2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Negyedik hónap - 1. rész (Alvás, étkezés)

Alvás

A csecsemő a negyedik hónapban éjszakánkén várhatóan már csak 9-11 órát alszik, nap közben pedig a háromszori alvás helyett lassan átszokik a kétszer 1-2 órás alvásra. Ha nappal csak két alkalommal alszik, akkor már nagy esélyed van arra, hogy éjjel már nem ébred fel egyszer sem, átalussza az éjszakát.

A megszokott napirendet a baba követi, és jól észrevehetően előre jelzi, ha már elfáradt, elálmosodott, ekkor dörzsölni kezdi a szemét, nagyokat ásítozik, a fülét piszkálja, már nem kötik le a játékok, vagy nyűgös. Ilyenkor jobb, ha megnyugtatod a kicsikédet, és szépen beteszed a jól megszokott ágyikójába. Ha a kialakított napi rutint követed, akkor a már tudni fogja, hogy mi következik, egy ideig nézelődik csendesen, majd lassan lecsukódik a szeme. Igyekezz az alvásideje alatt minél kisebb zajt csapni, hogy pihenése a lehető legnyugodtabb legyen.

alszik a baba

A legjobb, ha a baba még ébren kerül be a kiságyba és saját magától alszik el, mert egyrészt így megspórolunk magunknak egy altatási hadműveletet, másrészt pedig neki nyugodtabbá tesszük az éjszakáját, mert ha éjjel véletlenül felébredne, akkor gond nélkül vissza tud aludni segítség nélkül is.

Küszöböljük ki azokat a tényezőket, amik megzavarhatják a kicsi álmát. Ellenőrizzük a hőmérsékletet a szobájában. Ha hűvös van, akkor takarjuk be jól, adjunk rá hálózsákot, ha meleg van a szobájában, akkor csak egy vékony takaróval takarjuk be éjszakára. Elalvás előtt alaposan szellőztessük ki a szobát. Ha elaludt, hajtsuk be a szobája ajtaját, mert a kinti zajok biztosan zavaróak számára. Ha mégis felriadna, ne kapjuk ki azonnal a kiságyból, Várjunk néhány másodpercet, hátha képes lesz gond nélkül visszaaludni.

Evés

Még mindig csak anyatejet kap a kicsi, vagy szükség esetén tápszert. Ha az anyuka teje fogyatkozóban van, akkor néhányan azt javasolják, hogy már a hónap elején kezdjék meg a baba hozzátáplálását, gyümölcslevek itatásával. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a hozzátáplálás túl korai megkezdése lehet a később kialakuló allergiás megbetegedések oka. Mindenesetre egyszerre mindig csak egy féle ételt vezessünk be, hogy az esetleges allergiás reakció fellépésekor könnyű legyen kizárni az allergént.

eszik a baba

A gyümölcslevek adásánál pedig különösen oda kell figyelni arra, hogy a csöppség ne aludjon el cumisüveggel, mert a benne található folyadék cukortartalma a fogak romlásához vezet.

Küllemének változása

  • Megváltozhat a kicsi hajának a színe és az állaga is. A babahaj elkezd kihullani, és kinő helyette a végleges haj. A hajcserélődési folyamat akár hónapokig is eltarthat.
  • A szemek színének változása is ekkor kezdődhet meg. A születési, általában kék szem egy éves kor végére veszi fel végleges színét.
  • A megnövekedett nyáltermelés is mutatja, hogy megkezdődött a fogzás. Általában a 6. hónap környékén bújnak ki az első fogak, de a fogcsírák már mocorognak az íny mélyén, ami viszketéssel jár. Adj a bébi kezébe rágókát, ami könnyű, nem éles, és van fogása, talán már meg is tudja markolni. Ha az ínye kivörösödik, indokolt lehet a hűthető rágóka használata. A nyál felfogására pedig tegyél a nyakába partedlit, és folyamatosan figyelgesd. Ha túlságosan elázna, cseréld ki.
  • Formásodik, alakulgatnak szépen az izmai.
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media