2022. szeptember 25., vasárnap - Eufrozina, Kende napja

mt

Köldökcsonk ápolása

2022-06-28 23:19:02

A baba születés után az elvágott köldökzsinór megmarad, 4-5 cm-es kis darabját köldökcsonknak nevezzük. A köldökcsonkot a hasfalhoz közel fertőtlenített köldökcsattal zárnak le. Legkésőbb a kórházból hazamenetel előtt eltávolítják köldökcsatot. A köldökcsonk, egyfajta nyílt sebként marad vissza, ezért fokozottan kell figyelni arra, hogy a baktériumok rajta keresztül ne juthassanak a hasüregbe.

A köldökcsonk ápolása

 • A csonkot a has síkjából kissé kiemeljük kézzel (megfogjuk és gyengéden megemeljük), majd 70%-os, gyógyszertári alkohollal, kis gézlap segítségével körbefertőtlenítjük, a hintőpormaradványokat eltávolítjuk. Sem a kiemelés, sem a fertőtlenítés nem fájdalmas a csecsemőnek.
 • A lefertőtlenített csonkot hintőporral körbeszórjuk, gondosan ügyelve arra, hogy a csonk tövéhez is kerüljön a porból. Van, aki erre a műveletre még kiskanalat is használ, a hatékonyság fokozása miatt.
 • A pelenka elejét kifele hajtjuk, hogy a dörzsöléssel ne irritálja, illetve a felszívott nedvesség ne jusson el addig.
köldökcsonk

Ezt a műveletet minden pelenkázás után végezzük el. Ha a köldök körül az alkohol a bőrt kiszárítaná, akkor azt a felületet hidratáló krémmel ápoljuk, de a köldökcsonkot és 1-2 centiméteres környékét nem krémezzük.

 • Fürdetésnél ügyelünk arra, hogy a köldökcsonk a vízhez ne érjen. A kiskádat csak 4-5 centiméteres vízzel engedjük meg, és a babát nem fektetjük bele hassal lefelé, háton is csak addig, hogy a víz szintje a köldökcsonk alatt legyen. A csonkot mosni tilos, a leszáradást hátráltatja, a fertőzés veszélyét növeli.

A köldökcsonk leszáradása a születés után, 2-3 héten belül megtörténik, ilyenkor magától leesik. A leesést követően még néhány napig folytassuk a fertőtlenítést, és ha 1-2 nap elteltével a seb már nem váladékozik, akkor különösebb figyelmet nem igényel a tisztán tartása, a pelenkát sem szükséges már visszahajtani.

Megosztás:
Hozzászólások
 • Ágica1121
  2010-09-06 18:21:35
  Mi hála az égnek hamar túl voltunk a köldökcsonkos dolgon mert 2 naposan leesett neki még a kórházban úgy hogy nekünk hála az égnek nem kellett vele otthon küszködni.
 • Adrienn
  2010-09-06 20:58:57
  Nálunk Lillának normálisan egy-másfél héten belül esett le (pontosan már nem emlékszem), viszont Léninek majdnem egy hónapig fönt volt. Hiába ápolgattam, hiába törölgettem, hintőporoztam... Alulról váladékozott és ettől nedves lett mindig. Pedig nagyon igyekeztem. Aztán egyik napról a másikra csak úgy lepotyogott.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media