2024. április 18., csütörtök - Andrea, Ilma napja

mt

Élet a 8 hónapos babával

Ügyesen mászik, ül, kapaszkodva feláll, és kézen fogva sétál. A kicsinyed a puffanások, csattanások, huppanások és esések földjére érkezett. Ahhoz, hogy eljusson addig, hogy ügyesen tudja egyensúlyozni magát, s magabiztosan jár, addig bizony sok-sok esést túl kell élnie. Ezek a kúszó-mászó, totyogó élet kellemetlen velejárói. Bár, mi felnőttek szívesen kihagynánk egy-egy zuttyanást, de a kicsinek minderre igenis szüksége van ahhoz, hogy fölfedezze a saját határait, tisztában legyen saját képességeivel, és ezáltal fejlődni tudjon.

Neked viszont hatalmas feladatot jelent, hogy visszafogd állandó aggódásod, és ne ugorj oda mindenhova, ahol egy ici-pici veszély is fenyegeti. Az anyák ugye ösztönösen védelmezni próbálják kicsinyeiket, de elég csak a törékeny, vagy éles tárgyakat eltenni a keze ügyéből, vagy a forró vasalót nem otthagyni előtte, viszont azt, hogy hogyan kell esnie, azt neki kell megtanulnia.

baba

Az Ő csontozatuk még sokkal rugalmasabb, mint a miénk, nem kell azon aggódni, hogy hamar eltörik. A felfedezőútjai miatt viszont igenis aggódni kell. Kicsi kezével olyan ügyesen nyitja ki az alsó szekrényeket, fiókokat, és messziről csak reménykedni tudok, hogy nem abban tarjátok a varrós dobozt, vagy a gyógyszereket. Arra is ideje odafigyelni, hogy a pici kapaszkodik, felhúzza magát egyre magasabbra, feláll, így a fiókokkal, nyitható ajtókkal ilyen módon is pórul járhat, kinyílhatnak az ajtók váratlanul, odacsípheti az ujját, vagy felállni próbál a kihúzott fiók alatt, ezért érdemes egy pár hónapra (évre :) ) rögzíteni minden mozgó dolgot körülötte.

Írok egy rövidke listát, amit érdemes betartani:

  • A fiókokat ragaszd le. Akármi is legyen benne, ne is pakolja ki, és ne is csípje meg az ujját.
  • Az alsó szekrény ajtaját kösd össze, nehogy akkor nyíljon ki, amikor épp ott jár.
  • A törékeny holmikat pakold el, mert tuti megtalálja őket.
  • Az éles, hegyes tárgyakat is rakd egy méternél magasabbra. Ide sorolható a kés, olló, ceruza, toll, ecset, és körömreszelő is.
  • A szőnyeget takarítsd fel, különben tuti, hogy az összes szösz a szájában fog kikötni.
  • A cumisüveget ne hagyd előtte. Első dolga lesz megtanulni szétpriccolni a tartalmát, amikor pont kimész a szobából.
  • Adj rá tappancsos zoknit. Könnyebben meg fog állni a lábán, nem csúszik szét a két kis lába.

A gyermek mindent a kezébe vesz. A tárgyak vonzzák, miattuk kezd el mászni, kapaszkodni, felállni. Lehet ezáltal segíteni is a fejlődését, ha csalogatni próbálod valamivel. Ha az áhított tárgyat nagy küzdelem után megszerzi, hosszú ideig képes nézegetni, forgatni, rázogatni, kalapácsolni vele. Meg szeretné minden tulajdonságát tapasztalni. Ami nem is baj, sőt! Viszont megfigyelheted, hogy ha egy újabb érdekes dolog kerül a látómezejébe, akkor egy pillanat alatt képes váltani, az előzőt azonnal eldobja. Ha valami miatt nem sikerülne eldobnia, és visszapillant a kezére, akkor meglepődve ismét az előző tárggyal kezd játszani. Rövid távú memóriája még nem olyan nagyon fejlett, ezért ezen ne is csodálkozzunk.

A tárgyakat még nem a rendeltetésének megfelelően használja, ezért például képeskönyve ne adjuk a kezébe felügyelet nélkül, mert tuti, hogy széttépi. Vannak olyan műanyag lapozós könyvek, amiket bátran rá lehet bízni, add oda neki azokat. Azon se csodálkozz, ha a játékcsészébe fog beszélgetni, miközben a játéktelefont kiskanálnak használja. Még egyáltalán nincs tisztában vele, hogy mi mire való. Egy dologban azonban biztos lehetsz, hogy a fogzás okozta viszketés miatt mindent a szájába fog tömködni, mindent meg fog csócsálni. Emiatt megnövekedik a szájpenész veszélye. Ez egy szinte ártalmatlan gombás megbetegedés, valójában komoly gubancokat képes okozni. Célszerű a játékait néha-néha átmosni, ha pedig elkapja mégis ezt a gombát, akkor ügyesen kenegetni borax-glicerinnel és néhány nap alatt elmúlik. Viszont, ha a játékait nem mosod ismét át rendesen, akkor képes magát visszafertőzni, így sokkal hosszabb ideig is megkeserítheti az édesanya életét a szájpenész.

Az elválás-elválasztódás egy mérföldkövéhez érkeztetek. Ebben a hónapban, amikor a kicsi már szilárd ételt is kap az anyatej mellett, és stabilan képes megenni belőle egy adagot, illetve megtanult cumisüvegből is inni, nyugodtan otthagyhatod a nagyszülőknél egy-két órára. Ha a cumisüvegbe lefejt tejet teszel, akkor még esetleg elaltatniuk is sikerül. Ne feledd: akár az édesanyádról, akár az anyósodról van szó, már biztosan fölneveltek egy gyermeket, tehát nem áll tőlük messze az egész gyereknevelés. Bár, itt még csak csecsemőgondozásról van szó, és tudjuk, hogy nem árt megmutatni legalább egy alkalommal a pelenkázás fortélyait, de fontos a fejedbe vésni, hogy a nagyszülőknek is szükségük van a kicsire, és a kicsinek is a nagyszülőkre. Ezért ha azon szerencsések közé tartozol, hogy a gyermekedet a nagyszüleire bízhatod, akkor ne habozz, szerezz magadnak 1-2 óra magányos kikapcsolódást. Menj el vásárolni, sétálj egyet, látogasd meg fodrászod, kozmetikusod (az már biztosan rád is fér).

Ne lopd el az örömöket. Az első felállás, az első kapaszkodás közben megtett lépést mutasd meg Apának is! Ha lehet, akkor örökítsd meg, hogy vissza is játszhasd a ház urának. Ő egész nap azért dolgozik, hogy Ti is boldogok legyetek, ez egy apró gesztus, amivel érdemes Apát hazavárni, amivel meg lehet hálálni a szorgalmas munkáját.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media