2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

A mosódió

A mosódió a mosódiófa (szappanfa - Sapindus mukorossi) termése. Inkább bogyónak, mint diónak mondható, a licsivel rokon faj. Főleg India déli részén, Nepálban és Indonéziában terem. 2 méretben létezik, mosáshoz általában a nagyobbat használják. Héja saponint tartalmaz, mely a vízzel való érintkezés során enyhe szappanos, habos léként fejti ki hatását, a ruhák tiszták és illatmentesek lesznek a használat során.

Lényegében ez egy vegyszer nélküli mosószer. Megtöri a víz felületi feszültségét, és a piszkot, akár olajos foltokat akár kézi, akár mosógépben történő mosás esetén a vízben tartja, nem engedi a ruhába vissza.

A mosódió bőrbarát, használata ajánlott babaruhák, vegyszerre-, parfümre érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak. Különböző bőrbetegségek előfordulása esetén (pl.: ekcéma, vagy pikkelysömör) is ajánlott használata. Bármilyen hőmérsékletű vízben lehet használni, a magasabb hőmérsékleten gyorsul fel a saponin kioldódása. Öblítőt nem szükséges adagolni mellé, és bármely textilhez használható.

mos a baba

Adagolása gépi mosás esetén kb. 4-6 db fél mosódió egy vászonzsákba vagy zokniba zárva. Használat után érdemes megszárítani napon vagy radiátoron a mosódiós zsákot, így akár még 2x-3x fel lehet használni. Elsősorban textil pelenkák mosásához ajánlott.

A takarítás többi területén is használhatjuk a mosódiós vizet, általános háztartási területeken pl.: felmosás, kézi mosogatás, tükrök, ablakok tisztítására kiváló, de még zsíros, problémás hajat is lehet vele kezelni.

Használata nem veszélyes a környezetre, mivel baktériumölő, használat után lebomlik. Javarészt bio boltok polcain és webáruházakban találhatunk rá. Többféle kiszerelésben lehet kapni, van ahol egészben van ahol csak a héját. Tapasztalatok szerint érdemesebb az utóbbit megvásárolni, hiába drágább, mert az egész dió még meg kell törni és el kell távolítani a magját.

Hasonló természetes tisztítószer pl: citromlé, tiszta alkohol, ecetsav, szódabikarbóna.

Ne hallgassunk a tévében nap, mint nap reklámozott sokféle mosószerre, tegyünk jót a környezetünkkel és pénztárcánkkal. Használjunk lehetőség szerint természetes tisztítószereket.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media