2023. szeptember 30., szombat - Jeromos napja

mt

Étvágytalan gyerekek

2023-05-19 23:00:06 - Nojka

Bizony nem egyszerű feladat jóllakatni, ráadásul egészségesen táplálni gyermekünket, ha nincs étvágya. Az étvágytalanság lehet átmeneti, okozhatja valamilyen lappangó betegség, fogzás, esetleg vitaminhiány, de az is előfordulhat, hogy alkatilag "rossz evő" a gyermekünk.

Először is gondolkodjunk el azon, hogy mióta veszünk észre jellemző tüneteket a gyermeken. A gyermekorvos többszöri jelzésünkre valószínűleg elküld egy vérvételre, laborra, ilyenkor arra kíváncsi, nincs-e vitaminhiánya, vashiánya a kicsinek. Amennyiben kevés a vasa, "vérszegény" vaskészítményt fognak vele szedetni. Ennek hatására javulhat az étvágya, mellékhatásként előfordulhat, hogy változik a széklet színe, állaga. Ha túl erős szorulást okoz a vas, érdemes másik készítményre váltani. A külön vasbevitel hatékonyságát rendszeres időközönként ellenőrizni érdemes kontroll laborvizsgálatokkal. A vas felszívódását a folsav segíti, némely készítmény már eleve kombináltan tartalmazza ezen anyagokat.

Etetés
Rudolf Epp: Feeding the baby

Átfogóbb vizsgálatot végeztethetünk egy gasztroenterológussal. Ilyenkor alaposan kivizsgálják a gyermek emésztését, illetve azt, hogy nem érzékeny-e bizonyos tápanyagokra. Ugyanis, ha bizonyos anyagokat, mondjuk tejfehérjét, tejcukrot elégtelenül, vagy egyáltalán nem képes emészteni, akkor a gyomrában várakozó táplálék hosszú időre elveheti az éhségérzetét.

Étvágytalan lehet gyermekünk akkor is, ha kevés a gyomorsava. Ezen javíthatunk savas italok, például kevés gyümölcslé, citrom, narancslé, esetleg almaecet bevitelével.

Sajnos a rossz evő gyerekek szülei kétségbeesésükben számos hibát elkövethetnek. Ezért felsorolunk néhány választ arra a kérdésre, hogy "mit ne tegyünk?". Ne erőltessük az evést. Ezt a legnehezebb megállni, hiszen a szülőnek rendkívül rossz érzést okoz, ha tudja, hogy gyermeke elégtelenül táplálkozik. Főleg komoly fejfájást okoznak a kis "éhségsztrájkolók", akik akár több napot is kibírnak szilárd étel nélkül. Ilyenkor egy dolgot vegyünk komolyan: a folyadékbevitelt. Betegség, főleg láz esetén is nagyon fontos, hogy legalább igyon, ha elutasítja az italt, tegyünk elé sós magvakat, popcornt, ilyenkor akár ropit is bevethetünk, hogy megszomjazzon. Ha a kiszáradást kivédtük, a többit rábízhatjuk a gyerekre, egyszer csak megéhezik. Még akkor is, ha el sem tudjuk képzelni a gyerekről, hogy ismeri az alábbi szókapcsolatot: "éhes vagyok!", eljön az ideje, hogy megbizonyosodhatunk róla, kérni fogja az ételt.

Hiba a rossz evő gyereket büntetni, vagy jutalmazni evésbeli teljesítménye függvényében. A dicséret belefér, sőt biztosan jól esik neki, de nem kell eltúlozni, egy "szépen ettél, ügyes vagy!" éppen elég. Az ajándék reményében erőszakkal letuszkolt falat könnyen visszakívánkozhat ékes bizonyítékaként annak, hogy nem esett jól. Amit nem szeretünk, vagy ami nem esik jól, azt felnőttként eszünkbe se jut a szánkba venni. Engedjük, hogy a gyereknek is legyen saját ízlése és joga ahhoz a véleményéhez, hogy valamilyen ételt elutasít. Mivel a jutalom is kevés eredményhez vezet, elképzelhető, mire megyünk, ha büntetést ígérünk az el nem fogyasztott falatokért.

Jó, ha tudjuk, hogy a gyerekek étvágyát erősen befolyásolja kipihentségük, illetve az, hogy eleget vannak-e friss levegőn. A fáradt gyerek az evéshez is fáradt, ilyenkor jobb, ha lefektetjük, frissen ébredve nagy eséllyel farkaséhes lesz, és jól teletömi majd a pocakját. Magunkon is megfigyelhetjük, hogy a friss levegőn megjön a kedvünk az evéshez. Igyekezzünk minden nap megoldani a szellőzés lehetőségét, rossz idő esetén gyakori ablaknyitással, egyébként pedig a lehető legtöbb szabadban töltött időt biztosítsuk számukra.

A cikket írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media