2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Az éjszakai felriadás

Nagypocakos kismamaként gyakran hallhatjuk ezt a jótanácsot: Most aludd ki magad, egy jó ideig nem fogod!" Bizony hónapokba is beletelhet, mire a szülés után ismét végigalszunk majd egy-egy éjszakát, és elképzelhető, hogy az is csak alkalomszerű, ritka eset lesz.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk az éjszaka túlnyomó részét alvással töltse?

Minél korábban szoktassuk hozzá egy esti lefekvési rituáléhoz. Lehet ez mesélés, éneklés, ima, bármi, amit együtt csinálunk, de később majd kisgyermekként ő maga fogja igényelni. A felnőtteknek is vannak ilyen szokásaik: olvasnak, zenét hallgatnak. Ez az az eseménysor, ami áthangolja őket az alvás fázisára, egy idő után feltételes reflexként kezdünk ásítozni, ahogy a könyvet a kezünkbe vesszük.

A kisbaba napirendjét próbáljuk ésszerűen úgy befolyásolni, hogy ne a koraesti órákban aludjon egy nagyot, ilyenkor inkább próbáljuk lefárasztani játékkal, mozgással, ingerekkel, vagy egy kis levegőzéssel. Vegyük észre, ha gyermekünk megfordította a nappalt az éjszakával, és nappal több órát tölt alvással, mint éjjel. Ezen a napirend átalakításával igyekezzünk változtatni, mert a kialvatlanság sok problémát okozhat az édesanyának. Teje megcsappanhat, türelme hamarabb elfogy, ingerlékeny, kimerült lesz, ami senkinek nem tesz jót.
alszik

Este teremtsünk minél nyugodtabb környezetet, legyen sötét és csend, lehetőleg ne szóljon zene vagy televízió abban a szobában ahol a kisbaba alszik. A délutáni altatáskor éppen ellenkezőleg, ne sötétítsünk be a szobában, had tegyen különbséget a kicsi az éjjel és a nappal között mielőbb. A teljes csendet sem érdemes megteremteni, jobb, ha a nappali események zaja mellett is tud aludni a kisbaba, ha ezt szokja meg nem fog minden apró neszre, kopogásra, telefoncsörrenésre, kutyaugatásra felriadni. A legkisebbeket anyjuk hasában mindig zaj vette körül, ezért megnyugtatja őket és szívesen veszik, ha nincs teljes csend körülöttük, halkan duruzsol egy rádió, a mosógép vagy tikk-takkol egy óra.

Kis csecsemőt a nap bármely szakában fürdethetünk, az esti fürdésnek azonban egy ellazító, nyugtató szerepe is van. Az esti babamasszázs is segítség lehet a mozgalmas nappalból a nyugalmas éjszakába való átmenethez.

Maga az altatás nem könnyű feladat. Nagyon jó érzés elringatni a kisbabánkat, vagy hagyni, hogy rajtunk fekve aludjon el. Legyünk azonban óvatosak ezekkel az altatási szokásokkal! A csecsemők roppant hamar hozzászoknak, és később sem fognak tudni másképp elaludni. Sajnos a szoptatás közben történő elalvást nemigen tudjuk kivédeni, pedig ez is olyan szokás, amit később igyekeznénk elhagyni, de kicsinyünk kitartóan ragaszkodik majd hozzá. Az elalvásnak nagy jelentősége van az egész éjszakai alvásra való tekintettel is. Ugyanis éjjel mindannyian többször kerülünk félálomba vagy ébredünk fel teljesen. Ilyenkor mi felnőttek átfordulunk a másik oldalunkra és ismét álomba merülünk. A kisbaba viszont, aki hozzá van szokva bármilyen elalvási módszerhez, eszközhöz, (szoptatás, ringatás, simogatás) minden egyes éjszakai ébredésnél ezt fogja igényelni. Valójában nem tud visszaaludni egyedül.

A csecsemő néhány hónapos koráig éjjel is táplálkozik. Szopizik, vagy cumisüvegből tápszert kap. Ilyenkor igyekezzünk minél gyorsabban és a legkevesebb zajjal, fénnyel járó módon tisztába tenni amennyiben ez tényleg nagyon szükséges, és mielőbb megetetni, hogy az alvás folytatódhasson tovább. Nagyobb, néhány éves gyerekek is gyakran ébrednek éjjel, inni vagy bilire kívánkoznak. Ez teljesen természetes, nem nevezhető alvászavarnak. A gond az, ha rendszeresen éjjel több alkalommal riadnak fel, így nem tudják kellőképpen kipihenni magukat és felzavarják a környezetükben lévőket is.

Ilyenkor ellenőrizzünk néhány dolgot:

  • Megfelelő-e a hőmérséklet a hálószobában? Kb. 22-23 °C az ideális. A túl meleg vagy túl hideg környezet zavarhatja a kicsit. Ehhez alkalmazkodva legyenek éjjelre felöltöztetve, lehetőleg vékony, pamutanyagú rugdalózót, vagy pizsamát adjunk rájuk. Takarójuk legyen jól szellőző, mindenképp pamutborítású, ne túl nehéz. Sok gyermek szívesen alszik hálózsákban, az anyukák is szeretik ezt a praktikus megoldást, nem kell aggódniuk, hogy a kicsi lerúgja magáról éjjel. A mai hálózsákok alulról nyílnak zipp-zárral, így a lehető legkíméletesebben ellenőrizhetjük, hogy szükséges-e peluscsere, sőt akár el is végezhetjük levetkőztetés nélkül.
  • Újszülöttek nagyon szeretik a bebugyolálást, ez emlékezteti őket a pocakban töltött időkre, amikor szoros meleg vette őket körül. Egy kistakaró sarkát hajtsuk be, ide tegyük a baba fejét, és két oldalról pólyáljuk be szorosan. Ez a módszer azért szokott beválni a megnyugtatásukra, mert a végtagjaikat nem tudják még irányítani. Rémesen fáradtak, ettől ingerlékenyek, és két kalimpáló kéz nem hagyja őket elaludni. A pólya finoman lefogja őket, amíg meg nem nyugszanak, és el nem alszanak.
  • Figyeljünk arra, hogy a forgolódó kisbaba ne nyomja, üsse meg magát a rácsoságyban, használjunk fejvédőt, ami belülről kipárnázza a baba feje körüli ágyrácsot.
  • A kisbabákat éjjel kínozza leginkább a fogzási fájdalom, csontok növekedésével járó izületi fájdalom. Ennek oka, hogy ebben a napszakban fejlődnek, gyarapszanak a csontszövetek. Ha fájdalmat vélünk felfedezni az éjszakai sírás mögött, igyekezzünk csillapítani babáknak való fájdalomcsillapítóval. A hasi görcsöket masszázzsal vagy mechanikus görcsoldókkal.

Ha minden részletre gondolva, aprólékosan felkészítjük a picibabát az éjszakai alvásra, fáradozásainkat remélhetőleg siker koronázza majd, rövidesen végigalussza majd az éjjelt egyhuzamban a szülők és nagyobb testvérek örömére.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media