2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Az első hónap történései

Táplálkozás

A csecsemő születése után kizárólag anyatejet eszik. Persze közbejöhetnek nem várt problémák, amikor szükség lehet tápszer adására, de az első hónapban minden anyuka azért igyekszik, hogy kisbabája anyatejet kapjon minél többször. Az anyatejes baba 2-3 óránként eszik, bár manapság a trendi az igény szerinti szoptatás, így minden anyuka akár óránkét is mellre teszi a gyereket, ha az úgy kívánja. Sőt, születés után, amikor még csak előtej van, és várjuk a belövellést, akkor szinte állandóan szoptat az anyuka.

A tápszerrel táplált csecsemők ritkábban esznek. A tápszer töményebb, mint az anyatej, és lassabban is emésztődik. Az anyatej másfél óra alatt emésztődik meg, míg a tápszer emésztése 2-3 órát is igénybe vesz. A kicsi sírással, kiabálással jelzi éhségét. (Bár, a sírás nem minden esetben jelenti azt, hogy éhes.) A szája szélét megérintve reflex szerűen keresi a mellbimbót.

szopizik a baba

Alvás

Az újszülött egy napból átlagosan 16 órát alvással tölt. Ezért mondják, hogy mást sem csinál, csak eszik meg alszik. Igyekezzünk mielőbb kialakítani a napirendjét, hogy minden nap ugyanazt az időszakot töltse alvással. Előfordulhat, hogy legnagyobb erőfeszítéseink ellenére is csak sír a már megszokott alvásidőben, ennek oka lehet akár a fáradtság is. Ilyenkor, ha szórakoztatni, nevettetni próbáljuk, akkor csak még jobban "túlpörög", még nehezebben fog elaludni. Nagyon nehéz megtalálni azt az ideális pillanatot, amikor a kicsi álmos, és könnyen elalszik magától is. Ilyenkor sokat ásít, dörzsöli a szemét, vagy csak nagyon hosszú ideig egy dologra figyel... bambul. Sok baba kicsit nyűglődik előtte, kicsit kiabál, aztán elalszik. Nehéz ilyenkor nem felvenni, nem ringatni, nem ciciztetni, de szem előtt kell tartani, hogy a fő cél az önálló elalvás. Ha ilyenkor a környezetet kicsit elcsendesítjük, őt pedig nem zavarjuk meg, akkor hamar lecsukódik a szeme, és elalszik. Ha nem sikerül mégsem, nem kell aggódni! Hosszú folyamat megtanulni az önálló elalvást.

alszik a baba

Fejlődés

 • A csecsemő idegrendszere a születés után is fejlődik, ez az oka annak, hogy végtagjai néha-néha összerándulnak, széttárt karjaival hirtelen ölelő mozgást végez. Ez teljesen normális dolog, gyakran alvás közben is előfordul, sőt, gyakran fel is ébred erre.
 • Ha tenyerébe teszed az ujjad, akkor szorosan megmarkolja (fogóreflex). Egyébként a nap nagy részében ökölbe szorítja a kezét, szinte csak alvásnál lazul el egy kicsit. Az újszülöttek általános testi tulajdonsága a kötött izomzat, amelyen rendszeres és szakszerű tornáztatással lazíthatunk kicsit.
 • Ha a szája csücskét vagy a pofiját megérinted, automatikusan oldalra fordítja a fejét, és nyitott szájjal keresi a mellbimbót.
 • A fejét 6 hetes koráig még nem tudja tartani, nyakizomzata még nem elég erős. Két kezénél fogva ülésig felhúzva pár másodpercig ugyan megtartja buksiját, de a hétköznapi tevékenységek közben még egyik kezeddel mindig tartanod kell.
fogóreflex

Látás

Születés után a baba kb 30 cm-re lát jól. Ezt az anyukák ösztönösen tudják, ezért közel hajolnak gyermekükhöz. Ha a kiságya szélére élénk színű játékokat függesztesz, akkor azokat előszeretettel fogja nézegetni. A pasztell színű dolgokat még nem veszi észre, de a fekete-fehéreket jól érzékeli. Erős fényben pislog, hirtelen felvillanó fénynél összeszorítja a szemét. Fényképezés közben vakut még lehetőleg ne használjunk. A közeledő alakok arcát keresi, és megfigyeli, követi a mozgásukat, gyorsan megtanulja, kik a legközelebbi hozzátartozók (anya, apa, testvér). Figyel az arckifejezéseikre, és kezdetlegesen utánozni próbálja azokat.

Hallás

A baba fejlődéséhez nagyon fontos a testközelség, amikor ismerős hangokat hallhat. Ha a fejét a mellkasodra fektetve hallja a szívdobogásodat, hamar megnyugszik. Az édesanyja hangját hamar megjegyzi, ezért próbálj sokat beszélni hozzá, mesélj neki, énekelj, figyelni fog rá. Erős hangokra, zajokra, ajtócsapódásokra összerezzen, kedves, szeretetteljes baráti hangra viszont kedvesen reagál. Előnyben részesíti a magasabb hangokat, pl. ha a cica nyávogását utánozod, az nagyon fog tetszeni neki. A nőiesebb hangok jobban tetszenek neki, a mély hangoktól gyakran megijed. Fontos, hogy a babához beszélni érthetően és tisztán kell, hiszen azzal fog fejlődni, és akkor fog megtanulni Ő is szépen beszélni. Az első hónapokban nem csak figyelni fogja a környezetében hallható hangokat, hanem lassan megpróbálja a kis száját kerekíteni, és gőgicsélve utánozni azokat.

Fontos!!!

 • Mindig legyél mellette, és gurulásveszélyes helyeken az egyik kezed legyen rajta!
 • A kiságyban a feje alatti pelenkát jól feszítsd ki, nehogy a szájába gyűrje!
 • A kiságyban ne használj kispárnát!
 • Főzés közben a gyereket hagyd biztonságos helyen, nehogy a forró olaj, víz ráfröccsenjen!
 • A fejét hátulról mindig támaszd meg! A gerincére figyelj, hogy ne terhelődjön, ne ültetsd, ne állítsd!
 • Autóban mindig jól rögzített babaülésben szállítsd!
 • Soha ne hagyd egyedül a kisbabát háziállattal!
Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media