2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Levegőztetés hidegben/melegben

Amikor várandós kismamaként elképzeljük magunkat a kisbabánkkal, gyakran babakocsit tologató anyuka képe jelenik meg előttünk. Nem is véletlenül. A gyermekágyi időszak és később a kisbabával töltött kismama-életünk egyik legkedvesebb élménye lesz ez a nyugodt, pihentető program, a séta, a kisbaba levegőztetése. A legtöbb kisbaba a séta idejét alvással tölti, de ha nem is alszik, élvezi a babakocsiban, kenguruban vagy hordozókendőben való ringatózást, nézelődik, ismerkedik a tágabb, szobán kívüli környezettel.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az újszülöttet mikor vihetjük ki a szabad levegőre. Ez függ az évszaktól, időjárástól, de attól is, hogy kicsinyünk nem koraszülött-e. Amíg nem vihetjük ki, igyekezzünk otthon szoktatni a friss levegőhöz. Adjunk rá sapkát, takarjuk be könnyű, de meleg pamuttakaróval és nyissuk ki az ablakot, először 5-10 percre majd fokozatosan egyre hosszabb időre. Szélárnyékos, védett erkélyen, teraszon már néhány hetes korában nyugodtan levegőztethetjük. Általában a 6. hét végére, ha az időjárás is megengedi, végre kimehetünk vele sétálni.

babakocsi

A levegőztetéssel kisbabánk éppolyan fontos igényét, szükségletét elégítjük ki, mint az éhség, szomjúság, fáradtság. A friss levegő hiányában étvágyuk csökken, nehezebben alszanak el, és felületesebben pihennek. A levegőztetésnek van néhány igen fontos szabálya, ezeket igyekezzünk betartani.

A legkönnyebb a dolgunk az átmeneti évszakokban, illetve amikor kellemes az idő. Rétegesen felöltöztetjük a kisbabát, lehetőleg jól szellőző, de mégis meleget biztosító pamut ruhákba, és babakocsiban vagy hordozókendőben sétálunk vele egy nagyot. A séta, mozgás, és a friss levegő az anyukának is fontos, ne bízzuk túl gyakran másra ezt a kellemes feladatot. Természetesen a legjobb, ha minél kisebb autóforgalmú, csöndes helyen sétálunk, parkban vagy ligetben.

Hűvös, szeles időben mindenképp legyen nálunk jó meleg kistakaró. Ne feledkezzünk el arról, hogy a kisbaba alatt is jól béleljük ki a babakocsit, onnan nagyon könnyen felfázhat. Gyapjú- vagy pamuttakaró a legalkalmasabb erre a célra. A szél ellen védjük a kisbaba fülét, homlokát meleg sapkával, arcbőrét és kezét kenjük be kifejezetten erre a célra szánt, úgynevezett időjáráskrémmel, ami megakadályozza, hogy a hideg szél kiszárítsa, kipirosítsa az érzékeny arcbőrt. Nagy zsírtartalmú gyógyszertári krém, esetleg körömvirágkrém is alkalmas erre.

Télen, -4 °C alatt ne töltsünk huzamos időt a kisbabával szabad levegőn. Ilyenkor jobban tesszük, ha otthon levegőztetjük, vagy gyakran szellőztetünk. A téli időszakban a végtagok melegen tartására különös gondot fordítsunk, legyen a kis lábacskákon vastag vagy többrétegű zokni, bélelt cipő, kocsicipő, a kezeken pedig bélelt kesztyű. Ha a kisbaba cumizik, a kifolyó nyál komoly fagyásveszélyt jelenthet, ha lehet, ilyenkor ne adjunk a szájába cumit. A csecsemő arca elé ne tegyünk sálat, mert a lehelet páratartalma átnedvesíti, megfázhat tőle.

Az esős, párás idő sem igazán kedvező a babakocsis sétákhoz, de ez azért ne riasszon el minket, egy félóra levegőzés ilyenkor még belefér.

A napfény nagyon fontos kisbabánknak. Nélkülözhetetlen D-vitaminhoz juttatjuk a napoztatás által. Engedjük, hogy érje arcát, bőrét minél több napfény, főleg a tavaszi időszakban, amikor a hosszú tél alatt kimerültek vitamintartalékai. A nyári erős napsütéssel azonban vigyázni kell. Ilyenkor használjunk minél magasabb faktorú gyerekeknek való napvédő készítményeket. A legerősebb napsugárzástól és melegtől óvjuk gyermekünket, délelőtt 11 és délután 3 óra között ne időzzünk a szabadban. Ha a helyzet úgy hozza, hogy mégis a nagy melegben vagyunk kénytelenek kint lenni kisbabával, keressünk árnyékos, hűvös helyet, és gondoskodjunk kellő folyadék-utánpótlásról. Mindig legyen nálunk egy kis üveg víz, vagy tea, ne csak a babára, de magunkra is gondoljunk. Főleg a szoptatós kismamák ne feledjék, hogy egy-két óra a hőségben, folyadékbevitel nélkül, bizony a tej megcsappanását jelentheti.

Az időjárási viszonyoknak megfelelő odafigyeléssel, előrelátással gyakorlatilag egész évben kihasználhatjuk a délelőtti vagy délutáni órákat, akár egy kiadós sétára, akár egy rövid felfrissülésre. A kisgyermekek napirendjébe építve olyan szokássá tehetjük, amit akár felnőttkorukban is igényelnek, és beiktatnak majd a rohanó hétköznapokba.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media