2023. szeptember 21., csütörtök - Máté, Mirella napja

mt

Köldökcsonk ápolása

2023-06-28 23:19:03

A baba születés után az elvágott köldökzsinór megmarad, 4-5 cm-es kis darabját köldökcsonknak nevezzük. A köldökcsonkot a hasfalhoz közel fertőtlenített köldökcsattal zárnak le. Legkésőbb a kórházból hazamenetel előtt eltávolítják köldökcsatot. A köldökcsonk, egyfajta nyílt sebként marad vissza, ezért fokozottan kell figyelni arra, hogy a baktériumok rajta keresztül ne juthassanak a hasüregbe.

A köldökcsonk ápolása

  • A csonkot a has síkjából kissé kiemeljük kézzel (megfogjuk és gyengéden megemeljük), majd 70%-os, gyógyszertári alkohollal, kis gézlap segítségével körbefertőtlenítjük, a hintőpormaradványokat eltávolítjuk. Sem a kiemelés, sem a fertőtlenítés nem fájdalmas a csecsemőnek.
  • A lefertőtlenített csonkot hintőporral körbeszórjuk, gondosan ügyelve arra, hogy a csonk tövéhez is kerüljön a porból. Van, aki erre a műveletre még kiskanalat is használ, a hatékonyság fokozása miatt.
  • A pelenka elejét kifele hajtjuk, hogy a dörzsöléssel ne irritálja, illetve a felszívott nedvesség ne jusson el addig.
köldökcsonk

Ezt a műveletet minden pelenkázás után végezzük el. Ha a köldök körül az alkohol a bőrt kiszárítaná, akkor azt a felületet hidratáló krémmel ápoljuk, de a köldökcsonkot és 1-2 centiméteres környékét nem krémezzük.

  • Fürdetésnél ügyelünk arra, hogy a köldökcsonk a vízhez ne érjen. A kiskádat csak 4-5 centiméteres vízzel engedjük meg, és a babát nem fektetjük bele hassal lefelé, háton is csak addig, hogy a víz szintje a köldökcsonk alatt legyen. A csonkot mosni tilos, a leszáradást hátráltatja, a fertőzés veszélyét növeli.

A köldökcsonk leszáradása a születés után, 2-3 héten belül megtörténik, ilyenkor magától leesik. A leesést követően még néhány napig folytassuk a fertőtlenítést, és ha 1-2 nap elteltével a seb már nem váladékozik, akkor különösebb figyelmet nem igényel a tisztán tartása, a pelenkát sem szükséges már visszahajtani.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media