2023. június 04., vasárnap - Bulcsú napja

mt

A nitrátos víz veszélyei

2022-07-13 23:07:46 - V.B.Cs.

Rátok is veszélyt jelent a nitrátos víz!

Nagy örömmel költöztünk egy Pest környéki kisvárosba. Férjem több szempontot vett figyelembe, amikor erre a településre esett a választása. Örültünk, hogy végre vége a zsúfolt környezetnek, és a levegő is sokkal tisztább. Derült égből a villámcsapásként ért minket, amikor a védőnénink első heti látogatásakor közölte, vigyázzunk, a víz nitrátos, s mivel még szoptatok, ezért csak előre palackozott babavizet ihatok. Persze, tudtam, hogy Magyarország egyes részein pl. Baranya, vagy Nógrád megyében ilyen előfordul. Na de hogy Budapesttől néhány kilométerre is? Mivel eredetileg szakmám szerint kémiával foglalkozom, ezért tisztában vagyok vele, hogy milyen veszélyeket rejt a víz magas nitrát tartalma.

Ha az ivóvízben ez az ion meghaladja a 40mg/l értéket, akkor nyilvánítják egészségre ártalmasnak. Magyarországon Borsod, Nógrád, Baranya és Pest megye települései veszélyeztetettek.

inni

Nekünk, felnőtteknek nem okoz gondot, de a kisgyerekeknek és csecsemőknek még nem alakul ki szervezetükben az az enzim, ami ezt lebontja. A nitrát a hemoglobin molekulában lévő vasiont átalakítja, aminek következtében már nem képes oxigén felvételre. Így a bőr kékes színű lesz a szájon fülön, orron. Ezért hívják kék halálnak. A betegség könnyen felismerhető a tünetekről. A kisbaba bőre egyik pillanatról a másikra kékes-lilás színű lesz, és nehezen lélegzik. Ilyenkor gyors orvosi beavatkozásra van szükség. Szélsőséges esetben fulladáshoz vezet (methaemoglobinaemia). Sajnos, a víz nitrát tartalma forralással nem csökkenthető. Ahhoz, hogy az ivóvizünket nitrátmentesítsük, komolyabb víztisztító berendezésre van szükség. Ezek a készülékek a fordított ozmózis elvén működnek, azaz egy speciális szűrőt (műgyanta vagy cellulóz) tartalmaznak, úgy nevezett félig áteresztő membránt, ami a vizet átengedi, de a káros oldott anyagot nem.

A vizek nitráttal való szennyezettsége azért alakul ki, mert nem kezelték megfelelően a háztartásokban keletkező szennyvizet, vagy túl sok műtrágyát használtak. Tehát a lakosság a felelős a kialakult helyzetért. De nem csak a csapvíz, hanem a kútvíz is veszélyes ezeken a településeken. Mivel mi szerettünk volna kutat fúratni, ezért felhívtuk az ÁNTSZ-t, hogy mennyibe kerülne a víz bevizsgálása. Azt válaszolták, hogy ha van két gyerekünk, akik még egy év alatt vannak, akkor ingyenes, egyébként néhány ezer forintba kerül. Épp beleestünk az ingyenes kategóriába, ugyanis az ikreink akkor még csak egy évesek voltak. De aztán elmaradt a kútfúratás, és a bevizsgáltatás is. Ha tudni akarod költözés előtt, hogy az adott településen az ivóvíz tartalmaz-e nitrátot, akkor a Tisztiorvosi Szolgálat helyi irodája telefonon is szívesen ad felvilágosítást. Ez akkor fontos, amikor elkezdődik a hozzátáplálás, vagy ha még szoptatsz, de még a terhesség időszakában is figyelni kell erre.

Lehet, hogy a te településeden tiszta a víz, de honnan tudod, hogy a krumpli honnan származik? S mivel itt rémhírek terjednek szájról szájra arról az anyukáról, akinek bekékült a gyereke, miután a helyi bevásárlóközpontban vásárolt céklával etette a gyermekét, ezért nagyon óvatosnak kell lenni. Jobb félni, mint megijedni. Minden olyan zöldség és gyümölcs, ami a földdel érintkezik, potenciális veszélyforrás.

Három dolgot tehetsz:

1. A legegyszerűbb, hogy csak üveges bébiétellel eteted a kisbabádat. Ez nem egy pénztárcakímélő megoldás, viszont nagyon kényelmes.

2. Ha mégis a főzőcskézés mellett döntesz, akkor vagy biozöldséget vásárolsz, méregdrága áron, vagy a piacon kiválasztasz egy szimpatikus őstermelőt. Majd megkérdezed, honnan jött, aztán telefonon ellenőrzöd, hogy ott milyen a víz minősége. Ez az olcsóbb megoldás. Mi ezt választottuk.

3. A nitrátos vizű településeken ingyen jár a babát váróknak, és a kisgyerekeseknek a zacskózott, vagy palackozott víz. Gyermekeinknek egészen két éves koráig kellett babavizet hozni: 20 litert hetente. S amíg szoptattam nekem is ezt kellett innom, ezzel kellett főznöm.

Amikor lejárt a két év, akkor örömmel vettük, hogy végre a megszokott kerékvágásba kerül minden, elmaradnak a csütörtöki vízért menések, amikor izgulunk, hogy apa haza ér-e megfelelő időben, hogy még el tudjon menni a víz adagért. Egyébként, ha ez nem jött össze, akkor az utcában összefogtunk, s más kisgyerekes család hozta el a vizet.

Aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy kisfiamnak a délutáni altatás alkalmával elkékül a szája. Szaladtunk a gyermekorvoshoz, aki persze a nitrátra gyanakodott. Ezért elrendelte a methaemoglobin vizsgálatot, amit nagy megdöbbenésemre nem végeznek el a mi kisvárosi kórházunk laboratóriumában, csak bent Budapesten a Heim Pál kórházban. Így hát másnap apával felkerekedtek, és levették a kisfiamtól a vért. Az eredmény 2,4-es tartomány alatt volt, ezért a doktor nénink kizárta a nitrát lehetőségét. Ma sem tudjuk, hogy mi okozta az elkékülést.

Írta: V. B. Cs.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media