2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Gyerekpóráz, babahám

Ki gondolná, hogy a kutyáknak használatos kutyahám mintájára olyan szerkezetet kezdenek gyártani, ami a kisgyerekek kordában tartására alkalmas. Még a gondolata is... érdekes. Egészen addig, amíg nem gondolunk bele jobban, hogy mi ez, hogyan használható, és milyen célt szolgál.

Természetesen a kutyák esetében a hám és a póráz együttesen arra jó, hogy a gazdi kordában tartsa a rohangáló kutyust, megóvja tőle a járókelőket, illetve megvédje az autóktól és egyéb járművektől a kedvencét. Babák esetében mondjuk más, de mégis hasonló a helyzet. A gyermeket megvédjük attól, hogy az autó alá rohanjon, viszont itt nincs szükség arra, hogy a járókelőket védjük meg tőlük. Ezáltal a hám a kettős funkcióját elveszíti, de valahogy mégis az az egy funkció nagyon praktikusnak tűnik. Vizsgáljuk meg egy kicsit, hogy miért.

Tételezzük fel, hogy nem egyke gyerekről van szó, mert ugye az esetek 99 százalékában az anyuka egy gyerekkel csak elbír, viszont kettő-három már igencsak négy-öt irányba képes egyszerre szétfutni. Még akkor is érdemes elgondolkodni ezen, ha nem ikrekről, nem azonos korú gyerekekről, esetleg nem is testvérekről van szó.

Nagyanyáink korában (annyira nem is régen) pl. az óvodai kirándulás is úgy ment, hogy egy hosszú kötelet kellett a gyerekeknek szorítaniuk, amíg a célállomást el nem érték. Persze akkoriban a fegyelmezésnek más eszközei voltak, így eszünkbe sem jutott a kicsiknek elengedni a kötelet. Féltek a következményektől. Ma viszont a pedagógusnak nincs meg az a fajta fegyelmező eszköze - szerencsére -, és a közlekedési eszközök is olyan módon felgyorsultak, hogy más praktikát kell kitalálni, hogy a gyerekek biztonságosan elérjék úticéljukat. Erre egy eszköz a babahám és gyerekpóráz használata.

cumi

A kép forrása: http://vatera.hu

Azért, mielőtt végleg elítélnénk ezt a szerkezetet, vegyünk sorra, hogy mire is jó, és hogyan is lehet használni.

A babahám használata

  • Úgy gondolom, hogy ez az eszköz kizárólag stabilan járni tudó gyerekek esetében használható. Ugyanis ha még nem tud járni, vagy nem eléggé magabiztosan, könnyen baleset forrásává válhat.
  • Azok a gyerekek, akik szépen képesek anya kezét fogva sétálni, annak semmi szüksége rá a sétához, viszont akinek szinte megfoghatatlan, általam halacskának becézett keze van, annak a legerősebb szorításból is kicsusszan a praclija. Ez egy forgalmas út menti séta esetén igen veszélyes lehet, így mindenképp javaslom egy babahám beiktatását. Nem arra a célra, hogy annál fogva sétáltassuk a gyereket, hanem egy biztonsági eszközként, hogy amíg megtanul kézen fogva sétálni, nem történik vele baj, ha az anya kezét elengedi.
  • Előnyös például vásárlás közben, amikor egy-egy pillanatra az anyuka kénytelen elengedni a gyerek kezét, mondjuk a pénz elővételhez, fizetéshez, az áru futószalagra pakolásához. Így ez idő alatt sem rohan el messzire a csöppség.
  • Mivel sokmindenhez odacsatolható, így a babakocsiba bekötve plusz biztonságot ad, és a kosaras-beülős bevásárló kocsiból sem tud kimászni a gyerek, ha ezzel rögzítjük a vásárlás idejére.
  • Ami továbbra is a babahám mellett szól, hogy például székhez is rögzíthető, ezért a gyerek kénytelen megtanulni, hogy a vacsora ideje alatt nem állunk föl az asztaltól, és a család minden tagja nyugodtan költheti el az ételt. Nem is beszélve arról, ha a felnőtt széken való ülés gondot okoz, akkor megvéd a véletlen leeséstől is.

Első pillanatra tehát bizarrnak tűnik a hám és a hozzá tartozó póráz használata, viszont ha ezeket a praktikus szempontokat figyelembe vesszük, akkor gyökeresen megváltozhat a véleményünk, és a hozzáállásunk.

És ne feledjük: Ez az eszköz nem azért van, hogy a gyerek kirohangálhassa magát, míg anya egy padon ülve pihen, mint mondjuk egy kutya esetében, pusztán biztonságot ad a gyereknek, magabiztosságot a szülőnek.

Nektek mi a véleményetek róla? Akinek van, még mire és hogyan használja?

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media