2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Hogyan válasszunk babakocsit

Kismamaként mindenki összegyűjti egy listára mi mindenre lesz szüksége, mire a baba megszületik. E lista egyik legfontosabb része a babakocsi, sokat fogod használni, fontos, hogy mindenki a saját szempontjai alapján mérlegelve válasszon. Ebben próbálunk segítséget nyújtani a szempontok összegyűjtésével.

Nagy valószínűséggel két babakocsit is fogsz majd vásárolni. Az első időszakban az újszülött számára ugyanis más jellegű kocsi kell, mint később az ülni illetve járni tudó gyereknek.

Az újszülött babakocsija feltétlenül legyen 180°-ban dönthető. Minden szakmai fórumon hangoztatják, nyilván nem véletlenül, hogy az újszülött gerincének alvás közben teljesen vízszintesen kell elhelyezkednie. Csigolyáinak nem tesz jót, ha bármilyen szögben fekszik. Kaphatóak olyan többfunkciós kocsik, melyekhez adnak autós bébihordozót is. Ezt kizárólag az autóban használjuk! Gerincvédelmi szempontból az autóban is vízszintes fekvésre lenne szükség, mondjuk mózeskosárban, de ott a biztonság előbbre való, ezért természetesen a bébihordozóban becsatolva kell szállítani a kisbabát.

babakocsi

Többfunkciós babakocsikhoz általában adnak mózeskosarat is, aminek teljesen vízszintes merev alja van, hosszú sétákhoz inkább ezt tegyük rá a vázra, ne sajnáljuk az időt az átcserélésre. Lehet, hogy éppen azzal reklámozzák a babahordozót, hogy milyen egyszerű áttenni benne a gyereket, ha mondjuk elaludt a kocsiban, de ennek ne dőljünk be, a hordozóból kivehetjük a babát és áttehetjük óvatosan a kényelmes babakocsiba anélkül, hogy felébredne. A dönthető támlájú kocsik közül is igyekezzünk olyat keresni az újszülöttnek, amit teljesen fekvő helyzetbe lehet hozni. Félig ültetve csak akkor tanácsos használni, mikor a baba már magától is tud ülni. Ezt a szabályt egyébként nagyon nehéz betartani, mert a kicsik hamar elunják az égbolt nézegetését, szívesebben forgatnák szemüket körbe a világot szemlélve. Amikor gyermekünk már tud ülni, használhatunk úgynevezett sportbabakocsit vagy esernyőkocsit is, amiknek jóval kisebb a súlyuk, ezért könnyebb velük a városi közlekedés.

A biztonságot tartsuk szem előtt, a kocsinak 5 ponton rögzített biztonsági övvel kell rendelkeznie. Ez azt jelenti, hogy két rögzítési pont a váll fölé, kettő a váll alá és egy a két láb közé esik.

A kocsi kerekeire szenteljünk kellő figyelmet. Léteznek felfújható és tömör gumi kerekű kocsik. A felfújhatóak általában jobban rugóznak, kényelmesebb zötykölődést ígérnek. A kerék lehet stabil vagy bolygókerék. A bolygókerékkel könnyebb kanyarodni, szinte fél kézzel irányítható, a stabil kerekű kocsit mindig kicsit dönteni kell, ha kanyarodni akarunk vele. Előnyét viszont azok élvezhetik, akiknek földúton, vagy nem sima aszfalton kell közlekedniük, ott ezek jobban beválnak.

Léteznek olyan kocsik, amiknek megfordítható a tolásiránya. Ez általában a kisbaba kivétele nélkül, egyszerűen a tolókar átfordításával történhet, így az anyuka eldöntheti, hogy ő akarja látni a babát séta közben, vagy aszerint fordítja, hogy honnan süt a nap, vagy később mikor már ülve közlekedik, a baba előre lásson.

Nem mindegy mekkora a kocsi önsúlya. Emelgessük az üzletben vagy kérdezzük meg a pontos súlyát és ezt is mérlegeljük az összehasonlítás során. Főleg azoknak számít, akik lift nélküli emeletes házban élnek, de a városi közlekedésben is számtalan helyzet adódik, amikor meg kell emelnünk a kocsit, járműre fel-leszálláskor, illetve aluljárók hosszú lépcsőin. Természetesen nehéz hozzáképzelni, de tapasztalni fogjuk, hogy a kisbabánk egyre növekvő testsúlya is hozzáadódik majd a most kipróbált üres babakocsi súlyához.

Vannak, akiknek fontos, hogy a tolókar magassága állítható legyen. Gondoljunk arra, hogy férjünk is fogja tolni a babakocsit, és ha ő magasabb nálunk, bizony hátfájást okozhat, ha ezt félig előredőlve teszi, mert csak így éri el a kart.

Autóval is közlekedőknek gyakran lesz szükségük arra, hogy összecsukják a kocsit, hogy betegyék a csomagtartóba. A modern kocsik ebből a szempontból roppant praktikusak, léteznek olyan modellek, amiket már fél kézzel össze tudunk csukni, próbálgassuk a boltban.

Praktikus babakocsi kiegészítők:

- Lábzsák: Főleg őszi-téli kisbabáknak, de akik tavasszal vagy nyáron születtek azok is jól kihasználják a következő szezonban.

- Esővédő: Ez egy kis átlátszó nejlonborítás a kocsira, amit rátehetünk egy hirtelen jött zápor esetén. Figyeljünk azért oda, hogy a szellőzést biztosítsuk alatta.

- Napernyő. Még azokon a kocsikon is hasznos, amiknek van eleve napvédője, hiszen a nap nem mindig abból az irányból süt.

- Rovarvédő háló: Ha tavasszal, nyáron szívesen altatjuk a kicsit szabadlevegőn, mindenképp borítsuk be egy vékony jól szellőző anyaggal, vagy vegyünk a kocsira gumival körbevett hálót, amit könnyen ráhúzhatunk a szúnyogok, darazsak ellen.

A testvérek közötti kis korkülönbség esetén felmerül a kérdés, hogy amikor a kisbaba a kocsiban zötykölődik, vajon hogy fog velünk közlekedni a nagyobb, de még mindig kicsi gyerek.

Négy lehetőség a testvérnek

1. Vásárolunk egy úgynevezett testvér kocsit! Ez hasonlít kicsit az ikerkocsikra, egymás mögött utaznak benne a gyerekek, elől a nagyobb ülve, hátul a picurka fekve. Nagyon praktikus, bár természetesen nagy, hosszú, nehéz az egyszemélyeshez viszonyítva. A gyerekeknek egyébként nagy élmény, ez saját tapasztalat, mi az „egérkamiont" remekül kihasználtuk.

2. Vásárolunk egy testvérfellépőt! Ez egy kis kerekkel ellátott, a babakocsi után csatolható kocsika, amire a nagyobb tesó fellép és a kocsiba kapaszkodva utazik.

3. Eleve olyan babakocsit keresünk, amire hátul fel lehet állni, ilyen is létezik.

4. Ahhoz szoktatjuk a nagy testvért, hogy ő a kezünket vagy a kocsit fogva sétáljon mellettünk. Azonban ha ő is elfárad, nem lesz könnyű dolgunk, őt cipelve hazatolni a babakocsit.

A babakocsi választásra, a végső döntésre hagyjunk elég időt, nézzünk alaposan körül, és olvassunk ezzel kapcsolatos fórumokat, hogy mások tapasztalatait is összevethessük.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media