2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Házi patika kiegészítése babaváróban

A kicsi baba érkezésével beköltözik a családba az örökös aggódás, félelem, nehogy baja legyen. Általában a csecsemő immunrendszere elég erős, és a szülők által kialakított, majdnemhogy steril környezetben nem kap el betegségeket. Ha mégis hiba csúszna a számításba, akkor jó, ha van kéznél néhány azonnal beadható készítmény. Természetesen minden készítmény használata előtt kötelező konzultálni a gyerekorvossal.

gyógyszer

Alap felszerelés:

Lázcsillapító kúp - Germicid, Germicid-C, Mexalen, vagy valamilyen más, orvos által felírt végbélkúp. Oltások után, amikor a manó láza megemelkedik, igencsak jól jön.
Vigantol olaj - D-vitamin. Ezt is az orvos írja fel, a patikában pedig ki kell váltani.
Konakion - K-vitamin. A születés utáni hetekben kell csak adni. Az orvos 1-2 dobozzal ír fel, attól függően, hogy mennyire van szüksége a babának. Ha elfogy, már nem kell többet venni.

Alkohol - a köldökcsonk kezeléséhez. Alkohollal átitatott steril gézlappal, vagy fültisztító pálcikával lehet a köldökcsonkot tisztogatni.
Hintőpor - ebből többféle létezik. A gyerekorvos mondja meg, hogy melyik a jó, melyiket szokta javasolni a betegeinek. Egyébként a köldökcsonk ápolására szoktuk használni, valamint az állandóan nedvesen hagyott, esetleg gombás hajlatokat lehet vele nagyszerűen szárazon tartani.
Popsikrém - Lehet vásárolni DM-ben is, de a legjobb mindig az illatanyag-, és tartósítószer-mentes, patikában kikevert. Receptre lehet kiváltani. Egyesek használnak Sudocremet, Bepantent, Neogranormont is a babapopsi ápolására.

Bepantent és/vagy Neogranormont amúgy is jó, ha tartunk otthon, mert nagyszerűen alkalmazható felületes hámsérülésekre, kipállásokra, karmolásokra, illetve a szoptató anyuka esetleges mellsérüléseire.
Canestennel kenhető a baba popója is, ha gombás foltok, kiütések lennének rajta.
Fürdetőkrém - mindenképp gyógyszertárban kikevert krémet javaslok a pici fürdetéséhez. Az első időszakban ez megoldja a bőr zsirzását, nem lesz szükség külön testápoló krémre.
Testápoló - ha a bőre mégis kiszáradna, akkor olajozás helyett gyógyszertári testápolót használjunk. Az olaj csak közvetlenül fürdés után használva zárja a nedvességet a bőrbe. Fürdés előtt használva a hidratálást meggátolja, így kifejezetten szárít.

Felkészülés a problémákra

Minden betegség esetén fel kell keresnünk a gyerekorvost, aki a csöppséget megvizsgálva, személyre szabottan a legjobb gyógymódot fogja javasolni, de észre fogod venni, hogy egy idő után az alábbi szerek megtalálhatóak lesznek a gyógyszeres dobozotokban.

Fogzásra: Panadol, és/vagy Chamomilla bogyók, és/vagy Dentinox N foggél.
Hasfájásra: Infacol szirup.
Láz, orrfolyás, nátha: Nurofen, Panadol (vagy másféle láz- és fájdalomcsillapító) szirup/kúp, Oscillococcinum golyók, Nasivin orrcsepp, Sterimar/Orimar orrspray.
Immunerősítésre: Echinacia.
Köhögésre: Stodal, Ambroxol, vagy akármilyen más köptető is szóba jöhet.
Sebfertőtlenítésre: Betadin (A Bepanten Plusz is jó felületes sérülésekre.).
Rovarcsípésre, allergiás kiütésre: Fenistil cseppek, vagy kenőcs.

Vitaminok

Vitacolan, amiben minden szükséges vitamin benne van, valamint a Cebion, a téli hónapokra egy kis C-vitamin kiegészítés. A szoptatott babának ideális esetben ugyan nincs szüksége plusz vitaminokra, de az életkor előrehaladtával szükség lehet a pótlásra.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media