2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Negyedik hónap - 2. rész (Testi fejlődés)

2023-04-21 23:01:17

Izmai alakulgatnak. Hason fekve a fejének és a mellkasának a súlyát már egy kézzel is elbírja, és a fajét szépen egyenesen tartja. A másik kezével érdekes játékok után nyúl, és ha nem éri el, akkor nagyon el tud keseredni, akár dühösen sírva is fakadhat.

Ha kezecskéinél fogva ülő helyzetbe húzod, akkor szépen egyenesen tartja a fejét. Ülés közben megfigyelheted, hogy a háta alul ugyan még görbül, de felül már szépen kiegyenesedik. Ilyenkor már nem csak téged figyel, hanem ülve is körülnéz, tetszik neki a dolog, hogy a horizontja megemelkedett és jobban rálát a világra.

A hátizmai már egyre erősebbek, a kenguruban hordozás a negyedik hónapban már külön öröm az anyának és a babának is. Különösen szereti a kifelé forduló hordozást, mert akkor mindent alaposan megfigyelhet. A hordozások kezdetén észre fogod venni, hogy a séták elején minden érdekli, mindent megnéz, aztán egy pár perc után a sok új információ elfárasztja, és mély álomba szenderedik az édesanyja mellkasán.

baba kenguruban

Hasáról a hátára fordul vagy fordítva. Mindkettő csak nagyon kivételes babáknak megy. Általában a visszafordulásra a hatodik hónapig várnunk kell még.

A hátán fekve már minden irányba képes elforgatni a fejét, félig ülő helyzetben nézi meg a lábát, hátát homorítva fölfelé tekint. Próbál magától felülni. Ne segítsünk neki, ne támasszuk a hátát, ne tegyük ülő pozícióba. Hadd erősödjön a has-, és hátizma.

Akaratlagosan nyúl a tárgyak után, azokat megmarkolja, megrázza, átveszi egyik kezéből a másikba, szájába veszi, ha megunta elengedi. Mostantól nagyon vigyázz a szemüvegedre, pillanatok alatt lekapja a fejedről, a hajadba pedig nagyon bele tud már markolni, és tényleg csak akkor engedi el, ha már megunta, vagy ha egyenként lefejtegeted róla az ujjacskáit. A kiságyában a baldachintartóra szerelt játékok közül a kartávolságnyira lévőket talán már le is szerelheted, mert könnyen megragadja azokat, és magára ránthatja az egész baldachint.

rágókát megragad

Hason fekve a kezeit és a lábait is a magasba emeli, úszáshoz hasonló mozdulatsort végez. Nekem mindig a megfordult katicabogár jutott erről a pózról az eszembe. Háton fekve pedig a lábacskáit sokat emelgeti, nyújtogatja, elkapja őket, a szájához emeli, talán be is kapja. A pelenkázás is egyre jobban hasonlít a birkózásra, de lesz ez még rosszabb is.

Ha rövid ideig felállítod, akkor a súlyát pillanatokig megtartja. Persze állítani, ültetni a babát még nem szabad addig, amíg azokat magától nem csinálja, mert a gerince még könnyen ferdülhet. Ügyelj arra, hogy a hátára, gerincére súly ne nehezedjen játék közben.

pancsi

Fürdés közben rúgja a vizet, pancsol, és talán visongat is hozzá. Egyenként előkerülhetnek a vízbe való játékok. A kacsának a csőrét biztosan előszeretettel fogja megcsócsálni, ügyelj arra, hogy használat előtt alaposan mosd meg a játékokat. Fürdés előtt pedig adj neki egy pár percet, amikor a nagyágyon meztelenkedhet. Imádni fogja, ahogy a bőréhez ér az ágynemű, mozgásra ösztönzi, kedvesen "kukackodik" majd.

Ha tudja, hogy fel akarjuk venni, akkor a karját felénk nyújtja és/vagy kapálózva visítással fejezi ki örömét. Ölbevételkor mindig ügyeljünk arra, hogy biztonságosan, erősen fogjuk a kicsit, mert ha hangot hall, akkor nagyon hirtelen fordul.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media