2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

A csecsemő életének harmadik hónapja - 2. rész

Szociális fejlődés

 • Eddig az alvásba menekült az idegen dolgok elől, de mostantól érdekelni fogják az új dolgok is. Szeretne megismerkedni a környezetével.
 • Már van személyisége.
 • Ismeri és meg tudja különböztetni a család közeli hozzátartozóit az idegenektől.
 • A szeretteire spontán is mosolyog. Jelenlétükben megpróbálja magára felhívni a figyelmet. Egyébként is sokkal kevesebbet sír, mint eddig.
 • Lassan kezd emlékezni a dolgokra, várja a megszokott jutalmat.

Beszédfejlődés

Fejlődik a hangja, egyre színesebben fejezi ki magát. Az örömét visító hanggal fejezi ki, és egyébként már egész testéből képes örülni, ha közeledsz felé, keze-lába kapálózik, és a szeme is „mosolyog". A beszédre a saját kis beszédével válaszol. Gurgulázik, buborékot fúj a nyálából, visongat, torokhangokat ad ki hosszasan (gggaaaa, öbbbööö).

buborékolás

Az édesanyját már nagyon korán felismeri, távollétedben hívó hangokat ad ki. Nyöszörög, igényli, hogy vele foglalkozz. Az arckifejezései is bővültek, látni rajta ha szomorú, álmos, boldog... stb.

Látás

Szemével követi az embereket és az előtte mozgatott tárgyakat. Hosszasan figyeli a saját kezét, és ha a látóterébe kerül a lába, azt is hosszan tanulmányozza. A színek nagyon fontosak a látás fejlődéséhez. Az alapszíneket már meg tudja különböztetni, de a pasztell színeket még mindig nehezen veszi észre. A látás fejlődésének érdekében rakjunk a kiságya köré élénk színű játékokat, kendőket, mintás anyagokat, amit nézegethet.

kiságy körüli játékok

Ezen kívül néha változtassuk meg a helyzetét is a kiságyban, fordítsuk meg, ha még elfér, akkor tegyük keresztbe is kicsit. A szoba világosításának megváltoztatásával, a fény erősítésével, gyengítésével, más fényforrások felkapcsolásával, a megszokottak lekapcsolásával is fejleszthetjük a kicsi látását. Az erős fénytől viszont továbbra is védeni kell a csecsemő szemeit.

 • A kiságya vagy járókája szélére, a baldachintartóra szereljünk zenélő-forgó játékokat. Akasszunk rá mindenféle színes textilfigurát.
 • Tegyünk a feje fölé tükröt, de vigyázzunk, hogy ne legyen törékeny.
 • Ha a kiságyát az ablakkal szemben helyezed el, előszeretettel fog kinézni az ablakon, figyelni fogja a felhők, fák, madarak mozgását, és a beszűrődő fényt. Arra viszont figyelni kell, hogy a tűző nap ne süssön a szemébe.
 • A babakocsijára is kössünk színes szalagokat, vagy kendőket, amit figyelni tud, ha a szellő megmozgatja.
játék a hordozón

Hallás

Figyel a hangokra, odafordítja a fejét. Még a szopizást is abbahagyja, ha közben szólunk hozzá, vagy ismerős hangot hall. El tudja különíteni a beszédet a világ többi zajától, sőt igényli is, hogy folyamatosan beszéljünk hozzá. Válaszol is, hangosan nevetgél, gőgicsél. Az édesanyja halk beszédére, dúdolására megnyugszik, hangos zajokra viszont összerezzen, pislog.

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media