2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Kistakaróból pólya

Sokak kelengyelistájában szerepel a pólya. Nagyon jó dolognak tartom, hiszen segít a babát megfogni, stabilan tartani, ennek segítségével még első-szülő anyukák is bátrabban nyúlnak a csemetéhez. Nagyon sokfélét lehet vásárolni, mind egytől-egyig tökéletesek, de mivel csak az első pár hónapban (hétben) tudjuk használni, lehetőleg kölcsön kérjünk inkább, ne költsünk fölöslegesen, vagy válasszunk egy egyszerűbb módszert: tanuljuk meg, hogyan lehet kis takaróból, plédből hajtogatni egyet.

Minél vastagabb a takaró, annál merevebb lesz a belőle hajtogatott pólya. Minél bizonytalanabb vagy a gyermek megfogását illetően annál célszerűbb merevebb pólyát készíteni.

Miért is jó a pólya?

  • A baba születése előtt igen szűk helyen volt, így ha születése után pólyába tesszük, hasonló érzete támad, mint odabent. Ettől hamarabb megnyugszik, kevesebbet sír.
  • Az anyukának könnyebb megfogni, könnyebb szoptatni.
  • A látogató rokonok (nagyszülők) boldogok, ha egy percre is megfoghatják. Pólyába téve nem kell annyira félteni a kicsit, hogy baja esik, a nyakát is jobban tartja a pólya fejrésze.

Miért nem használnak mégsem pólyát?

A csecsemő mozgása korlátozva van. Mivel kezei, lábai szorosan a teste mellett helyezkednek el, nem nagyon tudja mozgatni őket. Kutatások szerint azok a gyerekek, akik pólyában nőnek szellemileg gyorsabban érnek korosztályuknál, de a testi fejlődésben elmaradnak. Logikusan ha nem mozgatja a kezét, lábát, nem fejlődik az érzékelése, a morgáskoordinációja, izomzata.

Ezért javaslom, hogy a pólyát csak addig használjuk, amíg szükség van rá. Használjuk ki az előnyeit, és kerüljük el a hátrányát.

A hajtogatás lépései

A babatakaró egyik sarkát hajtsuk vissza kb. 15 centiméternyit. Én anno erre még egy steril textilpelenkát is tettem, hogy ha véletlenül büfizne, akkor a takarót nehezebb kimosni, mint egy textilpelust. Erre a visszahajtott részre helyezzük rá a baba fejét, testét pedig a takaró átlóirányába fektessük. (1. lépés)

1. lépés

Az egyik oldalát hajtsuk rá a testére úgy, hogy a keze szorosan a törzs mellett legyen, és a takaró feszesen álljon rajta, de mégse szorítsa túlságosan. Vegyük figyelembe, hogy a babának lélegeznie is kell. :) (ha a takaró túlságosan takarná az arcot, akkor hajtsuk kétszer. Az első hajtás a vállat takarja majd, a másodikkal pedig a mellkast fedjük be. ) (2. lépés)

2. lépés

A takaró alsó sarkát hajtsuk duplán fel úgy, hogy az első hajtás a baba mellkasára essen. ha tél van, akkor nem árt, ha a nyakáig ér a takarónak ezen rétege, egyébként elég mellkasközépig felhúzni a takarót. A lábujjhegyénél ne maradjon nagy hely. Éppen csak annyi, hogy ki tudja nyújtani a lábacskáit. Itt is törekedjünk a feszességre, és ügyeljünk, hogy az előző hajtás ne lazuljon ki. (3. lépés)

3. lépés

A fennmaradó részt tekerjük körbe a babán. Itt is ügyeljünk arra, hogy a baba keze a teste mellett legyen, a takaró feszes legyen, ne nagyon mocorogjon a kicsi, de ne legyen túlságosan szoros, mert akkor nem kap levegőt. (Ha a takaró itt is eltakarná az arcocskát, akkor hajtsuk kétszer. Az első hajtással a vállacskák kerülnek betakarásra, a második hajtással rátekerjük a babaára a takarót.) (4. lépés)

4. lépés

A csöppség így biztonságban érzi magát akárki kezében, nem kell aggódnunk, ha nagymama szeretné megölelgetni a csöppséget. Biztonsággal tarthatjuk mi is a karjaink között, és ha a plédből kreált pólya szétcsúszna, akkor ügyesen csináljuk meg újra. A második-harmadik hajtogatás után már biztosan profik leszünk!

5. lépés
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media