Sütőtök régen és ma
![]() |
Sütőtök Hozzávalók:
(Elkészítési idő: 30 perc) |
Az elkészítés menete:
A megvásárolt tököt megmosom, majd hosszában félbe vágom. Kiszedem a magját, kikaparom azokat a szálakat, amik a magokat tartják, majd keresztben amolyan gerezdekre vágom.
A tök viszont cukrozás nélkül is kellően édes-krémes csemege, nagyszüleink, szüleink mégis szinte minden alkalommal meg szeretnék nekünk cukrozni. Nem is értem, hogy miért, talán azért, mert őket hozzászoktatták ehhez. Nagypapámnak volt egy spéci töksütési receptje, amit tényleg minden gyerek imádott a közelben.
Töksütés hagyományos módon:
Annak előtte nem is lehetett amerikai tököt kapni, csak a jó öreg kerek, általam csak Halloween-töknek nevezettet. Nagyapó ezt a tököt anno alaposan megmosta, félbe vágta, majd kikaparta a magokat belőle. A magot természetesen ilyenkor nem kidobta, mint a mai ember, hanem gondolt a következő évre, és némi agyon olvasott újságpapír darabra tette, hogy megszáradjon, hogy a következő évben ismét legyen finom sütőtök a háznál, majd tavasszal ezt vetette el.
A félbe vágott tököket még 4-4 részre vágta, majd héjával lefelé tepsire tette, és a kemence felső nyílásába tette őket sülni. Amikor félig megsültek, kivette őket, és egy hosszú villát döfött bele, aztán a fölső, ehető oldalát cukorba nyomta, majd úgy cukrosan visszatette sülni. A cukor néhol lefolyt, néhol kicsit karamellizálódott a tökön, de volt olyan rész is, ahol csak simán ráolvadt mire teljesen megsüt a finomság. Ez volt az én kedvencem, de jó öreg Nagyapóm szeretett a még meleg, cukormázas tökre némi reszelt diót is szórni. Tulajdonképp teljesen megforgatta a dióban a tökök felső felét. Akkor nekünk nem volt diódarálónk, így általában csak reszeltük a diót, de darálva is pont olyan finom lehet.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
ALLERGIÁSOK FIGYELMÉBE AJÁNLOM, HOGY EZ AZ ÉTEL: Tejmentes Tojásmentes Gluténmentes |
Jó étvágyat kívánok!
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!