2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Praktikák a szoptatáshoz

Sokszor az is segíthet, ha az anya a hüvelyk- és a mutatóujja között ellapítja a mellét, közvetlenül a bimbó és a bimbóudvar találkozásánál, ekkor hiába nem nyitotta ki olyan nagyra a baba a száját, mégis nagyobb mellrészt lehet beletenni a szájába. Ha már rajta van a kisbaba a mellen, és nehezen lehet leszedni, akkor fontos, hogy először az ujjunkkal szakítsuk meg a vákuumot a baba szája sarkában.

Ha csak kihúzzuk, az egyrészt nagyon fog fájni, mert iszonyú erős vákuumot csinál a baba, másrészt pedig mindenféle mikrosérülés keletkezhet az ember mellbimbóján. Kihúzni nem szabad a mellbimbót a baba szájából, mert az nem sok jóra vezet. Ha a baba már rajta van a mellen és elkezdett szopizni, akkor azt is meg lehet csinálni, hogy az anya kézzel lehúzza a baba állát, és közben közelebb húzza magához őt. Így is mélyebben becsúszik a szájába a mellbimbó.

mell

Tudom, hogy kicsit elrettentő a sebes mellbimbós rész, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek ki fog sebesedni a mellbimbója. Ha sebes a mellbimbó, akkor valami nem stimmel. Lehetnek a kisbabának olyan anatómiai eltérései, amik lehetetlenné teszik azt, hogy jól mellre helyezzük.

Tehát megeshet, hogy az ember mindent jól csinál és mégsem jó, mert fáj. Ha ilyet tapasztal az anya, akkor érdemes megnézetni szoptatásban jártas szakemberrel a kisbaba száját, mert elképzelhető, hogy le van nőve a baba nyelve. Ekkor házilag hiába kísérletezik az ember a mellre tevéssel, mert akármit csinál, nem lesz jól mellen a kisbabája. A baba egyszerűen nem tudja kinyújtani a nyelvét, pedig - ahogy mondtam - előre kell, hogy nyújtsa a nyelvét ahhoz, hogy hatékonyan tudjon szopizni.

mell

Lehetséges, hogy ez az úgynevezett ajakfék túl rövid vagy vastag, így a kisbaba nem tudja kipöndöríteni az ajkát, amikor szopizik. Ugyanígy lehetséges például az, hogy a kisbabának túlságosan boltozatos a szájpadlása és ez okozza a fájdalmas szoptatást, pedig az ember mindent a nagy könyv szerint csinál. Ekkor is érdemes szoptatási szakemberhez fordulni, aki speciális, személyre szabott pózok kikísérletezésében segíthet a helyzet lehető legjobb megoldásában.

Forrás: Születés Hete Portál

A cikk folytatása itt olvasható.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media