2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

6. hónap - Érzékek, társas kapcsolatok

2023-06-22 23:10:55

Látás, hallás, beszéd

A zenére még sírás közben is felfigyel, és többnyire meg is nyugszik tőle. Ezért az éktelen sírásokat érdemes énekléssel, dúdolással csitítani. Játék közben a fejét a hangforrás, zeneforrás irányába fordítja, és felismeri a beszéd és az éneklés között a különbséget. Felismeri a hozzá közel állók hangját, és összerezzen idegen, vagy erős hang hallatán. Ha közvetlen közelről veszekedést, hirtelen hangoskodást hall, sírva fakad. (Ezért, ha lehet, ne veszekedjünk soha.) Viszont ha a szobában az Ő nevét mondja valaki, akkor odafigyel, megpróbálja a hang irányába fordítani a fejét.

Próbálkozik a hangok utánzásával, de leginkább még csak a grimaszok sikerülnek, hangok még alig-alig hagyják el a száját. Mindez inkább csak bababeszéd, amolyan sikongatás, gőgicsélés. Az ööööö, eeeeee hangokat gyakran ismételheti, a mássalhangzók közül a mmmmm, azaz a csaukott szájas ööööö, eeeeee hallatszik túlnyomó részt. Ezek a hangok viszont igen változatosan, más-más hangszínben hallatszanak a kiságyból.

baba

Társas kapcsolatok

Igen fontos számára az Apa és az Anya. Ha valamelyikőjüket nem látja, keresi, szemével pásztázza a szobát. Ha Apa hazaér a munkából, nagyon tud neki örülni. Az idegen emberek viszont félelmet keltenek benne, és rangsorol az őt körülvevő, ismeretlen emberek között is. Legjobban a gyerekeket szereti, rájuk mindig mosolyog, bizalommal van feléjük, utánuk nyúl, meg szeretné őket tapintani, megragadni, ismerkedni a fogásukkal. A felnőttek közül jobban szereti a nőket, azokat, akik magasabb hangon beszélnek vele. Viszont ha a társas kapcsolatok építésekor elfárad, azonnal Anyához/Apához akar menni. Ezért van, hogy a Nagypapa szuperül eljátszik vele, de egyik pillanatról a másikra zokogni kezd, s az ártatlan nagyszülő már előre mondja, hogy Ő nem csinált semmit. Persze, hogy nem, csak a csemete elfáradt, és a biztos Anyai ölelésre vágyik, hogy kikapcsolódjon kicsit. Ezt minden szülő tudja, és a pihenés után hamar lehetőséget biztosít a további ismerkedésre.

Továbbra is nagyon szereti a "Kukucs! - játékot" (egy kendő mögül előbújunk és mondjuk neki, hogy: "Kukucs!"), és a "Nem adom! - játékot" (Egy könnyű játékot a kezébe adunk, majd elvesszük tőle, és mondjuk közben, hogy "Nem adom! Nem adom! Nem adom!", majd olyan közel tartjuk a kezünkkel, hogy Ő is ki tudja venni a mi kezünkből. Ismételgetjük a játékot, amíg a pöttöm meg nem unja.)

Alvási szokások

A szerencsésebb szülők gyermekei már átalusszák az éjszakát, vagy úgy is mondhatnám, hogy még átalusszák az éjszakát. Most kezdődik ugyanis a fogzás fokozottan nyűgös időszaka, ami sok gyermeket megvisel. A fogíny viszketése, feszítése miatt gyakran éjjel is felsírnak, nehezen alszanak vissza. Ettől napközben fáradtabbak, nyűgösebbek. Egy fél év körüli gyermeknek ugyanis napi 14-16 alvásra van még szüksége. Így ha az éjszakát egyhuzamban végigalussza is, akkor is délelőtt-délután szüksége van a szervezetének még egy-két órányi pihenésre.

Evés, táplálékigény

A legújabb trendi szerint csak a 6 hónapot betöltött gyermekeket kezdjük hozzátáplálni, fél éves kor előtt kizárólagos anyatejes táplálást javasolnak a szakértők. 24 óra alatt legalább 5 alkalommal szopizik a csöppség. Persze nyári időszakban ettől jóval többször, hiszen ilyenkor megnövekszik a folyadékigénye is, amihez a tejtermelés hozzáigazodik, így picit több hígabb tej termelődik. Rend szerint, ha beindul a zsírosabb, táplálóbb tej, akkor már nem is kéri az anyamellet. Az édesanyák gyakran gondolják, hogy az anyatej mellett esetleg vízre is szüksége lehet a kisdednek, pedig ez nem így van. Téli időszakban ritkábban, hosszabb ideig szopizik a gyermek.

Tápszeres csecsemőknél ebben az időszakban el lehet már kezdeni a pohárhoz szoktatást, de mindenesetre a cumisüveget már ekkorra ügyesen megtanulja használni. Ők ugye 4 hónapos korban megkezdhetik a hozzátáplálást, így 6 hónapos korra már túl vannak az első nehézségeken, az első falatokon, és már vannak kedvenc ételeik is. Ezek a babák már bőven válogathatnak az ízek között, és a puhára főtt burgonyát, almát, tököt próbálhatják önállóan enni, a kezecskéiket, ujjacskáikat használva.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media