2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Bébiétel házilag

2023-06-12 23:00:21

A csecsemők számára a legjobb táplálék az anyatej, amely mindig steril, megfelelő hőmérsékletű és kéznél van. 6 hónapos korban viszont - a baba igényeinek növekedésével - ideje megkezdeni a hozzátáplálást. Mielőtt azonban hozzákezdenénk a bébiételek gyártásához, néhány szabályt meg kell jegyeznünk:

1., A felhasználandó gyümölcs vagy zöldség mindig legyen friss, és származzon megbízható helyről. A nagyüzemben termelt, mindenféle permetezőszerrel kezelt répa nem feltétlenül a legjobb a kisbabának. Törekedjünk arra, hogy bio élelmiszereket vásároljunk.

maszatos arcú baba

2., A munka megkezdése előtt alaposan mossuk meg az alapanyagokat. A használni kívánt edényeket és eszközöket fertőtlenítsük, és használat közben is többször öblítsük át folyó víz alatt (pl. hámozás és darabolás között). Ne feledkezzünk meg a kezünk tisztaságáról sem. Darabolás előtt a már meghámozott gyümölcsöket, zöldségeket újra mossuk meg. Fontos, hogy előtte nehogy kioldódjon a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalma.

3., A bébiételnek szánt gyümölcsöket, zöldségeket soha ne főzzük, hanem csak pároljuk. Ekkor kevés víz hozzáadásával az alapanyagok alacsony hőfokon a saját levükben párolódnak puhává. Ha a pároláshoz magas hőfokot használunk, akkor az összes vitamint elpusztítjuk. A párolás ideje se legyen túlságosan hosszú. Az apró kockára vágott zöldségeknek, gyümölcsöknek 6-10 perc, mireliteknek 4-7 perc párolási idő bőven elég. Ha a megpárolódott kis kockákat fedő alatt hagyjuk kihűlni, akkor legalább annyira puha lesz, mintha főztük volna.

4., Ha vitamindús ételt szeretnénk kicsikénk elé tenni, akkor szem előtt kell tartanunk, hogy a vitaminok nem csak a hő, de a fény hatására is lebomlanak, ezért mindig lefedett edényben végezzük a párolást, sőt, feldolgozás előtt nem szabad sokáig állni hagyni a nyers alapanyagokat, mert az idő sincs jó hatással a vitaminokra. Ezért a feldarabolt alapanyagokat már ne tároljuk nyersen, hanem mielőbb dolgozzuk fel.

kockára vágott zöldség

5., Az ételekhez ne használjunk se sót, se cukrot. A gyümölcs vagy zöldség saját ízét kell megszerettetni a kicsivel. Savanyításhoz se ecetet használjunk, hanem citrom frissen facsart levét. Az olajokat a párolás végén adjuk az ételhez, és csak éppen forraljuk össze az étellel. A megpárolódott alapanyagok pépesítéséhez használjunk botmixert.

6., Legyen kéznél mindig egy kis műanyag doboz, amiben a megmaradt bébiételt hűtőbe tehetjük. A húsos, halas vagy tojásos ételeket egy napig raktározhatjuk hűtőben, aztán vagy el kell fogyasztani, vagy ki kell dobni. A zöldséges, gyümölcsös ételek pedig maximum 3 napig állnak el hűtőben. Fagyasztani is csak adagonként érdemes, hiszen a fagyasztóban nem szabad 2 hónapnál tovább tárolni, és a kiolvasztott ételeket is azonnal el kell fogyasztani. A kiolvasztott ételeket még egyszer visszafagysztani szigorúan tilos!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media