2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

A második hónap - 2. rész

Fejlődés

  • Az idegrendszere sokat fejlődött egy hónap alatt. A mozgása már kevésbé rángatózó, görcsös. Végtagjait egyszerre mozgatja, kezecskéivel köröket rajzol a levegőbe.
  • Izmai is sokat erősödtek a folyamatos rugdalózásnak, kapálózásnak és a sok-sok tornáztatásnak köszönhetően. Hason fekve a fejét már fel is tudja emelni. Oldalra fordítva a hátára gurul. Hátán fekve felülni próbál, de még ültetni nem szabad, a gerince nem elég erős hozzá.
  • Minden, amit a baba kezébe adsz, előbb-utóbb a szájában fog kikötni, ezért fokozottan ügyelni kell arra, hogy bármi, ami a kicsi keze ügyébe kerül, tiszta legyen.
  • A megragadott tárgyakat pár másodpercig képes megtartani, aztán elejti.
  • Hónap végére mosolygása már tudatosan szeretteire irányul. Kedveskedésre, becézésre mosollyal válaszol.
  • Ha a szájához kiskanalat érintesz, automatikusan kinyitja.
Látás

Az arca előtt mozgó tárgyakat, a körülötte mozgó alakokat és azok hangját követi a szemével, odafordítja a fejét. Ha csörgőt rázol neki, azt követni fogja a szemével, dicsérd meg. Akassz a kiságya köré, a feje fölé mindenféle zenélő, csörgő-zörgő, színes tárgyakat. Előszeretettel fogja nézegetni, ütögetni, így lassan megtanulja irányítani a keze mozgását. (Ekkor tapasztalja meg, hogy milyen az, amikor valamit Ő csinál - ez az első "én csinálom öröm".) Ha a kezecskéje a látótérbe kerül, akkor hosszasan nézegeti. Még nem tudja, hogy hozzá tartozik, csak tapasztalgatja, nézegeti, szájába veszi. A legérdekesebb dolog számára az arc, ha közel hajolsz hozzá, rád mosolyog. Észre fogod venni, hogy bizonyos arcokat jobban kedvel a többinél. A szemei már együtt mozognak, kevesebbet kancsalít, ez egyértelmű jele a látás fejlődésének. Ha egyedül hagyod a szobában, annak nem fog örülni. Babahordozóba téve magaddal viheted mindenhova, hogy megismerje a lakás minden zugát, érdeklődve fog körbenézni mindenhol, te pedig nyugodtan tevékenykedhetsz kedvedre.

baba tátott szájjal

Beszéd

Már nem csak a sírását lehet hallani, megfigyelheted, hogy egyre többet gügyög. Utánozd a kiadott hangocskáit, nagyon fog neki tetszeni, egész párbeszéd alakulhat így ki. Már nem csak az aaaa, ööööö, eeee, magánhangzókat hallatja, hanem mássalhangzókkal kombinálja: ööögööö, eeedeee, nyeee. Próbálj neki csattogni a nyelveddel, azt is utánozni próbálja, vagy nevetéssel, gügyögéssel válaszolgat. Ebben az időszakban fedezi fel a saját hangját. Sokat visongat, gőgicsél, ez a legjobb bizonyítéka annak, ha a babád kiegyensúlyozott, jól érzi magát. Mesélj, verselj, énekelj neki sokat. Hihetetlen, hogy milyen hamar megjegyzi majd, és várni fogja az ismerős dallamokat. Sírása is egyre differenciáltabb. A gondos anyuka már meg tudja különböztetni az "éhes vagyok" sírást az "álmos vagyok" sírástól.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media