2023. december 10., vasárnap - Judit napja

mt

A második hónap - 1. rész

2023-02-01 23:00:33

Táplálkozás

A csecsemő a második hónapban is kizárólag anyatejet (vagy tápszert) eszik. A szopizás a legfontosabb tevékenysége, ez teszi ki az ébrenléti időszak legnagyobb részét, és ezáltal erősödnek a beszédizmai is. Elkezd beállni a családban a napi rutin, az étkezések időpontja, hossza és intenzitása már kiszámítható. Már szinte biztosan tudjuk, mikor lesz éhes a baba, és felismerjük az "éhes vagyok" sírást. Legalábbis azt hisszük. A szoptatási idő elérkezésével, ha kézbe veszed a gyermekedet, nagyon tud örülni, látszik rajta, hogy várta az etetést. Már egészen koordináltan szopik a kicsi. Nem kapkodik annyira, kevesebbet nyel félre, ezáltal kevesebb a bukás, hányás. Evés közben már nem mindig csukja be a szemét, igyekszik szemkontaktusba kerülni veled. Ezért etetés közben igyekezz csak vele foglalkozni, mosolyogj rá, az a biztonságérzetét növeli, és ezáltal lassan megtanulja, hogy Te mindig ott vagy neki, Rád mindig számíthat.

Ebben a hónapban átlagosan 600 grammot hízik a csecsemő, de ezt manapság nem trendi méricskélni. Akkor eszik eleget a manó, ha fél éves koráig megkétszerezi, egy éves korára pedig megháromszorozza a testsúlyát. Az alkalmanként bevitt tejmennyiséget esetleg csak rosszul evő csecsemőknél szükséges mérni, egyébként csak stresszeli az anyukát. Havonta úgyis megméritek a kicsit a gyerekorvosnál, ami jó tájékozódási pont lehet.
eszik a baba

Alvás

A nappali alvások mennyisége csökken valamelyest, lassan megtanulja, hogy aludni éjszaka kell. Összességében is csak 16 órát alszik naponta, remélhetőleg a nagyját éjszaka. Sokaknál előfordulhat, hogy a baba összekeveri az éjszakát a nappallal, ilyenkor nappal célszerű 3-4 óránként ébreszteni. Az éjszakai alvásokat is szabályos időközönkénti étkezések szakítják meg. Lehet próbálkozásokat tenni, hogy a baba átaludja az éjszakát. Egyesek szerint, ha éjjel nem anyatejet/tápszert kap, hanem csak teát, akkor egy idő után rájön, hogy értelmetlen felébrednie, akkor sem kap enni. Van, aki esküszik arra, hogy ha este az utolsó etetés hosszabb ideig tart, többet eszik, ezért később lesz újra éhes, hosszabb ideig fog aludni. Mások szerint, ha éjjel nem vesszük fel, csak apa megsimogatja (ez azért fontos, mert az anyatejszagot nem érzi meg, nem lesz éhes), akkor könnyen visszaalszik. Szerintem pedig minden gyerek más és más, kinek milyen módszer jön be. A csecsemőnek, ha éjszaka szüksége van a számára legfontosabb táplálékra, az anyatejre, akkor ne vonjuk meg tőle. Próbálkozni lehet, de ráerőszakolni semmiképp. A külön szoba sokat segíthet, ebben a korban érdemes beköltöztetni oda.

Az alvásnál figyelni kell néhány dologra. A hason altatás előnye, hogy a csípőcsontok szépen fejlődnek, erősödik a nyakizom, viszont (szakemberek szerint) így magasabb a hirtelen csecsemőhalál kockázata. A háton altatásnál ez a kockázati tényező alacsonyabb, viszont könnyen ellaposodhat a baba koponyája hátulról. Ha játékokat teszel jobb és bal oldalára, akkor arra készteted, hogy forgassa a fejét, így a laposodás elkerülhető.

alszik a baba

Altatási tippek:

  • A leghatásosabb módszer még mindig az etetés. Evés közben általában elfárad és elalszik.
  • Öleld szorosan magadhoz és ritmusosan ringasd. Ilyenkor könnyen megnyugszik.
  • Szorosan tekerd takaróba. Ez a biztonságérzetét növeli.
  • Tedd a fejét a válladra, és sétálgass vele, vagy tedd kenguruba és sétálgass vele, vagy tedd bele a hordozókendőbe és sétálgass vele. Csinálhatod akárhogy, a lényeg a ritmusos mozgás.
  • Öleld meg és próbáld a pocakban hallható hangokat a fülébe mormolni: Sss-sss-sss, mmm-mmm-mmm, sss-sss-ss. Ezt is ritmusosan próbáld.
  • Énekelj neki halkan. (Tapasztalatom szerint erre általában inkább felébrednek, de próba szerencse.)
  • Simogasd a hátát, fenekét. Ez gyakran jól esik neki. Háton fekve rázogasd a lábát. (Mármint a baba feküdjön a hátán.)
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media