2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Mitől jó egy body? Milyet vegyünk?

body

Mielőtt gyerekem lett volna, minden apró pici ruhadarabot az alapján ítéltem meg, hogy milyen cuki minta van rajta, vagy milyen cuki babás a színe. A funkcionalitásról érthetően gőzöm sem volt. Csak akkor döbbentem rá, hogy melyik jó, és melyik nem, amikor sorra kezdtem kidobálni őket, vagy adtam szeretetszolgálatnak, vagy egyszerűen csak fogakat összeszorítva tűrtem addig, amíg a pöttöm ki nem nőtte végre. Ha elölről kezdhetném a vásárlást, akkor valami ilyesmi szempontokat vennék figyelembe:

 1. Mindenképp legyen 100% pamut. Egyetlen cérnaszála sem lehet műanyag, de nem csak azért, mert a gyerek könnyen beleizzad, hanem azért is, mert mindenféle műszálas anyaggal a bababőr, ha érintkezik, irritálódik, kidörzsölődik, és persze jó eséllyel ekzemás lesz tőle a hát, has vagy legtöbbször a hónalj.
 2. Ne legyen rajta rávasalt cukiság. Mivel a babaholmikat kívül-belül vasalja mindenki, ezért végképp akadályozó dolog egy matrica, mert a vasaló a műanyag, rávasalt matricákat megolvasztja, megégeti, elrondítja. A hímzett mintákkal nincs baj, azokat nem bántja a vasaló talpa.
 3. A nyakán ne legyen gomb! Ha patentot tesznek a body nyakára, az elviselhető, de a picike hajlatban nagyon kell vigyázni, hogy nehogy odacsípje a selymes bababőrt (nekem egyszer sajnos sikerült…). A gombbal ugyan nehéz odacsípni a kicsi bőrét, viszont nem egyszerű művelet a kezelése. Gombolni mindenki tud ugyan, de egy ordító, rúgkapáló kisded felöltöztetésére, begombolása erőt próbáló feladattá változik pillanatok alatt. A legjobb, ha csónaknyakú ruhákat választunk legalább addig, amíg nagyon kicsike a gyermek. Azzal ugyanis nincs semmi teendő, csak szépen a vállára kell simogatni a ruha két rétegét. Hozzáteszem, hogy elég csúnya tud lenni, ha egy gyönyörű csöppség egy kinyúlt csónaknyakú bodyban van, úgyhogy a ruhák állapotát mindig ellenőrizzük. Leginkább az öröklött darabokra figyeljünk.
 4. Olyan színű legyen, amiből van sok! Ha egyetlen lila ruhadarabja van a gyereknek, akkor azt tuti mindig kézzel kell mosnod. Jobb mellőzni a fölösleges munkát. A gyerekholmikat eleinte senki sem keveri a felnőtt-, illetve testvér holmikkal, hanem külön mossa. Ezért, ha egy színből csak egy darab van, azt nem tesszük be a mosógépbe egymagában, hanem gyorsan kézzel kiöblögetjük.
 5. Legjobb az egyszínű fehér. Amikor a kicsi már a fél éves kort eléri, akkor megkezdődik a hozzátáplálás, akkor rengeteg folttal találkoznak a ruhácskák. Ezeket a legtöbb esetben folttisztítani kell. Mindenkinek vannak bevált folttisztító rituáléi, de ezek 70%-ában a textilek színe fakul, fehéredik. Ha eleve fehér kisruhákat választunk, akkor azok ugyan foltosak lesznek, de azokkal könnyebben ki lehet tisztítani, mint mondjuk egy rózsaszínűeket vagy világoskékeket. (Hozzáteszem, hogy nálunk a foltos rózsaszínből vagy foltos kékből rövid úton fehér lesz. Az ugyan nem színes, de legalább tiszta.)
 6. Méretben mindig passzoljon. Ha a kicsi 65 centi magas (vagy hosszú), akkor az 56-os holmi igencsak kicsi lesz neki. A méretek 6 centinként változnak. Ha lehet, akkor inkább mindig a közvetlenül következő méretet válasszuk, hogy kényelmesen elférjen benne a csöpp. Ne szorítsa sehol.
 7. A lába között csak patent lehet, abból is minél kevesebb. Mondjuk 2-3 pár maximum. A lábak között nemhogy rossz ki-begombolni, de az állandó rugdalózás még ki is dörzsölheti a combját, ha hozzáér a gombhoz. A patent tökéletes erre a célra.
 8. A silány anyagot kerüld! Ha olyan anyagot választasz, ami puha, pamut ugyan, de túlságosan vékony, akkor az - jó esetben - a gyerekkel együtt fog nőni, nyúlni. Rossz esetben viszont a gyereket megelőzve változik majd a mérete, így mindig egy kicsit nagyobb lesz, mint kellene.
 9. A patentok fémből legyenek! A műanyag patentok sokkal kevésbé bírják a gyűrődést, mint a fémből készültek. Sok esetben már közvetlenül vásárlás után sem lehet rendesen egymáshoz rögzíteni a patent két felét. Később pedig egy-egy félrepatentolás hamar „kicsorbítja”.
 10. Könnyen, de biztonságosan patentolódjon. Ha túlságosan laza a patent, akkor azon lehet segíteni egy fogóval, csak finoman össze kell nyomni kicsit az egyik felét. Viszont, ha túlságosan nehezen patentolódik, akkor az anyagot, a kis body alját minden egyes használatkor jó erősen meg kell húzni, ami az anyag nyúlásához, kilukadásához, elszakadásához vezet rövidtávon.

Ha mindezeket a szempontokat figyelembe vettem volna, amikor az első-második adag kisruhákat vásároltam, akkor bizony súlyos ezer forintokat, és egy nagy adag mérgelődést megspórolhattam volna magamnak. Érdemes átolvasni vásárlás előtt.

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media