2023. december 11., hétfő - Árpád napja

mt

Sose rázd a kisbabádat!

2023-10-15 23:16:47

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) hosszú évek óta foglalkozik a gyermekbántalmazás, családon belüli erőszak témakörével. Az Intézet munkatársai által kidolgozott módszertani levél, oktató DVD-k és számos multiszektoriális konferencia jelzi munkájukat. Célcsoportjaik a területen dolgozó egészségügyi szakemberek, a szociális szféra munkatársai, valamint a pedagógusok. Szorosan együttműködnek egyéb társszakmákkal, illetve a rendőrség és a gyermek- és családvédelmi szolgálatokkal.

Magyarországon évente 30 gyermek hal meg egyértelműen bántalmazás, elhanyagolás következtében. A Gyermekjóléti Szolgálatok gondozásába kerülő gyermekek kb. 8%-a – kb. 20 ezer gyermek! - szenved bántalmazástól és elhanyagolástól. Szakemberek szerint ott, ahol nagy a szegénység, könnyebben előfordulnak "balesetek" a gyerekkel. A gyermektraumatológiákon manapság szinte minden hónapban fordulnak elő bántalmazási nyomokat viselő, netán háztartási balesetben megsérült, vagy "csak" elhanyagolt gyermekek. Többségük 5 éves kornál fiatalabb. Statisztikák szerint ebben a korban az összes törések több mint negyede szándékos agresszió következménye. Az első életévben bekövetkező halálokok több mint 7 %-a bántalmazás következtében jön létre (ezzel a második helyen áll a halálozási okok közt). A leginkább veszélyeztetettek között vannak a koraszülöttek, a valamilyen fejlődési rendellenességgel, sérüléssel világra jöttek, illetve az elsőszülötteket többször éri agresszió.

sose rázd a babát!

A megrázott gyermek szindróma a fizikai bántalmazás speciális formája. Sokszor tudatlanság, rossz szokások okozhatják, ilyen például „játékból” a kisbaba dobálása, lengetése. Máskor a gyermek sírását elviselni képtelen, ideges szülő vagy gondozó erőteljesen megragadja vagy megrázza a síró gyermeket, hogy a sírást abbahagyja. Az erőteljes rázás a sérülékeny csecsemő/kisded koponyáján, szemén belül vérzést okozhat, extrém esetben a gerincvelő is megsérülhet, vagy a bordák is eltörhetnek. Igen alattomos bántalmazási forma, mert külsérelmi nyoma nincs, nehéz felderíteni. Sajnos a megrázott gyermeknél ez halált vagy súlyos maradandó károsodást – bénulást, vakságot, szellemi visszamaradást - okozhat.

Az oktatási program résztvevői szakmai előadások mellett kapnak egy laikusoknak szóló oktató DVD-t és szóróanyagot, amely egy ausztráliai anyag lefordított és hazai viszonyokra adaptált változata. Az oktató DVD-n egy kedves rajzfilm mutatja be a kisgyermekes szülőknek, hogy mit tegyenek, ha tehetetlennek érzik magukat síró kisbabájuk mellett. Hasonló tartalmú a mellékelt szóróanyag is, amely intézetünk honlapjáról letölthető (http://www.ogyei.hu/upload/files/Sose rázd a kisbabádat szórólap.pdf).

Célunk, hogy az anyag a szakembereken keresztül mind szélesebb körben terjedjen a laikusok körében. Az eddig szervezett konferenciákon közel ezer szakember - orvosok, védőnők, bölcsődei gondozók, szociális munkások, pedagógusok, rendőrök - vettek részt. A DVD alkalmas kórházi, rendelői váróhelységben való vetítésre vagy a védőnőkön keresztül kölcsönözve a fiatal családokhoz is eljuthat. Ha ezzel a programmal csak néhány megrázott gyermek szindróma esetet megelőzhetünk, elmondhatjuk, hogy nem dolgoztunk hiába.

Dr. Kovács Zsuzsanna
www.ogyei.hu

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media