2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Hogyan óvhatjuk meg a kicsik bőrét?

Hogyan óvhatjuk meg a kicsik bőrét?

Hogyan óvhatjuk meg a kicsik bőrét?

Egyes környezeti tényezők egyre több kisgyermekes családban okoznak gondot. A fűtési szezonban ráadásul a bőr könnyen kiszárad, táptalajt biztosítva ezzel a kórokozóknak.

A kisgyermekek bőre vékonyabb, érzékenyebb, védtelenebb, mint a felnőtteké. Így aztán gyakori, hogy a gyermek bőre kiszárad, durva tapintásúvá válik, esetleg be is repedezik vagy hámlani kezd. A száraz bőr hajlamos a gyulladásra, az allergiás megbetegedésekre, például az ekcémára. Ezért nagyon fontos a gyermek bőrének ápolása. Megelőzésként egészséges gyermekeknél is alkalmazni kell valamilyen készítményt, amely pótolja a bőr zsírtartalmát, és megköti a vizet.

Hogyan óvhatjuk meg a kicsik bőrét?

Mit kell tudni az ekcémáról?

A bőrszárazságot és a kísérő tüneteket leggyakrabban az ekcéma (atópiás dermatitis) okozza. Becslések szerint a gyermekek 22%-a küzd ezzel a megbetegedéssel. Ha a családban előfordul allergia, akkor a betegség kialakulásának valószínűsége nő az utódokban. Az atópiás betegek felénél már egyéves kor előtt jelentkeznek a tünetek. Szerencsére az atópiás dermatitist a kis betegek fele „kinövi” felnőtt korára, ám ők a későbbiekben is érzékenyen reagálnak az irritáló anyagokra, hajlamosak lesznek például a kéz ekcémájára. Esetükben nagyobb a kockázata (többek között) az allergiás kötőhártya gyulladásnak, a szénanáthának, illetve a tüdőasztmának is.

Hogyan óvhatjuk meg a kicsik bőrét?

Mi okozhatja, mit tehetünk ellene?

A betegség allergiás eredetű, de hátterében genetikai okok, pszichés, és egyéb, bőrszárazságot okozó, életmóddal összefüggő tényezők is szerepet játszhatnak. Vannak tünetmentes időszakok, de az atópiás dermatitis nem gyógyítható, csak a tüneteket lehet és kell is enyhíteni. Mindenekelőtt a bőr kiszáradását kell megakadályozni, a gyulladást, és viszketést pedig csillapítani.

Fontos, hogy a tüneteket kiváltó allergéneket távolítsuk el a kicsik környezetéből. A házi poratka gyakran súlyosbítja a betegséget, ezért fontos a rendszeres portörlés, ágyneműmosás és szellőztetés, és természetesen a dohányfüstmentes környezet! A verejtékezés kedvez az ekcéma kialakulásának, úgyhogy kerüljük a kimelegedést okozó helyzeteket, pl a túlöltöztetést.

Hogyan óvhatjuk meg a kicsik bőrét?

Fontos a mindennapi bőrápolás!

Főleg a téli időszakban a nagy hőingadozás, a hideg okozta rosszabb keringés és a fűtött helyiségek alacsony páratartalma miatt szárazabb a bőr. A megfelelő bőrápoló készítmények alkalmazása ekcémás és nem ekcémás gyermekek esetében egyaránt fontos. Olyan összetételű anyagokra van szükség, amelyek képesek bejutni a bőr mélyebb rétegeibe.

Hogyan óvhatjuk meg a kicsik bőrét?

Szerencsére már kaphatók olyan modern, bőrgyógyászok által tesztelt készítmények, amelyekben megbízhatunk. Az Emolium termékcsalád tagjai: a krémek, a testápolók, a fürdető emulzió egymás hatását kiegészítve enyhítik a gyulladást, csillapítják a viszketést, pótolják a hiányzó nedvességet. A készítmények hipoallergének, illat- és színezőanyagot nem tartalmaznak, így csecsemők és érzékeny bőrű gyermekek esetén is alkalmazhatók. Ne feledjük, az atópiás bőr ápolására a tünetmentes időszakokban is szükség van!

További információk

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media