2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

A csecsemő életének harmadik hónapja - 1. rész

2023-03-01 23:00:45

Alvás

A legtöbb baba a 3. hónap elejére megtanulja, hogy az éjszaka alvásra való, és jó esetben átalussza az éjszakát, egyhuzamban képes aludni akár 10 órát is. Ehhez persze kell az is, hogy az anyuka segíteni tudjon neki ebben. Lefekvéskor nem kell megvárnod, hogy elaludjon teljesen. Amikor már a gyermek hosszúakat pislog, akkor ideje elbúcsúzni. Talán a harmadik hónapra már ezt is megtanulta, és már automatikusan oldalra fordítja a fejét, és lehunyja a szemét.

Amikor éjjel felsír, nem kell azonnal kikapni az ágyából. Lehet, hogy csak rosszat álmodik és álmában sír. Ilyenkor érdemes kicsit várni, hátha elmúlik a szomorúsága és visszaalszik magától. Előfordulhat azonban, hogy oka van a kelésnek, például szomjas. Az anyatejes csecsemők csak néhány kortyot isznak félálomban, és már szinte azonnal visszaalszanak, gond nélkül vissza lehet tenni őket a rácsos ágyba. A tápszeres babákat ettől a hónaptól éjszaka célszerű csak forralt-lehűtött vízzel itatni. Ha este nehezen megy az elalvás, akkor gondoskodnod kell arról, hogy nappal jól kifáradjon. (Sok séta, rendszeres napi torna, sok-sok játék... stb.) Próbáljatok meg minél több időt a kiságyból kivéve tölteni, hogy ne szuper kis játszótérként rögzüljön számára a kiságy, hanem nyugodt pihenőhelyként.

baba alszik

Testi fejlődés

  • Hason fekve gond nélkül forgatja a fejét egyik oldalról a másikra, könyökre támaszkodik, magasra tartja a fejét több másodpercig, így próbálja emelni a horizontját, kíváncsi mindenre.
  • Már nincs mindig ökölbe szorítva a keze, karja kinyújtott.
  • A kezébe adott játékokat megtartja, hadonászik vele, a hasához csapkodja. (Ne adjunk hegyes vagy éles tárgyat a kicsi kezébe soha!) A megragadott tárgyakat hamar elejti, ilyenkor azt hiszi, hogy az rejtélyes módon eltűnt. Nem keresi tovább.
  • Még csak most tapasztalgatja a teste határait. Felfedezi az arcát, száját, szemét, a fülét markolászhatja, tépkedheti.
  • Lassan eltűnnek a reflexes mozdulatok, tudatosodnak a mozdulatai. A kezébe adott dolgokat nem reflexből ragadja meg, hanem, mert ismerkedik vele. A játékai minél többféle anyagból készüljenek, hogy legyen alkalma megismerkedni ezek tapintásával.
  • Vállát, hasát, medencéjét, hason fekve a fenekét emelgeti. Talán már az oldalára is fordul.
  • Kis segítséggel ülő helyzetben már megtartja magát, de még ne erőltessük az ülést, hiszen a gerince még nincs felkészülve a terhelésre, és okot adhatunk a későbbi gerincferdülés kialakulásához.
baba emelgeti a fejét


A testi kontaktus nagyon fontos a kicsi életének ebben a szakaszában. Simogassuk sokat, közben meséljük el neki, hogy mikor melyik testrészéhez érünk hozzá, s gyengéden szabad megmasszírozni is a végtagjait. A babamasszázs elkezdését már 2 hónapos kortól javasolják, de ha a baba nem ellenkezik, akkor hamarabb is lehet finoman masszírozgatni.

A kötött izomtónus már megszűnt, de továbbra is lehet gyengéden nyújtogatni a lábait, a combjait szabad finoman széthúzogatni, az izmokat babatornával tudjuk tovább erősíteni. Mindezt persze csak addig szabad, amíg a csöppségnek is jól esik. Erőltetni nem szabad!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media