2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

4-6 hónapos babáknak

2024-01-09 23:01:30

A csecsemők hozzátáplálását 4-6 hónapos korban szoktuk elkezdeni. Tápszeres babáknak hamarabb, kizárólag anyatejes babáknak később. Ekkor még csak gyümölcsleveket, majd pépeket kínáljunk a gyermeknek. Első alkalommal 1-2 kanál frissen préselt almalé, néhány nap múlva néhány kanál almapép adása javasolt. Ha az egyes alapanyagokra allergiás reakciót nem mutat a csemete, úgy néhány nap elteltével, fokozatosan láthatunk hozzá további gyümölcslevek és zöldségpépek adásához.

Gyümölcsök levét, és húsát érdemes mindig nyersen préselni, turmixolni, pépesíteni, zöldségféléket pedig párolás, főzés vagy sütés után pépesítünk. Állagát tekintve ha a pép sűrű, kevés anyatejjel, vagy tápszerrel, esetleg a főzőlével hígítható. Azt szokták mondani, hogy olyan állagú legyen a bébiétel, hogy a műanyag kanál éppen ne dőljön el benne.

Van néhány olyan gyümölcs, melyet a nyers tálalás után adhatunk párolva, vagy főzve is. Ilyen gyümölcs például az alma vagy a körte. Tipikusan azok a gyümölcsök ezek, amelyekből mi felnőttek is szoktunk kompótot készíteni. Szeretném felhívni az anyukák figyelmét a párolás és a főzés közötti különbségre. Pároláskor minimális víz hozzáadásával a gyümölcs vagy zöldség fedő alatt a víz forró gőzében puhul, párolódik. Főzéskor a víz teljesen ellepi az alapanyagot, így az a forró vízben puhul meg. Főzéskor ezért az értékes vitaminok egy része a vízbe kiázik, a táplálék vitaminokban szegényebb lesz. Javasolni szoktam ezért az édesanyáknak, hogy kicsi gyermeküknek az ételt inkább párolással, mintsem főzéssel készítsék el.

Fontos megjegyezni, hogy a csecsemők táplálásakor az ételeket soha nem sózzuk, cukrozzuk!!!

sütőtök

Legelső gyümölcs, amit használunk legyen az alma, legelső zöldségfélénk legyen a burgonya. Ezeket kövesse fokozatosan hétről-hétre a sárgarépa, sütőtök és a cékla. Mindegyik lehetőleg hazai termés, leginkább bio-zöldség/gyümölcs legyen.

A burgonya és a sárgarépa fogyasztásakor érdemes arra figyelni, hogy mindkettőnek hasfogó hatása van, így a megfelelő állagú széklet eléréséhez fokozott folyadékbevitel, szükség szerint székletlazító folyadék, például kamillatea szükséges.

Ha a gyermek az alapízeket megszokta, akkor a főzelékekből finom keveréket is készíthetünk: cékla-krumpli, répa-krumpli, sütőtök-krumpli. A burgonya almával való kombinálásakor a két alapanyagot főzzük külön edényben, hiszen az alma savtartalma miatt a burgonya nem, vagy nehezen puhul meg.

A burgonyapüré készítése nagyon egyszerű: Egy szem közepes burgonyát alaposan megmosunk, meghámozunk és megmosunk. Apróra kockázzuk, és kevés vizet alá öntve, lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk, majd villával összetörjük, pépesítjük. Használhatunk botturmixot a pépesítéshez, de a turmixolás hatására a burgonya ragadós, csirizes állagú lehet.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media