2022. október 06., csütörtök - Brúnó, Renáta napja

mt

Húzogassuk, vagy ne?

2021-10-12 23:19:22

A minap beszélgettünk fiús anyukákkal, hogy a fütyi tisztán tartása hogyan célszerű, és hogyan szakszerű. Mindenkinek egy kicsit igaza volt a dologban, de senki nem adott teljes választ a kérdésre: Húzogassuk, vagy ne? Talán azért, mert mindenki szeretné elkerülni a bajt, másoktól félinformációt hallva cselekedni próbál. Ebbe a körbe tartozom én is, félreértés ne essék, merthogy határozottan kijelentem, hogy a kisgyermek fütyijén a fitymát egy éves korig nem kell felhúzni, merthogy öntisztuló, de hogy miért nem, és mi van akkor, ha letapad, vagy begyullad, erre gőzöm sem volt, mi a megfelelő válasz. Utánnakérdeztem kicsit a védőnőtől, és a gyerekorvostól.

Mindenek előtt érdemes egy kis anatómiával kezdeni: A fityma a férfi nemi szerv egyik része, mely a hímvessző végén helyezkedik el, és védi az érintésre érzékeny makkot a külső behatások ellen, illetve a szennyeződések útját állja. A fityma a hímvesszőn hátra- és visszahúzható. A fityma egy olyan kettős bőrredő, amely nyugalmi állapotban teljesen, vagy ritka esetben csak részben a makkra simul. A külső és belső felülete eltérő szerkezetű. A külső része ugyanolyan szerkezetű, mint a hímvessző többi részén a bőr. A belső része, amely a makkal érintkezik más, kicsit olyan, mint a szájüreg belső bőrfelülete. A fityma szorosan a makkhoz illeszkedik, és a fitymát a makkhoz úgy nevezett fitymafék kapcsolja a hímvessző alsó részén. A makk peremén elhelyezkedő mirigyek szmegmát termelnek, amely a makk és a fityma között lerakódik. A szmegma egy fehér színű, faggyúszerű anyag, amely azon a pici, zárt helyen, ha bomlásnak indul, akkor gyulladást is okozhatnak ezen a nem kicsit érzékeny területen.

fürcsi

Fontos tehát a fityma hátrahúzása, és a makk tisztán tartása napi rendszerességgel, de figyelembe kell venni mindenképp a következőket: Amikor a csecsemő megszületik, akkor a fitymája teljes egészében hozzá van tapadva a makkjához. Így, ha közvetlenül a születést követően már az anyuka tisztogatná, akkor komoly sérüléseket okozhatna.

Néhány hónapos korban azonban a fityma magától elválik a makktól, így a tisztogatás megkezdhető, de körülbelül egy éves korig ez a terület öntisztuló. Figyelembe kell azt is venni, hogy a fityma és a makk elválása fokozatos, és lassú folyamat. A hátrahúzhatóság folyamatát erőltetni nem szabad. Körülbelül egy éves kor végére a letapadás teljesen megszűnik, így ráérünk akkor elkezdeni a szoktatást. Szoktatásról és folyamatos tágításról beszélünk, hiszen a makk nem fér át minden esetben azonnal a fityma nyílásán. A tágítást lassan, napról-napra végezzük, míg végül a makk és a fityma találkozását is meg tudjuk tisztítani teljesen. Ez a folyamat nem napokat, inkább heteket vesz igénybe. Persze vannak olyan szerencsések, akiknek minden probléma nélkül, szinte azonnal fel lehet húzni a bőrt a makkon, de inkább legyünk fokozatosak, lassúak, mintsem apró repedéseket hozzunk létre, amelyek amellett, hogy fájdalmasak, a vizelést is fájdalmassá teszik, és akár még el is fertőződhetnek.

Van azonban egy eset, amikor indokolt a hátrahúzás akár születést követően, vagy fiatal csecsemőkorban. Mégpedig akkor, amikor a fiúgyermek a vizelet ürítésére nem, nehezen, vagy nem egyenes sugárban képes. Ekkor a fityma letapadása olyan mértékű, amely akadályozza a vizelet ürítését, és indokolt akár az orvosi beavatkozás is. Ha ezt vesszük észre gyermekünkön, akkor érdemes elbeszélgetni a témáról a gyermek kezelőorvosával, védőnőjével, és az Ő javaslatukat követve megkezdeni a teljes vagy részleges hátrahúzást. Ha azonban a fityma letapadása gyulladást okoz, akkor az orvos azonnal beavatkozik, majd megkezdi a gyulladt terület kezelését. A fityma hátrahúzását követően azonban minden nap tisztítani kell ezt a területet.

A fityma letapadása gyakran párosul fitymaszűkülettel, de ez a kettő nem ugyanaz. Akkor ugyanis a fityma nyílása bizonyul kórosan szűknek, és a tisztítás majdnem lehetetlen.

Összegzésképpen azt javasolnám az anyukáknak, hogy ezt a problémát ne a játszótéren beszéljék ki, majd annak hatására cselekedjenek, hanem minden esetben kérdezzék meg a gyermek orvosát, aki a szülőt megnyugtatva, egyértelmű választ fog adni, hogy abban az esetben mikor kell, és mikor nem kell hátrahúzni, és meddig várjanak még a művelet megkezdésével.

Megosztás:
Hozzászólások
  • Nemlajos
    2010-10-11 12:53:50
    Igen ám, de az én orvosom pont azt tanácsolja, hogy születésétől húzogassuk! Mivel én is mindenütt azt olvastam, hogy újabban nem ez a trend, az első fiamnál én sem húzogattam. Aztán a két hós státuszon a doktornő egy mozdulattal könnyedén hátrahúzta a bőrt, mielőtt megnyikkanhattam volna. Ott voltam, láttam, könnyedén feljött, a fiam meg sem nyikkant.
    A másodiknál már kezdetektől óvatosan húzom, már most teljesen hátra lehetne húzni (azért megvárom vele a dokit), kérdem én, ha hónapokig élettanilag sejtszinten össze lenne tapadva a makkal, ahogy az új szakirodalom írja, ez hogy lehet?

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media