2024. július 12., péntek - Dalma, Izabella napja

mt

Sérülések otthon

A nem-közlekedési balesetek szempontjából különösen veszélyeztetett csecsemők és kisded korúak leggyakrabban otthon sérülnek meg. A szülők a megelőzésért azzal tehetnek legtöbbet, ha a lakókörnyezetet a biztonságosság szempontjainak figyelembe-vételével alakítják ki.
Legyen a gyermeknek olyan játék- és élettere, ahol nincs veszélynek kitéve! Különösen a gyermekszobát és nappalit - ahol a kisded legtöbbet tartózkodik - alakítsuk úgy ki, hogy ott a gyermeket ne kelljen állandóan korlátozni tevékenységében.

A fürdőszoba, a konyha, a fűtőtestek (főként a nyílt tűzterű kályhák, kandallók) környéke nem játszótér! Ha ilyen helyen tartózkodik a gyermek, folyamatosan mellette kell lennünk, és megtanítanunk a veszélyek elkerülésére, melyek ezeken a helyeken fenyegetnek. Fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy a sütőn, a vasalón, a kályhán nem látszik, hogy meleg, mégis súlyos balesetet idézhet elő!

Sérülések otthon

Zárjuk el előle a gyógyszereket, mérgező háztartási vegyszereket, éles és hegyes tárgyakat!

A fürdetés folyamatos szülői jelenlétet követel, egyrészt a fulladások, másrészt a forró vízzel történő forrázások megelőzése érdekében.

A kertben, udvaron ne legyen olyan gödör, akna, lefedetlen kút, ahova beeshet a kisded! Ha medencét állítunk fel, vagy kerti tavat készítünk, ezt körbe kell kerítenünk úgy, hogy azt a kisded korú gyermek önállóan ne közelíthesse meg. E nélkül a gyermeket egy percre sem lehet soha a felnőtt szoros felügyelete nélkül hagyni.

A növényvédő és permetezőszerek biztonságos tárolása különösen fontos. Tartsuk ezeket mindig eredeti csomagolásban, gondosan zárt helyiségben vagy szekrényben!

A több emeletes házban élő családok arra vigyázzanak, hogy a gyermek ne tudjon az ablakhoz felmászni, azt önállóan kinyitni, vagy az erkélyen olyan magasra mászni (pl. székre, asztalra), ahonnan már kizuhanhat.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet számos olyan szülőknek szóló prospektust dolgozott ki, ami hasznos segítséget nyújthat az otthon biztonságosabbá tételéhez.

A prospektusok az intézet honlapjáról letölthetők: (http://www.ogyei.hu/baleset/otthonbiztonsag)

A témához kapcsolódóan az Országos Gyermekegészségügyi Intézet és a United Way Magyarország Gyermekbiztonsági konferenciát rendez Gödöllőn 2011. június 15-én. A részletekről az OGYEI honlapjáról (www.ogyei.hu) tájékozódhat.

Dr. Páll Gabriella
www.ogyei.hu

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media