. A többi időben had kalandozzon a tekintete kötetlenül, had próbálkozzon egyedül.

Már tudja, hogy a keze, a lába, a törzse hozzá tartozik, megpróbálja irányítani őket, és már nem rezzen össze, ha véletlenül a keze a testéhez ér alvás közben. Már tudja, hogy az övé.

Problémák ebben a korszakban

A baba fogzásának beindulásával nyálának összetétele megváltozik, ami a székletété hígabbá, a popsiját pirosabbá teheti. A fájdalmas kipirosodást megelőzendő szellőztessük sokat a fenekét, tisztába tételkor langyos folyó vízzel mossuk le, és mindig töröljük teljesen szárazra.

Mivel minden játékot most kezd rágcsálni a fogíny viszketésének csökkentése miatt, így előfordulhat, hogy a szájában fehér foltok jelennek meg, amit szájpenésznek nevezünk. Figyelem: Nem a szájban maradt esetleges tejről van szó, hanem egy gombás eredetű fertőzésről. A foltokat ideiglenesen citromlébe mártott textilpelenkával ledörzsölhetjük, illetve evés után töröljük át a savanyú kendővel a száját, mert ezt a gomba nem szereti, de mielőbb vásároljunk rózsamézet (borax glicerin) a patikában és minden étkezés előtt és után töröljük át erőteljesen a gyerek száját vele, nehogy a tápcsatorna végigfertőződjön. Olyankor még a popsi is igen foltos lehet. Ne feledjük a fertőzött gyermek játékait rendszeresen átmosni, illetve ebben az időszakban inkább olyan játékokat adjunk neki, amik könnyen tisztíthatók.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media