2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Mitől jó egy rugi?

A világ legpraktikusabb dolga a rugdalózó, vagy, ahogy nagyanyáink hívják: kezeslábas. Sokan összekeverik a tipegővel, pedig egy alapvető különbség van a kettő között: a tipegőnek a rugdalózóval ellentétben nincs lábfeje, pedig téli estéken igencsak fontos, hogy ne legyen meztelenül a gyerek lába még akkor sem, ha a takarót lerúgja magáról.

Egyébként pedig télen-nyáron, éjjel-nappal ideális viselet a kicsiknek. Sőt, manapság már olyan mintázatúakat is gyártanak, amik utcai viseletnek is tökéletesek. Léteznek vékonyabbak, vastagabbak, mintásak, egyszínűek, de vásárlás előtt érdemes tudnunk, hogy melyik a praktikus viselet, nehogy csak azért hordassuk a gyerekkel, mert már méregdrágán megvettük, de egyébként nem csak ő, de mi is nagyon utáljuk.

rugi

 1. Anyagát tekintve legyen pamut. Ez fontos, mivel alsó viseletről van szó. A kezeknél, lábaknál biztosan egész nap érintkezni fog a baba bőrével. A műszálas anyagok nem szellőznek kellően, a hőtartásuk igen rossz, és nem utolsó sorban irritációt okoznak, allergiás reakciót váltanak ki. Az ekzemás gyerekekre például kifejezetten tilos műszálas holmikat adni.
 2. Ne legyen rávasalva semmi! Mivel a kicsik ruháit eleinte kívül-belül vasalni kell a fertőtlenítés miatt, célszerű olyan rugikat választani, min semmi olyan dolog nincs, amire vasalás közben figyelni kell. A rávasalt képek szépek tudnak lenni, de normálisan vasalni lehetetlen, vagy nagyon nagy körültekintést igényelnek. És amikor az ember lánya álmos, fáradt, tuti, hogy nem erre figyel, és végül csak egy kis maszat lesz a képből, s a vasalót is takaríthatjuk.
 3. A kézfeje ne legyen visszahajtható. Sok gyártó gondol arra, hogy ha a kicsi hosszú körömmel érkezik a világra, kis kesztyűt szokás ráadni, hogy ne marja meg az arcát. A pöttömök körmét születés után vágni még nem mindig lehet, mert a körömággyal össze van nőve. Viszont a visszahajtható ujj, amit ezért találtak ki iszonyatosan vastag, és néhány hét után, amikor a körömdolog már rég megoldódott, még mindig ezt kell hordani. Egyszerűbb inkább a kezdeti időszakban kis kesztyűt ráadni néhány napig.
 4. Legyen patentos! A gombos, megkötős megoldás nemhogy maradi, de balesetveszélyes is. A gomblyuk, vagy a megkötő szalag véletlenül beakadhat valahova, balesetet okozva ezzel.
 5. Elöl nyíljon! A babát könnyű az elöl nyitható, kinyitott rugiba csak belefektetni, kezét-lábát könnyedén belebújtatni, majd összepatentolni. Egy hátul-gombolós rugdalózóban viszont fölöslegesen forgatni kell a gyereket öltöztetés közben. Kevésbé rossz megoldás a lábak között zárható rugi. Ebből mondjuk kifejezetten szépeket láttam, úgyhogy a szépség győzött.
 6. Legalább az egyik lába patentolható legyen. Léteznek olyan megoldások, amikor a derekánál hátul nyitható a rugi, és a két kicsi láb hátra kibújtatható. Ez kényelmes megoldás lehet, amíg picike lábakkal dolgozunk. A nagyobb babáknál már kényelmetlen megoldás. Sokkal jobb, ha elöl nyitjuk, és a lábakat is arra emeljük ki. Nem is fontos mindkét lábszárnak nyithatónak lenni. Vannak nagyon szép, és modern megoldások, amiken csak egy vonalban, és nem Y alakban helyezkednek el a patentok. Bár, mindkettő nagyon szuper.
 7. Ne legyen gallérja! Kisfiúknál elegáns tud lenni egy szép gallér, de leginkább csak fölöslegesen csiklandozza az arcot, és soha nem úgy áll, ahogy azt szeretnénk. Ha gallérosat is választunk, jobb, ha a két sarkát picit levarrjuk, mielőtt szopogatni kezdené és az egész mellkasa tocsogna a nyáltól.
 8. A talpára teljesen fölösleges a csúszásgátló! Vicces, hogy a két éves gyerekemnek nem találok csúszásgátlós zoknit, de a 2 hónaposnak az összes rugiján van. Mintha az állandó fekvésben félteni kellene, nehogy elessen. Nem is beszélve arról, hogy a vasalást sem könnyíti meg.
 9. Legyen egyszínű, de legalábbis ugyanolyan árnyalatú, mint a többi ruhadarabja. A kicsi holmiját biztosan nem fogod együtt mosni a felnőtt holmikkal, és egy idő után biztosan nem fogsz örülni, ha ugyanazt a darabot mindig kézzel kell mosnod, ezért egy idő után tuti nem fogod ráadni, vagy össze fogod mosni a felnőtt holmikkal. Az sem jó megoldás, ha csak az ujja piros, de egyébként fehér színű, mert így nem tudod majd eldönteni, hogy melyik színekkel mosd. Ha a piroshoz teszed, akkor a fehér része lesz rózsaszínű, ha a fehérekhez, akkor pedig minden egyéb.

Nem egyszerű feladat megvenni a gyerekholmikat, de azt a méretenkénti 8-10 darabot célszerű alapos körültekintéssel kiválasztani, hogy megkíméljük magunkat a későbbi mérgelődésektől.

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media