2023. december 11., hétfő - Árpád napja

mt

Variációk töklámpásra

2023-10-28 23:12:51

tök

Töklámpás variációk

Kellékek:

  • Egy kisebb sütőtök vagy dísztök,
  • néhány szál csuhé,
  • őszi termések,
  • 1 db. teamécses.

Eszközök:

  • Éles, hegyes kiskés,
  • teáskanál.

A töklámpás szinte elengedhetetlen kelléke a Halloween-i hangulat megteremtésének. Ugyan, ez egy átvett ünnep, manapság mégis elmondható, hogy szinte mindenki készít töklámpást, pláne akkor, ha gyerek van a háznál.

Az elkészítés menete:

Aki nem biztos a kezében és a képzeletében, akkor nyugodtan vegyen elő egy alkoholos filctollat és rajzolja meg a töklámpás ábrázatát. Nem kell mértani pontossággal rajzolnunk, hiszen a kivágás után a kilógó alkoholos filctoll-vonalkákat le lehet törölni akár egy kevés vattára fújt dezodorral, akár gyógyszertári alkohollal.

Előrajzolást követően a tökskalpolás következik, amikoris egy léket gyártunk a tök szára köré, amin keresztül majd a belsejét könnyen kitisztíthatjuk. Én nem egy egyszerű körvonal mentén vágtam körbe a szárat, hanem egy csillagot készítettem köré. Igen mutatósra sikeredett.

Egy teáskanál segítségével eltávolítjuk a magokat, és a tök belső falát teljesen simára kaparjuk a kanál élével.

Ezt követően a késsel kivágjuk a megrajzolt arcot. nem kell nagyon pontosan dolgozni, minél egyedibb, annál kedvesebb. Az a jó, minél rondábbra sikerül, nem kell szimmetrikusnak lennie, még arra sem kell figyelni, hogy a szemek egyformák legyenek.

Ezt követően az őszi terméseket beletömködhetjük a feje tetején található lékbe, így kedves kis asztaldíszt kerekíthetünk belőle. Tárolhatjuk így a lámpásunkat egészen Halloween estéig, amikor illik a lámpás belsejébe teamécsest tenni, és akár az asztal közepére is tehetjük. Ilyenkor nem kell a tetejét visszatenni, mert a teamécses lángja megpörköli, csak hagyjuk szabadon a tetejét, illetve vigyázzunk arra, hogy a körülötte lévő száraz, őszi termések ne gyulladjanak meg még véletlenül sem.

tök

Igazán jól mutathat a világító lámpás az asztaldíszünk közepén, mégse próbálkozzunk azzal, hogy a száraz levelek termések közé tesszük az égő gyertyánkkal együtt a lámpást, mert a szikkadt dolgok egy pillanat alatt képesek lángot fogni. Elég ilyenkor a gyerekekre figyelni, hiszen ők is mindenféle apró dolgokat próbálnak majd a láng fölé tartani, esetleg beledobálni. Elég neki (nekik) száztizenkilencszer elmondani, hogy nem szabad! Jobb már most, ilyen pici korban tisztázni, hogy mit lehet és mit nem. Mutassuk meg nekik, hogy egy szál valami (száraz fűszál, szalmaszál, levéldarab) milyen könnyen gyullad meg, magyarázzuk el nekik a láng pusztító erejét. És mivel minden gyerek imád tüzeskedni, nem eltiltani kell tőle, csak megmutatni, hogy hogyan szabad, és meghatározni, hogy mikor és hol. A legnehezebb megértetni velük, hogy itt most NEM SZABAD!

A legnagyobb biztonságban talán akkor van a lámpás, ha a gyermekünktől legalább egy üvegajtó elválasztja. Kénytelenek leszünk az alkotásunkat a világító lánggal együtt száműzni a balkonra, és a szoba melegéből, zárt ajtó mögül szemlélni a pöttömökkel együtt, miként táncol a gyertya lángja a tökfej belsejében..

Így tehát a töklámpásunk a balkonra kerül lassan, hogy a teljes sötétségben világítson nekünk.

tök

Jó szórakozást kívánok!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media