2023. szeptember 30., szombat - Jeromos napja

mt

Hogyan válasszunk gyermekbútort? - 2. rész

2023-02-16 23:00:12

Praktikusság - Vass Árpád

A vásárlói szempontok közt előkelő helyen szerepel, részletesebben kifejtve pedig a következőket várják el a szülők a gyermekbútoroktól:

  • Legyen megfelelő számú, méretű, és felosztású pakolóhely, különösen csecsemő korban úgy elrendezve, hogy azokat az éppen gyermekét pelenkázó, vagy a kiságyban öltöztető anyuka el tudja érni.
  • Legyenek a bútorok bővíthetőek, átrendezhetőek, egyrészt az életkori sajátosságoknak megfelelően, másrészt a gyermek növekedését követő módon (pl.: több szinten rögzíthető babaágy betét, több szinten emelhető járóka, megfelelő etetőszék magasság).
  • A bőséges elemválaszték azért fontos, mert ez teszi lehetővé, hogy a rendelkezésre álló teret jó kihasználtsággal, esztétikusan rendezzék be.
  • A gyermekek bármilyen életkorban pillanatok alatt képesek a legkülönfélébb "anyagokat" felvinni közvetlen környezetükre, így a bútorokra is. Ha bútor jól tisztítható felületű, festett, vagy laminált anyagú, akkor ezek a "gyermeknyomok" könnyen, nedves törléssel eltávolíthatóak. Javaslom, ilyen alapanyagú bútort vásároljanak.
Kényelmes pakolóhelyek kézközelben

Megfelelő minőség, tartósság

A minőséggel, tartóssággal szembeni alapvető elvárás teljesen természetes, viszont egy szép küllemű bútorról laikus számára ez nehezen dönthető el. Itt bizony azokat a műszaki szempontokat kell figyelembe venni, amelyeket a gyártó állít a termékéről, vagy pedig szemmel láthatóan ellenőrizni tudunk.

A festett felület minősége szemmel ellenőrizhető, egyszerűen csak azt kell megnézni, hogy a festékszórás egyenletes felületű-e, és az éleken, vagy hornyokban jól takar, vagy nem folyt-e meg a festék.

Ez a látszólag egyszerű dolog többről is tanúskodhat, mint magának ennek az egy műveletnek a milyensége. A jó minőségű festett felület készítése igényes művelet, az eszközök, a szakember, és a minőségellenőrzés tekintetében egyaránt. Ezért bátran állítható, hogy ha egy gyártó ezt jó színvonalon valósítja meg, akkor a termelés más fázisaiban is hasonló minőségű munkát végez.

Nem javaslom Önnek, hogy megvásárolja azt a terméket, amelynek már a felületén is minőségi hiba található. Ha ez a látható dolog is átment a minőségellenőrzésen, akkor ott más probléma is lehet.

Műszakilag fontos szempont az alkalmazott szerelvények minősége, de ez nehezebben ellenőrizhető.

Csecsemő korban kevésbé, de gyermekkorban már sokkal inkább komoly követelményeket támaszthatunk a fiók szerelvényezésével szemben. A jó minőségű fiókcsúszó könnyen guruló, nem szorul, és "önbehúzó" kialakítású. Gyártó, illetve márka tekintetében mi a Blum szerelvényeket alkalmazzuk, ezeket bátran ajánlom Önnek, nézze meg az üzletben a mintadarabon, vagy kérdezze meg az eladótól.

Ha már a fiókról esett szó, akkor itt említek meg egy inkább esztétikai szempontot, amit szintén ajánlok figyelmükbe. A talaj egyenetlenségei miatt sok esetben nem lehet úgy vízszintesen beállítani a szekrényeket, hogy annak fiókjai az oldalfalakra merőlegesen, illetve párhuzamosan álljanak. Ilyenkor bosszantó, hogy a drága pénzért vett bútor, ferdén áll, és mindig bántja a szemünket a nem egyvonalban futó fiókszél. Mi ezt az építészeti hibát úgy küszöböljük ki, hogy a fiók előlap mindkét irányba 2-2 mm-el állítható. Ezzel a megoldással minden esetben esztétikus beállítás érhető el. Ezt Ön is ellenőrizheti a megvenni szándékozott bútornál!

Az állítható előlap lehetővé teszi az esztétikus, párhuzamos fiókállást.

A szekrényajtók felszerelésénél, ha lehet még fontosabb a jó minőségű szerelvények alkalmazása, amelyek pontosan beállíthatóak, hosszú távon sem fognak "lógni", és még a kisebb csimpaszkodásokat is elviselik. Mi a Salice márkát használjuk. Arra is bátran kérdezzen rá az eladónál, hogy a kiállított terméket mivel szerelték! Túl azon, hogy a ferdén álló ajtó csúnya, azon túl még a megfeszülő pántok miatt sérülhet a bútor is, rosszabb esetben és nagyobb igénybevételnél egy lógó kivetőpánt balesetveszélyes, le is szakadhat.

A tartósság meghatározó része az alkalmazott élzárás módja. Élzárásnak nevezzük a bútorlap 12-20 mm vastag oldalának elfedését, különböző anyagokkal. Egyszerűbb megoldásoknál ez vékony, öntapadós anyag, ún.: élfólia, igényesebb termékeknél 1-2 mm vastagságú, a termék színével harmonizáló műanyag lap, ún.: ABS.

ABS-el történő élzárás

Az élfólia ha kis nedvesség kap akkor rövid távon le fog válni a bútorlap éléről, de a mechanikai igénybevételnek sem áll sokáig ellen. Javaslom, ne vásároljon ilyen terméket, egy idő után csúnya lesz, és még a gyermek az úját is elvághatja, vagy megkarcolja magát vele.

Ha Ön olyan gyermekbútort választ, amely ez imént felsorolt műszaki szempontoknak megfelel, akkor az rendes használat mellett egészen biztos tartós is lesz.

Forrás: www.hogyanvalasszunk.hu

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media